Home TEMA DANA AMFILOHIJE: SATANSKE SILE KRENULE SU NA PRAVOSLAVLJE- EVO ŠTA SE SPREMA U...

AMFILOHIJE: SATANSKE SILE KRENULE SU NA PRAVOSLAVLJE- EVO ŠTA SE SPREMA U CRNOJ GORI…

189
0
SHARE

Dan nakon povratka iz posete latinoameričkom kontinentu, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uzeo je učešće na naučnom skupu o manastiru Stanjevići, čije je osvećenje planirano sledećeg vikenda.

U pauzi između liturgije u crkvi Svete Trojice u budvanskom Starom Gradu i panela na naučnom skupu, mitropolit Amfilohije se ljubazno odazvao na moju molbu za intervju, istakavši da mu je uvek drago da govori za medij koji u svom nazivu ima ruski predznak.

U javnosti se poslednjih nedelja mnogo govori o nameri Carigradske patrijaršije da se direktno uključi u crkveni raskol koji decenijama tinja u Ukrajini. Koliko po Vašoj oceni ove aktivnosti doprinose daljem zaoštravanju odnosa između dve najvažnije patrijaršije, Moskovske, koja okuplja najviše vernika, i Carigradske, prve po značaju u pravoslavnom svetu?

–Nažalost sve ide u tom smjeru. Postavljanjem tzv. egzarha u Ukrajini, Carigradska patrijaršija nastavlja sa aktivnostima koje podsjećaju na vrijeme nakon ubistva cara Nikolaja Drugog Romanova, na 20-e godine prošlog vijeka, kada se na prestolu carigradskog patrijarha nalazio Melentije Četvrti Metaksakis. To je bila jedna po mnogo čemu diskutabilna ličnost, koja je odigrala negativnu ulogu u istoriji pravoslavlja.

Patrijarh Melentije Četvrti našao se na čelu Carigradske patrijaršije u momentu njenog najvećeg istorijskog raspeća, kada su milioni pravoslavnih, uglavnom Jelina (Grka) iz Male Azije proganjani sa svojih vjekovnih ognjišta.

On je pokušao da gubitak vjernika nadoknadi vraćanjem nekih ingerencija carigradskoj patrijaršiji, koje je ona imala u vrijeme kada je Carigrad bio prestonica Istočno Romejskog carstva (Vizantije). Tada je Carigradska patrijaršija odigrala i značajnu ulogu u formiranju autokefalne srpske i bugarske crkve.

S obzirom da je veliki broj njegovih dojučerašnjih vjernika otišao u Evropu i Ameriku, patrijarh Melentije Četvrti pokušao je da kompletnu pravoslavnu dijasporu, odnosno sve pravoslavne koji žive van granica pravoslavnih država i tadašnjih episkopija kanonskih crkava, stavi pod ingerenciju Carigradske patrijaršije.

On je tu ideju uspio da djelimično sprovede u djelo, u prvom redu na primjeru Jelina. Ostale pravoslavne crkve te težnje nisu prihvatile, pa danas srpska, ruska i ostale crkve, sem onih jelinogovornih, imaju svoje eparhije širom svijeta.

Međutim u to vrijeme, Carigrad je Finskoj pravoslavnoj crkvi, konstituisanoj nakon formiranja finske države 1920. godine priznao autonomni status. To ne predstavlja autokefaliju u punom kapacitetu, ali su dvije finske eparhije izdvojene iz sastava Moskovske partijaršije, kojoj su do boljševičke revolucije pripadale, i uključene u Carigradsku.

Nezdrava politika carigradskog patrijarha Melentija Četvrtog u pravoslavnom svijetu nastavljena je i kasnije nakon njegovog odlaska sa prestola. Godine 1923. održana je Svepravoslavna konferencija, na kojoj nijesu učestvovale istočne pravoslavne crkve uključujuči i rusku. Na konferenciji je učestvovala naša crkva predstavljena kasnijim patrijarhom Gavrilom Dožićem.

Bile su tamo prisutne i Bugarska i Rumunska crkva. Na toj konferenciji predloženo je bilo da se usvoji novi gregorijanski kalendar, što je odmah prihvatila Carigradska patrijaršija. Ovaj predlog načelno je podržao i naš predstavnik, ali na crkvenom saboru održanom u Beogradu predlog o usvajanju novog kalendara je odbijen.

Pojedine crkve, iako su prvobitno odbile promjenu, novi kalendar su prihvatile naknadno. Umjesto da ovako važno pitanje bude riješeno na svepravoslavnom nivou, došlo je nažalost do molitvenog raskola kroz uvođenje novog kalendara.

Odluka o egzarsima u Ukrajini je upravo nastavak po mnogo čemu pogubne politike patrijarha Melentija Četvrtog Metaksakisa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here