Home TEMA DANA EVO KAKO BI IZGLEDALO KAD BI SRBIJA KUPILA S-400: OVO SU ZONE...

EVO KAKO BI IZGLEDALO KAD BI SRBIJA KUPILA S-400: OVO SU ZONE OTKRIVANJA I UNIŠTENJA CILJEVA!

264
0
SHARE

Ako bi hipotetički zamislili da u nekoj idealnoj situaciji dobijemo dva diviziona S-400 i jedan od njih rasporedimo u Šumadiji ili u okolini Niša onda hipotetički gledano, ako pri tome izuzmemo i konfiguraciju terena osmatrački radar može pratiti ciljeve udaljene do 600 kilomentara, što obuhvata skoro celu Hrvatsku, Sloveniju i deo Italije, a zona uništenja letelica koje bi pokušale da napadnu ciljeve u Srbiji počinje od Rijeke i Zagreba.

U skladu sa osnovnim karakterisitikama vidimo da je S-400 u stanju da potpuno zaštiti Srbiju i druge zemlje od bilo kog spoljnog neprijatelja. S-400 „trijumf“ poseduje jedinstvene borbene mogućnosti i gotovo je neuništiv. Posebno je opasan kada predstavlja deo kompleksnog sistema protivvazdušne odbrane.

 

Koristi projektile zemlja-vazduh i može da obori sve vrste letećih objekata – od aviona do balističkih i krstarećih projektila. Sistem istovremeno prati više desetina ciljeva koje obara na visini do 30 kilometara. Ceo sistem smešten je na mobilna vojna vozila.

Razvoj S-400

Povećanje dometa krstarećih raketa, uvođenjem u upotrebu aviona sa stelt karakteristikama učinili su da neka sredstva PVO starije generacije, koja su proizvedena u Rusiji budu zastarela.

Orjentisanje armije prema budućem visokotehnološkom sukobu, uticao je da konstruktorski biro Almaz još sredinom osmadesetih počen rad na novom sistemu PVO S-400.

Prema tom planu predviđeno je bilo da zona uništenja bude podignuta na čitavih 400 km, što je dvostruko više u odnosu na tadašnje sisteme u upotrebi. Posebno je bio težak zadatak uništenjr bojeve glave balističke rakete, koja se kreće brzinom višom od 4800 m/s.

Razvoj sistema S-400 je ubrzan, a tehnološki rizici su umanjeni jer su sačuvani mnogi elementi sistema S-300 P: radari, lansirni uređaji kojima su pridodata sredstva za otkrivanje i označavanje ciljeva.

Projektovana je potpuno nova generacija raketa predviđenih za dejstva na različitim udaljenostima, koje mogu da manevrišu čak pod opterećenjem od 20 G zahvaljujući ugrađenim mikromonitorima.

 

Izvozna varijanta rakete može da uništi cilj na daljinama od čak 120 km, a raketa koja se nalazi u naoružanju VVS Ruske Federacije može da prevali mnogo veću udaljenost i aktivno radarsko samonavođenje u završnom delu leta.

Opis sistema:

Zenitnije raketniji kompleks ( ZRK) S-400 Trijumf pripada četvrtoj plus generaciji sistema PVO, za razliku od njegovog prethodnika sistema S-300. Gabariti jednog i drugog sistema su isti tako da se sistem S-300 može modifikovati u sistem S-400. To je sistem koji je u mogućnosti da vidi sve letelice» nevidljive» tehnologije na svim visinama, ali je prvi PVO sistem, koji može da po izboru koristiti nekoliko tipova projektila.

Nova organizacija osnovne borbene jedinice S-400 uključuje povezivanje osam lansirnih vozila za razliku od sistema S-300P čiji je divizion raspolagao sa šest. Na svaki lanser dolazi po 16 kontejnera.

Takav sistem uz pomoć računarske opreme omogućava vođenje više raketa na isiti cilj i daje osnovu da jedan raketni divizion može uništiti do trećine aviona u jednom masovnom naletu na rejon odbrane sistemom S-400.

S-400 ima poboljšane radare i softver,ali i proširenu paletu raketa. Sistem je visokopokretljiv, tako da se sve njegove komponenete nalaze na terenskim točkaškim vozilima.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here