Home TEMA DANA DODIK: „AKO BAKIR POVUČE OVAJ POTEZ, POTPISAĆE AKT O RASPADU BIH..“

DODIK: „AKO BAKIR POVUČE OVAJ POTEZ, POTPISAĆE AKT O RASPADU BIH..“

225
0
SHARE

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je krivac za neformiranje vlasti na nivou BiH predsednik SDA Bakir Izetbegović, navodeći da ta partija najupornije radi protiv BiH.

„Često ističu da su baš oni državotvrona partija i da su zaslužni za BiH, a zanimljivo je da baš SDA najupornije radi protiv te iste BiH. Otac (Alija Izetbegović) je žrtvovao mir za BiH, a ostaje da vidimo za šta će sin (Bakir Izetbegović) žrtvovati BiH“, rekao je Dodik u intervjuu Srni.

Govoreći o činjenici da se ulazi u jedanaesti mesec otkako su završeni opšti izbori u BiH, a da vlast nije formirana u kantonima, Federaciji BiH i zajedničkim institucijama, Dodik je naglasio da je za razliku od tih nivoa u Republici Srpskoj stanje redovno i već je i zaboravljeno da su pre 11 mjeseci bili izbori.

 

„Nakon izbora u oktobru 2018. godine vlast je konstituisana samo u Srpskoj, i to u rekordnom vremenu. Naša Narodna skupština, Vlada, predsednik Republike i sve institucije Srpske funkcionišu.

Donosimo odluke koje su važne za naše građane i moram da kažem da zbog primene izbornih rezultata u Srpskoj život nije stao. Naprotiv. Pokrenuli smo brojne projekte od interesa za našu Republiku i njene građane.

Mi u Srpskoj razmišljamo kako će izgledati budžet za 2020. godinu, iako u drugom dijelu BiH još nisu ‘apsolvirali’ ni budžet za tekuću godinu“, kaže Dodik.

Ni Srbi ni Hrvati se neće savijati pred Bakirom i SDA

Prema njegovim rečima, izborna groznica trese drugi dio BiH, odnosno FBiH u kojoj ni na jednom nivou nije formirana vlast u skladu sa rezultatima izbora.

„Federalni mediji pod kontrolom SDA problem formiranja vlasti smeštaju samo na nivo BiH i tu, po nalogu Bakira Izetbegovića, traže krivce, a to je naravno SNSD, a ako nije SNSD onda je HDZ. Zbog čega se ne govori o tome da vlast nije formirana u kantonima i da nije konstituisana Vlada FBiH?

Nije valjda da su SNSD i Milorad Dodik odgovorni za neuspostavljanje vlasti na tim nivoima, o kojima se medijski manje govori, a bez kojih očito neće biti formirana ni nova vlast na nivou zajedničkih institucija“, rekao je Dodik, koji je i predsednik SNSD-a.

 

On je naglasio da SNSD nema nijedan uslov za formiranje vlasti, već da taj proces uslovljava SDA.

„SDA je isturila NATO kao uslov, koji se ne pojavljuje kao uslov ni u strukturama EU sa kojima sam lično imao priliku da razgovaram. Naprotiv, dalje kretanje ka EU bilo je uslovljeno formiranjem vlasti“, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, svima je jasno da je krivac za neformiranje vlasti na zajedničkom nivou upravo onaj koji danima samoinicijativno ganja veštice po BiH.

„Naravno govorim o Bakiru Izetbegoviću. On očigledno ima problem da objasni svojim biračima i inače bošnjačkom političkom telu da se ni SNSD kao pobednik u Republici Srpskoj, ni HDZ kao pobednik u hrvatskom nacionalnom korupsu nisu dužni savijati pred ucenama SDA.

A to o čemu 11 meseci govori Izetbegović nije ništa drugo do obično zamajavanje javnosti i čuvanje starih pozicija. Izetbegović se Ustava seti kada mu to odgovara, a neće da kaže da njegova stranka blokira izbornu volju u Srpskoj i oduzima joj Ustavom zagarntovano pravo na predstavljanje“, kaže Dodik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here