Home TEMA DANA EKSPERTI OTKRIVAJU: UKIDANJE REPUBLIKE SRPSKE NEĆE PROĆI BEZ KRVI! EVO ŠTA SE...

EKSPERTI OTKRIVAJU: UKIDANJE REPUBLIKE SRPSKE NEĆE PROĆI BEZ KRVI! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

352
0
SHARE

Na političkom Zapadu, u glavnim medijima, često se hrišćanska Crkva, skupa s njenim istorijskim rukavcima – koliko god da su oni do jeretičnosti „modernizovani“ – etiketira kao „konzervativna“ i „zaostala“.

Takođe, i istinski hrišćanski vernici, ma koje denominacije bili, proglašavaju se, lako i brzo, hrišćanoludacima.

O primerima uvredljivih napada ovdašnje kompradorske (autokolonijalne) građanštine na SPC pisao sam u prošlom tekstu. U ovom ću produžiti razmišljanja na ovu temu.

Odmah da kažem: moje ukazivanje na činjenicu da SPC po pravilu najžešće napadaju javne ličnosti koje su ateisti, agnostici ili tek nominalni vernici SPC, ne znači da mislim da samo dobri hrišćani imaju pravo da se osete pozvanim da kritikuju pojedine pojave u SPC.

Nedostojan sam da budem nazvan dobrim vernikom, ali moram da priznam da me, recimo, podosta čudi svešteničko blagosiljanje svega i svačega. Na primer, zaista ne razumem kako sveštenik može da priziva Sv.

Duh prilikom osveštavanja noćnog kluba Dorijan Grej u Zaječaru? Ili, pak, prilikom otvaranja kluba slične namene pored Pančeva? Koji je smisao prizivanja Sv. Duha za taksi vozila u Nišu? Ili, takođe, za klub navijača u Požarevcu?

Nedavno je, čak, osveštan i početak snimanja TV serije na Pinku. To je, dakako, izazvalo brojne zlurade komentare naših slučajnih Srba, kao i najgore uvrede (Daško Milinović: „Aj mršupičkumaterinu jebeni braonci!“).

A šta se drugo i moglo očekivati tim povodom? Ne vidim kako bi se, zapravo, i mogla odbraniti dubinska skarednost „osvećivanja rejtinga“ – kako se čak moglo čuti na pomenutom snimku?!

Čitao sam, nedavno, odličnu knjigu Rada Jankovića Doba raz-uma: pseudomorfoza pravoslavlja u poslednjim vremenima.

Deluje mi, moram da priznam, prilično ubedljivo viđenje autora da blagosiljanje koještarija – uključiv i noćni klub Dorian Gray – pokazuje, nažalost, izvesnu „dekadenciju

pravoslavlja“ (str. 66-67). Jer, pita se Janković, „šta ima Sveti Duh s noćnim klubom Dorijan Grej?“? I da li se „za srebrnjake danas može baš sve dobiti?“.

Nekada je bilo sasvim normalno, navodi dalje Janković, da u Seobama Miloša Crnjanskog patrijarh odbije da primi Aranđela Isakoviča – onovremenog tajkuna, odbijajući da mu da blagoslov kako bi ovaj preuzeo ženu svog (pokojnog) brata – koliko god dukata Aranđel nudio. Jer, tada se za novac u Crkvi ipak nije moglo baš sve kupiti. A danas?

DEHUMANIZACIJA CRKVE I VERNIKA

Međutim, jedno je zapitanost nad pojedinim postupcima i stavovima klira, te naravno i nas, verujućih, a sasvim druga stvar je propagandno uništavanje Crkve i dehumanizacija kako jerarha, tako i svih vernika – čak i onda kada se uradi štogod dobro i ispravno.

Navešću još jedan primer kako glavni mediji svesno rade na kompromitaciji Crkve i dehumanizaciji verujućih.

Nedavno je patrijarh Irinej posetio antiohijskog patrijarha Jovana Desetog, koji stoluje u Siriji. U posetu je naš patrijarh krenuo, očigledno, s idejom da se, između ostalog, učvrsti front otpora fanariotskoj (carigradskoj) politici cepanja kanonskih pravoslavnih crkava – Ruske patrijaršije danas (od koje je Fanar odlomio Ukrajinsku PC), a Srpske patrijaršije koliko sutra („crnogorska“, „makedonska“, „kosovska“, „bosanskohercegovačka“, „hrvatska“, „slovenačka“ itd. pravoslavna crkva).

No, onda se, tokom posete, naš patrijarh, protokolarno, susreo i s poglavarom zemlje u kojoj je gost – s predsednikom Sirije, Bašarom al Asadom. To je, međutim, poslužilo za pravu kanonadu najbrutalnijih napada na SPC.

Recimo, Aleksandar Sekulović, uzorni autošovinista poznat po tvrdnji da istrebljenje srpskih civila tokom „Oluje“ nije bio zločin, već tek „žalosna činjenica“, sada je zavapio kako je, eto, patrijarh Irinej razgovarao „s masovnim ubicom“ (Asadom), dodavši na to patetično: „Povraća mi se“! A Slaviša Lekić, medijski aktivista, prokomentarisao je ovu posetu ovako: „Vučićev patrijarh išao zlikovcu na poklonjenje – ili da mu oprosti grehe?!“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here