Home TEMA DANA EKSPERTI STRAHUJU OD NAJGOREG: PREDVIĐAJU „RUSKU PERESTROJKU“ U SAD! EVO ŠTA SE...

EKSPERTI STRAHUJU OD NAJGOREG: PREDVIĐAJU „RUSKU PERESTROJKU“ U SAD! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

216
0
SHARE

Već nekoliko meseci pažljiviji ekonomski analitičari predviđaju „perestrojku“ u Sjedinjenim Državama.

Nedavno je FED pokrenuo program kvantitativnog popuštanja, iako nije hteo tako da ga nazove, pokušavajući da održi američku ekonomiju u životu. JP Morgan i Goldman Saks su, u dva zasebna izveštaja, dali slične prognoze, a zabrinjava ih što kratkoročne, američke, državne obveznice daju veliki prinos od čak 10 odsto i više.

Na primer, pre neki dan su SAD „komemorisale“ 90 godina od početka Velike depresije. Mnogi vide neverovatne sličnosti situacije tada i danas, čak do najsitnijih detalja i sličnih izjava političara i ekonomista.

Mnogi nisu ili ne žele da se suoče sa činjenicama, jer, kako kažu, Vikipedija navodi kako je američki nominalni BDP „toliki i toliki“,  što je po stanovniku „toliko i toliko“. „Dobar argument“, ali vratimo se stvarnosti.

Jedan od ruskih ekonomista je u intervjuu za državnu televiziju, početkom ovog meseca rekao „kako će, nakon američke perestrojke, Rusija rado kupovati ostatke njihove industrije“.

„Oko za oko, a fabrika za fabriku. Za sada neka jedu Putinove pileće batake“, rekao je u eteru državne televizije.

I šta mislite? To se već događa.

“Ogromna količina pilećih bataka preći će preko Atlantika do kraja ove godine. Kupac je američko Ministarstvo odbrane, a prodavač jedna od poljoprivrednih ekonomija Kurske oblasti, specijalizovana za snabdevanje piletinom i svinjetinom iz ekološkog uzgoja”, prenosi ruska specijalizovana stranica Meat Info.

Simbolika ove vesti je više nego uočljiva. Ako su Amerikanci u „svetim devedesetima“ siromašnoj Rusiji, uništenoj liberalnim reformama, isporučivali pileće batake, koji su u istoriju ušli kao „Bušovi pileći bataci“, sada je klatno prirodno krenulo u suprotnom smeru i Rusija već počinje da isporučuje „Putinove pileće batake“ u SAD.

Zapravo, bez obzira na to koliko se u Rusiji u nekim krugovima lažno širila histerija „kako se za dvadeset godina ništa nije promenilo na bolje“, ispada da Rusija ne samo da je obezbedila sigurnost prehrane i samodovoljnost, koje očigledno nije bilo za vreme Jeljcina, već je zemlja postala i veliki izvoznik hrane. Osim toga, čak i one iz ekološke proizvodnje.

U Sjedinjenim Državama je, kao što vidimo, situacija upravo suprotna. Nekada su bili izvoznici, ali sada su prisiljeni da kupuju proizvode u inostranstvu. Možda je „kvaka“ u tome da u Americi možda i ima piletine, ali one „okupane hlorom“, a američki oficiri i vojnici to sigurno neće jesti.

Ali slična slika se opaža u većini industrija. Često se tvrdi kako “Rusija beznadežno zaostaje u naprednim naukama i tehnologijama, barem  pedeset godina za Zapadom”.

Ali koga god da pitate, niko neće znati da vam odgovori na konkretno pitanje “u kojim se industrijama to događa?” Naime, ako govorimo o nuklearnoj energiji, svemirskoj, laserima, većini područja vojno-industrijskog kompleksa i mnogim drugim visokotehnološkim industrijama, Rusija je ispred Sjedinjenih Država i ima znatnu prednost.

Rosatom je gotovo izbacio američki Westinghouse sa tržišta nuklearne energije, što ga je dovelo do bankrota. Ruski Ire-Polyus je svetski lider u proizvodnji lasera. Američki astronauti lansiraju ruske rakete u orbitu.

U američkim avionima Boeing ima više ruskih rezervnih delova od američkih. Neki korisnici društvenih mreža će reći da je čak i ruski VKontakte mnogo praktičniji, optimalniji i funkcionalniji od američkog Facebooka.

Čak i na tržištu tečnog prirodnog gasa, koje se dugo smatralo sektorom kojim dominiraju Amerikanci, ruski Gazprom i Novatek ih samouvereno istiskuje sa mnogih tržišta, uključujući kinesko.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here