Home TEMA DANA EKSPERT ZA BEZBEDNOST PRENERAZIO JAVNOST OTKRIĆEM: EVO KO JE ORGANIZOVAO PROTESTE „PRAVDA...

EKSPERT ZA BEZBEDNOST PRENERAZIO JAVNOST OTKRIĆEM: EVO KO JE ORGANIZOVAO PROTESTE „PRAVDA ZA DAVIDA“

719
0
SHARE

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević tvrdi da su protesti grupe “Pravda za Davida” predstavljali klasičan primer instrumentalizacije i zloupotrebe jedne tragične smrti s ciljem nasilnog rušenja Republike Srpske.

U intervjuu za Insajder Galijašević, između ostalog, opravdava policijske akcije u Banjaluci i nasilno uklanjanjanje članova grupe “Pravda za Davida” sa Trga Krajine.

– Ono što su pripadnici MUP-a Republike Srpske uradili je najminimalnija primjena sile. To se skoro može nazvati odsustvom primjene sile i pokušajem đelovanja brojnošću, prisustvom i organizovanošću – kaže Galijašević.

INSAJDER: Skoro kompletna javnost, ne samo u Republici Srpskoj i BiH već u cijelom regionu, sa strepnjom je pratila nemile scene koje su se prethodnih dana odvijale u najvećem gradu Srpske. Kakvo je vaše mišljenje o protestima grupe “Pravda za Davida“ i akcijama koje je policija preduzela na razbijanju tih protesta.

GALIJAŠEVIĆ: Svjedočimo pokušaju rušenja Republike Srpske koji se sinhronizovano provodi iz Sarajeva i pojedinih zapadnih centara. Zahtjevi i mjere koje su preduzele političke stranke u Sarajevu kako se ne bi formirala vlast na nivou BiH i nelegalno produžio mandat sadašnjem sastavu Savjetu ministara, kao i svim bezbjednosnim agencijama na nivou BiH, predstavljaju dio te akcije.

INSAJDER: Da li je policija Republike Srpske morala da silom uklanja demonstrante i simbole grupe “Pravda za Davida“ sa Trga Krajine?

GALIJAŠEVIĆ: Ogroman kapacitet sile na koji država ima pravo stoji u rukama MUP-a. Ništa od te sile policija nije koristila. Nisu korišteni vodeni topovi ni hemijska sredstva, policija nije upotrebljavala elektrošokove ni konjanike.

Tu čak nije bila angažovana ni Specijalna jedinica policije, već je to rađeno sa nivoa Jedinice za podršku koja pripada Policijskoj upravi Banjaluka.

Policija je primjenila minimalnu silu kako bi prekinula nešto što je svaka država dužna da radi u odbrani od pokušaja svog rušenja.

MUP Republike Srpske je apsolutno profesionalno reagovao. Pogledajte kako to radi francuska policija sa “žutim prslucima“ ili kako to rade Holanđani i drugi zapadnjaci s licima koja ugrožavaju bezbjednost.

INSAJDER: Na osnovu čega tvrdite da su protesti građana koji traže hapšenje i procesuiranje odgovornih za smrt dvadesetjednogodišnjeg studenta pokušaj “rušenja države“?

GALIJAŠEVIĆ: Kad uzmete u obzir događaje u Beogradu, način na koji se Kosovo odvaja od Srbije, način na koji uvodi takse od 100 odsto, formira svoju vojsku, način na koji uklanja granice sa Albanijom, način na koji demonstranti u Beogradu traže smjenu ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića, jasno je da su ove akcije sinhronizovane s onima u Banjaluci i da predstavljaju više od obojene revolucije.

Ovđe se radi o geopolitičkom projektu. On podrazumijeva destabilizaciju srpskog etničkog i političkog prostora, rušenje i slabljenje srpskih država na Balkanu. To se radi složenim obavještajnim operacijama.

INSAJDER: Kakve veze ubistvo Davida Dragičevića ima s tim?

GALIJAŠEVIĆ: Tako što je ovđe iskorištena situacija oko tragične smrti jednog đečaka koji je na ulici živio i na ulici stradao. Iskorištena je da se sruši Republika Srpska, pa čak da se taj virus prenese i dalje na Srbiju. Ovo što se desilo u Banjaluci predstavlja neviđenu sramotu. Jedan srednjoevropski gradi doveden je u mrak obavještajnog ludila kome je alibi nerad tužilaštva i pravosuđa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here