Home TEMA DANA ANALITIČAR CNN-A OTKRIO: BLISKI ISTOK JE NA KORAK OD TOTALNOG RATA, A...

ANALITIČAR CNN-A OTKRIO: BLISKI ISTOK JE NA KORAK OD TOTALNOG RATA, A SVET OD POTPUNOG PRIVREDNOG KRAHA! (VIDEO)

239
0
SHARE

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je vojnom akcijom protiv Irana, a povod je bio napad dronovima i projektilima na saudijska naftna postrojenja.

Napad je preko noći prepolovio naftni kapacitet te zemlje.

Iako su za napad odgovornost preuzeli iranski saveznici Huti, SAD i Saudijska Arabija za napad su okrivili upravo Iran, prenosi portal Index.

pak, Tramp je na kraju, još jednom, odustao od napada.

Umesto toga, uveo je novi paket sankcija Iranu – “najteže dosad”, kako ih je opisao.

Kako piše analitičar CNN-a Sem Kili, Trampova odluka da ne napadne Iran bila je pametna i etički ispravna, s obzirom na stratešku pretnju totalnog rata koji je i ograničeni napad mogao izazvati.

Što se napada na saudijska naftna postrojenja tiče, saudijsko ministarstvo obrane predstavilo je dokaze da je napad “nesumnjivo sponzorisao Iran”, kako ostatke dronova i projektila, tako i podatke o smeru iz kojeg su došli – sa severozapada, a ne iz Jemena, koji je jugozapadno od mete.

Zapadne obaveštajne službe došle su do istog zaključka, da Iran stoji iza napada,utvrdili su i britanske, francuske i nemačke vlasti.

Niko nije zvanično optužio Iran da je izvršio napad na Saudijsku Arabiju

Američki državni sekretar Majk Pompeo nazvao je napad “ratnim činom”.

Kako piše Index, iako su obaveštajni izvori navodno rekli svojim vladama da su 100% sigurni u svoje zaključke, niko još nije javno potvrdio da su upravo Iranci izveli napad.

Izostanak takve optužbe verovatno je izazvan željom da ostave otvorena vrata za diplomatiju između Irana i njegovih protivnika i tako izbegnu opasan ratni scenario.

 

Jer optužiti izravno jednu državu za ovakav drski napad na drugu označilo bi i kraj diplomatije i početak priprema za rat.

Kao što je i kontroverzni saudijski princ prestolonaslednik Muhamed bin Salman upozorio u intervjuu za emisiju “60 minuta” američke televizije CBS, rat Saudijaca i Iranaca doveo bi do “potpunog kraha svetske privrede”.

“Snabdevanje naftom će se poremetiti i cene će skočiti do nezamislivog nivoa, što u životu nismo videli”, dodao je princ, koji je i sam izložen optužbama za ratne zločine u Jemenu i ubistvo novinara “Vašington Posta” Džamala Kšašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

I iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif upozorio je da bi u slučaju napada na njegovu zemlju izbio “totalni rat”.

A predsednik Irana Hasan Rohani još je u avgustu zapretio da je “rat s Iranom majka svih ratova”.

Iako su svi dosadašnji napadi koji se pripisuju Iranu bili bez ljudskih žrtava, čini se da su bili pažljivo kalibrirani kako bi signalizirali vojne sposobnosti Irana, dok ih u isto vreme ta zemlja poriče.

 

I izostanak akcije nosi rizik

Odustajanje od vojne akcije nosi za sobom drugu vrstu rizika: da će Iran ovakvo oklevanje, pogotovo u svetlu ranijih iranskih napada na britanske i emiratske tankere i obaranje američkog drona, protumačiti kao slabost Amerike i njenih saveznika.

A to bi onda moglo da ohrabri Iran i, paradoksalno, izazove još veću eskalaciju te Saudijci i Amerikanci ne bi imali izbora i morali bi da odgovore.

Iran verovatno u tom sukobu ne bi bio sam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here