Home TEMA DANA „DOLASKOM BAJDENA NA VLAST VRATILI SU SE JAHAČI APOKALIPSE..“

„DOLASKOM BAJDENA NA VLAST VRATILI SU SE JAHAČI APOKALIPSE..“

47
0
SHARE

Promenio se poredak percepcije sveta, menja se i globalni poredak ali smo svi okupirani kovidom da još recimo ne može da se proceni koliko je značajan izlazak Velike Britanije iz EU.

Da nam je neko pričao pre godinu dana da ćemo ovaj pregled početi sa nečim što lapidarno možemo da nazovemo „geopolitika vakcinacije“ ne bismo mu verovali, kaže Miša Đurković, direktor Instituta za evropske studije u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“.

Danas se sve mogo brzo menja, a postoji nebrojeno mehanizama ne samo države, već i korporacija i globalnih igrača da  u roku od tri meseca svima nama postane potpuno normalna ograničena sloboda kretanja i da nas posmatraju kamerama ili čak dronovima, kaže Đurković.

Da nije tako, dodaje naš sagovornik, Donald Tramp bi gotovo izvesno osvojio drugi mandat i njegov značajan pokušaj promena u međunarodnim odnosima i u unutrašnjosti SAD bi se na neki način nastavio.

Međutim, zahvaljujući kovid krizi i činjenici da su desetine miliona Amerikanaca ostale bez posla kao i kontroli interneta on nije uspeo da ostvari pobedu. Još jedna posledica pandemije je razaranje srednje klase dok se najveće korporacije bogate.

Promenio se poredak percepcije sveta, menja se i globalni poredak ali smo svi okupirani kovidom da još recimo ne može da se proceni koliko je značajan izlazak Velike Britanije iz EU.

Srbija je dobila rusku vakcinu „Sputnjik Ve“, međutim mnogo bitnije je to što nam je Rusija ponudila da se ta vakcina proizvodi i na Torlaku…

– Sa pričom o novom globalnom poretku veoma je slična biopolitika. Ljudi prihvataju vakcine koje su napravljene na brzinu, podrazumeva se da je u redu da se što više ljudi

vakciniše bez obzira na to što ne znamo koji su propratni efekti, a svesni smo da postoje različiti modeli kako su napravljene.

Moram da podsetim da se posle Drugog svetskog rata i onoga što su nacisti radili uvelo pravilo da se nikome ne sme ubrizgavati nešto mimo njegove volje. Međutim, Francuska i Španija već uvode takozvane vakcinacinalne pasoše što nas uvodi u geopolitiku vakcinacije.

Uskoro bismo mogli da dobijemo novu geopolitičku podelu na to da li ste se vakcinisali Modernom, Fazer-Bjontekom ili Sputnjik Ve (Sputnik V) vakcinom. Verujem da će biti pritisaka i ucena da se prihvati što više zapadnih vakcina iako oni nemaju dovoljne količine za prodaju niti će nam dati da ih mi proizvodimo.

Mogu da zamislim da ćemo u sledećem izveštaju o napretku Srbije u evropskim integracijama dobiti primedbu da nismo uskladili „biopolitiku“ sa EU. Za svaku državu je bitno da se što veći broj vakcina proizvede u njoj da bi imala kontrolu kvaliteta.

Geopolitičko pitanje je odluka vrha države da li će dozvoliti sebi očiglednu ponudu Rusije za proizvodnjom vakcina. Dolazak Džozefa Bajdena na čelo globalnih zapadnih snaga podiže snagu ucenjivanja i korporacija.

Donald Tramp je potpisao ukaz o izdvajanju po 300 miliona dolara za borbu protiv Rusije i Kine – da li je to dovoljno i hoće li ga Bajdenova administracija u tom segmentu slediti?

– Donald Tramp ne odustaje od politike i na ovaj potez treba tumačiti kao samopropagandni potez. Sa druge strane, Bajden je već postavio tri ključna čoveka koji će voditi spoljnu politiku, tako da dolazi jedna proverena ekipa iz mejnstrima Demokratske stranke vrlo intervencionistički raspoložena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here