Home TEMA DANA GENERAL DELIĆ OTRIVA: MORAMO BITI SPREMNI, KOSOVO ĆE BITI REŠENO VOJNO! EVO...

GENERAL DELIĆ OTRIVA: MORAMO BITI SPREMNI, KOSOVO ĆE BITI REŠENO VOJNO! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

855
0
SHARE

General Božidar DELIĆ, poslanik u Narodnoj skupštini

Kako Rusi kažu, ja sam borbeni general. Hteo bih sa vama da podelim jedan osećaj.

Kraj 20. i početak 21. veka obeležen je strahovitim tehnološkim naprecima, ali moj lični osećaj je da civilizacijske vrednosti ne prate tehnološki napredak i da se taj točak obrće u suprotnom pravcu. Zato je nama mogla i morala da se desi 1999. godina.

Mi koji smo bili dole na KiM znamo koliko je bilo strašno – to se nikada u istoriji nije desilo, nikada jača sila nije udarila na jednu vojsku i jedan narod: 26 zemalja je učestvovalo u agresiji, a ne 19.

Mi vojnici smo govorili o odnosu snaga – u avionima toliko, u artiljeriji toliko, u ljudstvu toliko. Međutim, usvojio sam ono što je general Radinović jednom prilikom rekao – odnos snaga je bio jedan prema beskonačno.

Naša zemlja je imala ono sa čime je ušla u rat. Svakim danom su se naši resursi smanjivali bez mogućnosti nadoknade, a njihovi resursi su bili beskonačni.

 

U takvim uslovima, kad su upotrebili sve što postoji – nisu upotrebili klasično nuklearno oružje, ali jesu i hemijsko i atomsko kroz osiromašeni uranijum – u maju 1999. je slomljena operacija “Strela”, mi smo za sebe tada obezbedili strategijski predah, OVK nije mogla da krene napred sigurno dva do tri meseca, a Vesli Klark u svojoj knjizi “Moderno ratovanje” kaže da bi oni tek u novembru bili spremni da krenu sa koalicionim snagama.

Kumanovski sporazum je predviđao povratak naših 1999, a ne 999 vojnika!

Međutim, mir je bio neophodan, jer svaki rat se završava mirom. Rezolucija i Kumanovski sporazum su rezultat rasprave kao rasprave ravnopravnih partnera, s obzirom da je bio toliko neravnopravan odnos snaga.

Ni o kakvoj kapitulaciji tu nema govora! Mnogo toga što je pisalo u Kumanovskom sporazumu je promenjeno: izbačen je NATO pakt iz tekstova, a uvedene su međunarodne snage i Unmik.

Ali, tako je to kad su sa jedne strane veliki moćni, a sa druge strane mala zemlja: Noam Čomski kaže da je privilegija velikih i moćnih da, kada dođu u problem, spremni su sve da potpišu, ali se toga ne pridržavaju. To je u našem slučaju apsolutno očigledno.

Od tih velikih i moćnih sam doživeo poštovanje kao vojnik, jer ono što su računali da će uraditi za 7 dana nisu ni za 79 dana i došli su u problem. Došao je mir, a onda su se desili mnogi problemi.

 

General Branko Krga sedi ovde, ja sam mu kao operativac bio pratilac na razgovorima sa komandantom Kfora. Kumanovski sporazum je imao ograničenja za naše snage i kada bi se priveli kraju razgovori o tačno zadatim temama, gde smo najčešće mi odgovarali šta smo preduzeli da se sporazum ispoštuje kako treba, general Krga bi pomenuo povratak naših snaga. A ne radi se o 999 nego 1999 vojnika!

Reintegracija ima mnogo mogućih modela i na njoj mora da se radi

Uvek bi isti odgovor bio: ja nemam mandat da sa vama razgovaram o tome jer je to političko pitanje. O svemu drugom što je takođe `političko pitanje` – on razgovara, ali ono što ide u našu korist, o tome razgovora nema.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here