Home TEMA DANA BRANKO RADUN OTKRIVA: VUČIĆ OVO MORA DA URADI DA BI REŠIO PITANJE...

BRANKO RADUN OTKRIVA: VUČIĆ OVO MORA DA URADI DA BI REŠIO PITANJE KOSOVA…

306
0
SHARE

Piše: Branko Radun

Ovo je rečenica koja se može čuti i na pijaci među običnim svetom ali i među vrlo obaveštenim ljudima. Pod tim „šta će Vučić uraditi“ se misli kakvu će odluku doneti o sudbini Kosova ili barem našeg odnosa prema njemu.

Da bi se odgovorilo na pitanje „Šta će Vučić“ pre toga moramo da odgovorimo šta će Albanci EU i Amerikanci odlučiti sa Kosovom. Albanci i Evropljani će uraditi ono što odluči Amerika. Amerika je do sada govorila „stvar je gotova, Kosovo je nezavisno, treba da ima svoju vojsku i svoje mesto u UN“.

No sa pobedom Trampa nešto se menja i to više nije prioritet američke politike pa je njen „govor o Kosovu“ i dalje isti, no sa manje energije koja se ulaže u taj stav. Tramp i njegova administracija ne vole Klintonove, čije je zaveštanje „Kosovo oslobođeno od Srba“, pa stoga ni ne osećaju obavezu da ga čuvaju.

No isto tako nemaju ni motiva da ga ruše jer je mnogo resursa u poslednjih nekoliko decenija uloženo u projekat „Kosovo“. To ne sme niko, pa ni Tramp da olako negira i ruši. Stoga nova, ili ne baš toliko nova administracija, delimično na kosovskom koloseku, ide po inerciji starom političkom trasom bivših administracija ali je i spremna da je modifikuje u određenoj meri.

Taman toliko da nisu „rušioci“ i „revolucionari“ ali da se predstave kao pragmatični i kreativni u rešavanju problema koje prethodne administracije nisu htele ili mogle da reše (primer toga je delovanje Trampa prema Severnoj Koreji).

Tramp i Kosovo

To je prostor u kome se sada javno govori o „kreativnim rešenjima“ ili o „korekcijama granica“ („zašto kažeš korekcija, a misliš na razmenu teritorija“) u samom vrhu administracije.

Promena koju je donela Trampova pobeda na predsedničkim izborima i postepeno preuzimanje kontrole nad Stejt departmentom je donela u prvi mah manji pritisak da se „Srbi i Albanci dogovore oko Kosova“ ali i spremnost na modifikacije „osnovnog rešenja“. To znači da se o „nezavisnosti Kosova“ ne raspravlja ali je sada moguća i podela koja se eufemistički zove „korekcija“.

To jeste velika promena za glomazni američki nosač aviona koji se zove Stejt department i koji vrlo vrlo retko vrši nagle zaokrete u politici (bez jakog unutrašnjeg ili spoljnjeg impulsa). Kako je Trampu i njegovoj administracija potrebna „pobeda“ oni ako tu šansu vide oko Kosova mogu biti spremni na kompromis ali i na pojačani pritisak da se do „dila“ dođe u „razumenom roku“.

No i dalje Kosovo i Balkan nisu na listi prioriteta Trampove administracije pa i taj pritisak neće eksalirati u agresiju u obliku sankcija ili nečeg drugog. Amerika ima svoj stari projekat „Kosovo“ od koga ne odlustaju (Srbija nema ponudu koja bi dovela do „odustajanja“) ali su spremni na korekcije koje su tek nešto više od kozmetičkih. To znači da od Amerikanaca, iako pokazuju spremnost da modifikuju ponudu o kojoj se navodno dogovore „Srbi i Albanci“, nije još došla ozbiljna i prihvatljiva ponuda.

Kakvi su interesi Putina na Kosovu?

Šta će Rusija uraditi sa Kosovom? Kakve interese Rusija ima na Balkanu? Ovo su pitanja na koja niko nema jasan i definitivan odgovor jer ga za sada nemaju ni Rusi. Oni će gledati da se pozicioniraju kao zaštitnik pogaženog međunarodnog prava koje ugrožava „presedan Kosovo“, a uz to im je ovo i žeton sa kojima mogu i da trguju sa Amerikom.

Ne prevelik žeton ali ipak jedan od žetona. Stoga Rusija može u ovoj situaciji da bude posrednik između Beograda i Vašingtona ili linka preko koga može da se komunicira sa Trampom i njegovim okruženjem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here