Home TEMA DANA ČUVENI FRANCUSKI NAUČNIK ŠOKIRAO PLANETU: „ODAVNO POSTOJI LEK ZA KORONAVIRUS ALI GA...

ČUVENI FRANCUSKI NAUČNIK ŠOKIRAO PLANETU: „ODAVNO POSTOJI LEK ZA KORONAVIRUS ALI GA NE DOZVOLJAVAJU“

1093
0
SHARE

Posle dužeg vremena, Rault je pristao na intervju, koji je dao informativnoj televiziji BFM, tokom kog je potanko objašnjavao domete tretmana, ali i intezitet epidemije, mogućnost drugog talasa i odnos savremenog sveta prema ovoj bolesti.

Najveći deo viralnih epidemija ima banalni oblik zvona i mi smo na kraju te krivulje. Tim rečima obratio se u četvrtak uveče javnosti čuveni francuski doktor Rault, koji na Mediteranskoj infektološkoj klinici u Marselju, na čijem čelu se nalazi, čini čuda za vreme

epidemije virosa korona, tretmanom hidroksihlorokinom i azitromicinom, ali i velikim brojem testova, čime se na vreme otkrivaju pozitivni slučajevi.

Posle dužeg vremena, Rault je pristao na intervju, koji je dao informativnoj televiziji BFM, tokom kog je potanko objašnjavao domete tretmana, ali i intezitet epidemije, mogućnost drugog talasa i odnos savremenog sveta prema ovoj bolesti.

Od početka ove epidemije, njegovi stavovi izazivaju polemiku. Na tvrdnju da deluje sigurno u to što govori, sam se ograđuje da nema lekara i istraživača koji ne sumnjaju, i da on nije vrač, već lekar, ali i dodaje da voli da analizira realne i opipljive podatke, da bi mogao da radi i vidi kako stvari funkcionišu.

Jedan od najvećih infektologa na svetu stao je u odbranu svog tretmana hlorokinom, ističući da je to „najbanalniji lek na svetu“, da je u najviše prepisan posle apsirina i da njegovo korišćenje ne predstavlja rizik.

– To je lek koji postoji 80 godina. Prepisan je do sada, možda, trećini čovečanstva. U Francuskoj se prodaje 36 miliona doza godišnje. I odjednom, vlasti ta tretiraju kao kriminalni lek. To je neshvatljivo – kaže.

Ističe da ima tri puta manje mrtvih zahvaljujući njegovom tretmanu. Naglašava da ga lekari koriste, i pored toga što su francuske vlasti zauzele distancu prema hlorokinu. Navodi da ga u svetu prepisuje 57 odsto lekara kada je reč o kovidu 19, i da zemlje koje su ga koristile imaju manje smrtnih slučajeva.

– Mi smo odlučili da ga u Francuskoj ne koristimo. Svi oni koji su se odlučili za tretman, imaju mortalitet manji od našeg. Postoji jasna podela u svetu. Spektakularno je to što je po prvi put u najbogatijim zemljama smrtnost veća – smatra Rault.

Istakao je da je to slučaj s petanestak zemalja, na zapadu Evrope i u SAD, a da je među njima Iran, kao izuzetak, ali da se tamo situacija popravila čim su počeli da koriste hlorokin.

Tu sumnjičavost zapadnog sveta objašnjava činjenicom da se još u 19. veku stvorila logika stalne trke napred i da se smatra da su novi lekovi uvek bolji od onih koje već imamo, da se stalno traži nešto novo, iako imamo šta nam treba.

– Imamo izuzetan kapital u već postojećim lekovima – rekao je Rault i objasnio da je tehnološki model koji se trenutno razvija ujedno postao i ekonomski model.

Nije se složio s konstatacijom da je možda „prodavac snova“, i to potkrepio podatkom da je na njegovom institutu smrtnost od korone svega 0,3 do 0,5 odsto, što je okaraktisao kao najbolje rezultate na svetu.

Ako je Makron bio kod njega u Marselju, Rault je s druge strane izašao iz Naučnog saveta i nije prisustvovao sastanku u Jelisejskoj palati, a to je objasnio činjenicom da to nije njegov „eko-svet“.

Osvrnuo se i na tretman lekom „tocilizumab“ koji je nedavno kao „ohrabrujuću vest“ predstavilo Ministarstvo zdravlja. Istakao je da najveći deo ljudi u svetu koristi hlorokin, naročito u ranoj fazi, a da ovaj drugi lek može da pomogne u drugoj fazi u imunskom odgovoru sprečavanja upale, ali da to može da uradi i hlorokin, naročito ako se davao i na početku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here