Home TEMA DANA DOGOVORENO PRIZNANJE KOSOVA?! SPREMNA NOVA REZOLUCIJA UMESTO „1244“- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

DOGOVORENO PRIZNANJE KOSOVA?! SPREMNA NOVA REZOLUCIJA UMESTO „1244“- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

370
0
SHARE

Amerikanci su izrazili spremnost da organizuju ceremoniju potpisivanja sporazuma između Beograda i Prištine i da na nju pozovu i druge zemlje, kaže Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, dodajući da je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton o tome pričao i s Vladimirom Putinom i Sergejem Lavrovom.

– Njima je bitno da je Rusija saglasna i da u tome učestvuje, osim onog dela koji vodi Evropska unija. Velike sile moraju da budu garant dogovora, pošto on mora da prođe i kroz Savet bezbednosti – ističe Dačić.

Ono što je minimum, dodaje, jeste da se u Savetu bezbednosti donese nova rezolucija umesto 1244, i to na osnovu dogovora koji Beograd i Priština postignu.

Upitan da li može da se donese nova rezolucija pre nego što se promeni Ustav Srbije, Dačić kaže da ona u suštini nema veze s tim.

– Promena Ustava Srbije je unutrašnja stvar. U ovom trenutku ne znamo da li ćemo sa svim tim temama baviti u 2019. godini ili nećemo – rekao je ministar, dodavši da je za izmenu Ustava potreban konsenzus.

– Ali, nije stvar samo u tome – rešili smo odnose tako što smo promenili administrativnu liniju.

Nama je cilj da rešimo sva pitanja koja mogu nastati ili koja su već otvorena, a to je pitanje imovine, uključujući i privatnu, i položaja SPC, zatim u kakvom će statusu biti srpske opštine južno od Ibra, tu su i finansijska pitanja koja su ostala iz prethodne Jugoslavije.

Mi još plaćamo dugove Kosova – ističe Dačić, navodeći da je Srbija za 20 godina platila pola milijarde dolara.

Kada je reč o dijalogu, Dačić kaže da je ceo pregovarački proces u potpunoj defanzivi i pat-poziciji, te da je za nastavak neophodno da Priština povuče takse.

– Oni sigurno nisu očekivali da ćemo mi da priznamo Kosovo, ali su možda očekivali da će EU da im bar da viznu liberalizaciju.

Treba videti da li je uopšte moguće napredovati u dijalogu u ovom periodu gde ćemo se i zbog evropskih institucija naći u pat političkoj poziciji jer predstoje izbori u EU, pa onda ide konstituisanje različitih organa, a specijalni predstavnik će da se bira tek krajem godine – rekao je on.

Ocenio je da je odlazeća visoka predstavnica Federika Mogerini takođe u nezgodnoj poziciji – koje korake dalje da preduzima u uslovima kada joj osporavaju rezultat i autoritet, kao da je ona maltene na našoj strani, što je, inače, daleko od istine.

– U celoj toj situaciji nisu neke perspektive da se može očekivati uspešan tok dijaloga u sledećoj godini. Zato su sve one priče da će to brzo da se reši previše naučno-fantastične – ocenio je Dačić.

Govoreći o mogućem uključivanju Amerike, ministar kaže da predsednik SAD Donald Tramp polazi od toga da može da se postigne dogovor Beograda i Prištine koji bi, ako se postigne, bio velika pozitivna stvar za ceo region i sve ove zemlje koje bi bile garanti, uključujući i zemlju u kojoj bi se to potpisalo – SAD.

– To je plus za Trampovu politiku i za SAD. Naročito ako su oko toga saglasni Beograd i Priština. To bi bio njihov diplomatski uspeh. Ali zasad nema nikakvih indicija da će doći do formalne promene formata dijaloga, odnosno uključivanja Amerike jer bi on morao da se promeni na jedan takođe formalan način – kazao je on.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here