Home TEMA DANA DEJLI EKSPRES: RUSIJA SE SPREMA DA UDARI NA NAJSLABIJU TAČKU BRITANSKE ODBRANE!

DEJLI EKSPRES: RUSIJA SE SPREMA DA UDARI NA NAJSLABIJU TAČKU BRITANSKE ODBRANE!

747
0
SHARE

Rusija je svesna postojanja ozbiljne strateške ranjivosti u britanskoj odbrani i može pokušati da udari na nju. Ovo mišljenje deli i međunarodni stručnjak za bezbednost Brendon Vajhert.

Poslednjih meseci odnosi Rusije i zapadnih zemalja su se naglo pogoršali, a pojavila se bojazan da bi konfrontacija mogla da preraste u direktan sukob strana.

Prema rečima Brendona Vajherta, u slučaju eskalacije situacije, Ruska Federacija može pokušati da udari na najslabiju tačku u odbrani Britanije. Ovo prenosi Dejli Ekspres.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

„Oko 60 podmorskih kablova povezuje Veliku Britaniju sa ostatkom sveta i izuzetno su ranjivi na napade iz Rusije“, rekao je ekspert.

Većina globalnih interkontinentalnih podataka se prenosi preko podmorskih mrežnih kablova položenih duž dna okeana. Značajan deo ovih komunikacionih objekata prolazi u neposrednoj blizini britanske obale, a zapravo nisu ni na koji način zaštićeni.

Brendon Vajhert veruje da bi se, kako se odnosi između Londona i Moskve budu pogoršavali, Rusija mogla uključiti u poduhvat onesposobljavanja mrežnih kablova.

Veliku zabrinutost u Britaniji izazvali su prošlogodišnji manevri ruskog istraživačkog broda Jantar u vodama gde podmorski kablovi prolaze u blizini Irske.

Veruje se, da na ovom brodu postoji posebna oprema pomoću koje se može organizovati sabotaža, na mestima gde su postavljene podvodne komunikacije, i sa njima voditi izviđačke aktivnosti.

„Velika Britanija je izuzetno ranjiva na ovu vrstu napada“, rekao je izvor za Dejli Ekspres.

Brendon Vajčert je izjavio da bi oštećenje podmorskih kablova predstavljalo ozbiljan problem ne samo za Veliku Britaniju, već i za celu Evropu.

Ogroman region bi bio efektivno odsečen od komunikacije sa spoljnim svetom.

Jedini način da se ova infrastruktura zaštiti je da se vrše redovne patrole brodova u njenoj blizini, ali britanska mornarica posvećuje malo vremena rešavanju ovakvih zadataka.

(Srpskidnevnik.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here