Home TEMA DANA EKSPERT ZA BALKAN: SRBIJU SU POROBILI IZDAJNICI. DA BI SE SPASILI, NEMA...

EKSPERT ZA BALKAN: SRBIJU SU POROBILI IZDAJNICI. DA BI SE SPASILI, NEMA DRUGOG IZBORA OSIM OVOG…

181
0
SHARE

Piše: Ivan Maksimović
25.09.2018 Anfor

Proteklih meseci problem Kosova i Metohije doživeo je gotovo punu transformaciju u medijskim izveštajima koji su se ne malo odrazili na živote običnih građana.

Leto je proteklo u iščekivanju oružanog napada na Srbe na severu pokrajine koji su trebali da izvedu albanski separatisti u sinhronizaciji sa američkim NATO snagama. Umesto toga, odigrana je prava predstava za medije gde su Amerikanci čak prikazani kao veliki prijatelji Srba. To se poklopilo sa kampanjom američke ambasade povodom 100-godišnjice isticanja srpske zastave na Beloj kući, što je upotrebljeno da se izvrši medijski „puč“ i slomi opravdano osećanje Srba da su im Amerikanci neprijatelji. U prilog tome koristi se čak i teza da Srbi imaju podršku američke administracije da „ne izgube celo Kosovo“ već da sever pokrajine vrate pod okrilje matične države Srbije…

Turbulentno vreme u kome se može doći do raznih pretpostavki, a od kojih ni jedna, osim crnih slutnji, ne izgleda baš izvesno, zahteva trezveno razmišljanje i pogled na čitavu situaciju.

Sagovornik „Anfora“, dr Markus Papadoplus je politikolog, ekspert za događaje na prostoru bivše Jugoslavije i SSSR-a, osnivač i urednik britanskog magazina „Prvo politika“ koji svoje utiske i saznanja deli sa našim čitaocima.

***

dr Markus Papadoplus

* Proteklih meseci izveštaji o „napadu na sever Kosova“ kojim su Albanci trebali da „zauzmu“ taj deo pokrajine naseljen Srbima, preokupirali su sve medije u Srbiji. Međutim, kada se zna da je srpska vlast predala albanskim separatistima na pregovorima u Briselu „sve što se moglo predati“, nejasno je šta bi bio cilj Albanaca u tom slučaju. Šta bi takva kampanja mogla značiti?

– Verujem da postoji mogućnost da je organozovani napad na severu Kosova i Metohije zajednički planiran u Beogradu, Prištini i NATO-u, odnosno Americi. Obrazloženje je da bi to poslužilo kao izgovor da se sever Kosova ponovo ujedini sa Srbijom a da Beograd prizna Kosovo kao nezavisnu državu i uspostavi zvanične odnose između Vlade Srbije i albanskih vlasti u Prištini.

Aleksandar Vučić bi tada mogao srpskom narodu da kaže, da je kao rezultat njegove vladavine, deo Kosova vratio otadžbini, dok bi Hašim Tači mogao albanskom narodu na Kosovu da kaže da je, kao rezultat njegovih akcija, Kosovo konačno slobodno i bezbedno od uticaja Srbije (a onda bi nastavio da formira oružane snage Kosova sa konačnim ciljem da se Kosovo pripoji Albaniji). Osim toga, svoj cilj bi postigli kolonijalni gospodari u Srbiji isto i na Kosovu i Metohiji, Amerika to jest NATO i Evropska unija, da ispunjavanjem i tog zahteva njihovih vlasti kompletiraju misiju potpunog potčinjavanja Srbije.

 

* Nažalost, znamo da je u tom smeru već dosta toga učinjeno. Vučić i režim u Srbiji su predali kontrolu severa pokrajine albanskim separatistima. Utisak je da je ova kampanja straha bila u korist srpskih vlasti. Tačnije, zbog više nego otvoreno pogubnih i katastrofalnih poteza, srpskoj javnosti se čini da je nemili scenario bio pre svega potreban Vučiću. Kako to vidite?

– Aleksandar Vučić, koji pokazuje sve znake megalomanije, trenutno je pod ogromnim pritiskom njegovih gospodara u Vašingtonu i Briselu kako bi okončao nerešeni rezultat Srbije sa kosovskim Albancima. Iz onoga što je meni rečeno od izvora unutar i izvan Srbije, Amerikanci i Evropljani govore Vučiću da se njihovo strpljenje sa njim već prilično otanjilo kao posledica njegovog neuspeha da natera Srbiju da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, i još su mu rekli, ne štedeći reči, da će gledati da ga zamene ako ne odradi to što oni žele.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here