Home TEMA DANA DOK JE VUČIĆ PO SVETU MOLJAKAO DA NEKOME UTRAPI RTB BOR, NA...

DOK JE VUČIĆ PO SVETU MOLJAKAO DA NEKOME UTRAPI RTB BOR, NA POVRŠINU ISPLIVALA JE ŠOKANTNA ISTINA…

241
0
SHARE

Piše: Miša Brkić

Da li strateško partnerstvo sadrži i elemente strateškog – promašaja? Da li „velika poslovna pobeda“ otkriva neprijatnu istinu o nesposobnosti i nestručnosti političke elite u upravljanju strateškim resursima?

Ovo su trenuci slavlja i opijenosti zbog uspešne prodaje Rudarsko topioničarskog basena Bor pa se otvara dilema da li poklonu treba gledati „u zube“ i pitati da li je posao uspešno obavljen kako se priča.

Na prvi pogled prodaja Bora može se posmatrati kao dar s neba jer su bivši i aktuelni predsednik Srbije (plus bivši ministar rudarstva) toliko dugo i snažno moljakali predsednika Kine da je ovaj najzad popustio i poslao kompaniju Ziđin kao strateškog partnera u Srbiju sa 350 miliona dolara da kupi 63 odsto RTB Bor.

Sad se samo s nestrpljenjem očekuje da Kinezi, daj bože, i formalno potpišu ugovor o dokapitalizaciji i biznis planu za narednih šest godina.

Stiče se utisak, na uporno insistiranje predstavnika vlasti, da smo s ovom transakcijom dobro prošli, odnosno da smo Kinezima povoljno „utrapili“ jednu privrednu lešinu kojoj nije bilo spasa.

Tako su se u poslednje dve godine prema kompaniji RTB Bor odnosili državni zvaničnici, pojedini ekonomski analitičari i mediji. Istini za volju, RTB Bor je svojim poslovnim rezultatima i ponašanjem menadžmenta (najpre generalnog direktora) i zaslužio takav odnos javnosti.

Istina je da je država zalegla za Bor, uterala ga u UPPR (ovlašćeni revizor ogradio se od dostavljene dokumentacije) i oprostila mu 900 miliona evra (istorijskih i friških) dugova.

Ništa se, međutim, posle toga nije promenilo u poslovanju te rudarske kompanije, nastavila je loše da posluje i da pravi nove dugove (200 miliona evra). Sve je to stvaralo loš utisak javnosti koji je pojačavan spinovanjem o besperspektivnosti kompanije i neophodnosti njene privatizacije, bilo prodajom imovine ili dokapitalizacijom.

Predsednik države, još dok je bio premijer, dobar deo svog radnog vremena u protekle dve-tri godine proveo je u ubeđivanju kineskog predsednika da nađe neku kompaniju iz te zemlje koja će da uzme „pod svoje“ borsku olupinu od firme.

Danas, međutim, kad su se pojavile neke nove informacije čini se da se sudbina RTB Bor nije rešavala samo „u četiri oka“ dva predsednika. I, što je još značajnije, pokazalo se da borski proizvođač bakra nije nikakva privredna lešina nego u globalnim razmerama izuzetno perspektivna kompanija.

Presudna vest za novi pogled na RTB Bor objavljena je u – Kanadi i samo dan pošto je srpski ministar rudarstva Aleksandar Antić objavio da je kineska kompanija Ziđin zainteresovana da dokapitalizuje Bor i postane vlasnik 63 odsto kompanije.

U toj vesti se kaže da je kanadska kompanija Nevsun risorsiz (vodeća kompanija srednje veličine za preradu teških metala) objavila kako je sa kineskom kompanijom Ziđin sklopila finalni sporazum o kineskom preuzimanju svih emitovanih i deonica u opticaju kompanije Nevsun po ceni od šest kanadskih dolara za deonicu.

Za tu transakciju kompanija Ziđin obavezala se da iskešira (u gotovini) 1,9 milijardu kanadskih dolara (1,4 milijarda američkih dolara).

Zanimljivo je da je ponudu za kupovinu Nevsuna 26. jula dala firma Lundin na 1,5 milijardu kanadskih dolara (4,75 dolara po akciji). Međutim, 9. avgusta Odbor direktora Nevsuna, „posle pažljivog razmatranja i prijema preporuke specijalne komisije nezavisnih direktora i posle obavljenih konsultacija sa svojim finansijskim i pravnim savetnicima“ odbio je kao neprijateljsku ponudu Lundina.

Potom stiže ponuda iz Kine, od kompanije Ziđin. Potez Kineza smatra se neoubičajenim u ovakvim berzanskim transakcijama. Uobičajen put je da novi ponuđač u početku krene s cenom akcije koja je neznatno viša (na primer, za 10-15 centi) od ponude prvog ponuđača, pa da onda u procesu nadigravanja postepeno diže cenu na tri, četiri ili pet odsto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here