Home TEMA DANA DOKTORKA SA VMA UPOZORILA SRBIJU! SITUACIJA JE LOŠA- SPREMAJU SE BIOLOŠKI RATOVI!...

DOKTORKA SA VMA UPOZORILA SRBIJU! SITUACIJA JE LOŠA- SPREMAJU SE BIOLOŠKI RATOVI! KORONA JE SAMO UVOD

778
0
SHARE

Profesorka Univerziteta odbrane za “Novosti”: Mikroorganizmi danas su opasniji i od oružja. U pozadini korone okršaj globalista i suverenista

Svet nakon pandemije neće biti isti. Istovremeno sa zdravstvenim zauzdavanjem epidemije počeli su i geopolitičko nadmudrivanje najmoćnijih aktera na svetskoj političkoj sceni i razmena teških optužbi.

U pozadini bitke sa virusom odvija se žestok okršaj globalista i suverenista za prevlast unutar država ili između njih. Ishod tih borbi umnogome će odrediti buduću sudbinu sveta, pa i Srbije.

Ovako posledice globalne krize izazvane virusom korona, u razgovoru za “Novosti”, sagledava prof. dr Elizabeta Ristanović, načelnik Odeljenja za mikrobsku genetiku i imunologiju VMA. Ovaj redovni profesor na Univerziteta odbrane u Beogradu kaže i da se geopolitički efekti pandemije mogu pratiti od Amerike do Kine:

Predizborna kampanja u SAD je vrlo žestoka i bespoštedna, a virus korona je jedan od njenih bitnih začina. Usled pandemije odložena je izmena Ustava Rusije, a obeležavanje 75-godišnjice pobede nad fašizmom potisnuto je u drugi plan.

EU je ozbiljno uzdrmana, a međunarodna solidarnost pala je na ispitu. Unutrašnje borbe vode se i unutar Kine, posebno u Hongkongu.

* Kakve su posledice “korona krize” na globalnom nivou?

– Pandemijska kriza je pokazala kolika je moć mikrooragnizama, ali i upozorila na to da je njihovo delovanje učinkovitije od klasičnog rata. U bezbednosnoj arhitekturi sveta koja se dinamično menja, pojavljuju se novi izazovi.

U strategijama bezbednosti vodećih zemalja sveta i saveza, već deceniju se govori o tzv. sekuritizaciji zdravlja, a vodeće mesto rezervisano je upravo za mikroorganizme.

* Kako ocenjujete borbu Srbije sa epidemijom?

– Odgovor Srbije bio je efikasan i odlučan. Naša zemlja se, oslanjajući se na sopstvene resurse, dobru organizaciju, znanje i posvećenost, kao i na iskrene prijatelje, pre svega Rusiju i Kinu, uspešno uhvatila ukoštac sa epidemijom.

Ona je, između ostalog, na površinu izbacila sve manjkavosti država i zdravstvenih sistema koji su slovili za najorganizovanije i najbogatije i koji su nam godinama delili lekcije o “reformi” našeg zdravstva. Pokazalo se i koliko su zdravstveni sistemi bivših socijalističkih zemalja, okrenuti čoveku, vitalniji i efikasniji.

* Puno je teorija o nastanku korone. Ima li elemenata za tezu da je posredi osmišljen plan da se opasni virus pusti u svet?

– Kovid 19 se po mnogo čemu razlikuje od ostalih poznatih virusa korona. Ozbiljni autoriteti u virusologiji i imunologiji danas govore u prilog tome da je reč o veštačkom poreklu virusa i prisustvu sekvenci HIV-a u njemu. Mnogi radovi o hibridnim virusima korona pojavljivali su se u literaturi još 2013. i 2015, što dodatno podgreva sumnje.

Konfuziju i strah unelo je saznanje o izvedenim eksperimentima simulacije pandemije izazvane respiratornim virusom u SAD krajem 2019, koja bi, prema procenama, odnela 65 miliona života. Vojnički gledano, ovakve vežbe i simulacije dešavaju se u predvečerje ratnih dejstava.

Kontroverzno je i pitanje zašto se virus pojavio u Vuhanu, jednom od najrazvijenijih privrednih i naučnih centara u Kini, kao i da li je “pobegao” iz laboratorije ili je nastao prirodno, preskakanjem barijere vrste. O tome je bilo reči i na svetskim bezbednosnim i ekonomskim forumima u predvečerje pandemije.

* Koliko je realna opasnost od biološkog ratovanja?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here