Home TEMA DANA AMERIKA ODBILA INICIJATIVU BIL GEJTSA I SZO, ZA GLOBALNI PLAN VAKCINACIJE!

AMERIKA ODBILA INICIJATIVU BIL GEJTSA I SZO, ZA GLOBALNI PLAN VAKCINACIJE!

160
0
SHARE

Predsednik Donald Tramp u julu je povukao je SAD iz Svetske zdravstvene organizacije, koju je optužio da nije pravovremeno odgovorila na pandemiju i da se priklonila Kini, gde se virus prvo pojavio prošle godine.

Sjedinjene Države saopštile su da neće učestvovati u globalnoj inicijativi da se razvije, proizvede i podjednako raspodeli vakcina protiv Kovida 19, zato što Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ima vodeću ulogu u tim naporima.

Više od 170 zemalja je u pregovorima da učestvuje u Kapacitetu za globalni pristup vakcini protiv Kovida 19, nazvanom Covax, zajedničkom projektu SZO, Koalicije za pripravnost u epidemiji i i inovacije i Gavija, Alijanse za vakcinu, organizacije koje su osnovali Bil i Melinda Gejts da bi vakcinisali decu u najsiromašnijim zemljama u svetu.

Predsednik Donald Tramp u julu je povukao je SAD iz Svetske zdravstvene organizacije, koju je optužio da nije pravovremeno odgovorila na pandemiju i da se priklonila Kini, gde se virus prvo pojavio prošle godine.

Portparol Bele kuće Džad Dir je u saopštenju naveo da će “Sjedinjene Države nastaviti da sarađuju sa međunarodnim partnerima da bi porazile virus, ali da neće biti ograničene multilateralnim organizacijama na koje utiču korumpirana Svetska zdravstvena organizacija i Kina”.

Suri Mun, jedna od direktorki Globalnog zdravstvenog centra pri Postdiplomskom Institututu za međunarodne i razvojne studije u Ženevi, rekla je za dnevnik Vašinton post da je “veliki udarac kada Amerika odluči da ne učestvuje u multilateralnim naporima da se razvije vakcina”.

Trampova administracija pokrenula je svoju inicijativu čiji cilj je da se do januara isporuči 300 miliona doza odobrene vakcine protiv Kovida 19. U okviru te inicijative, sklopljeni su ugovori sa nekoliko farmaceutskih kompanija, vredni milijarde dolara, da razviju, proizvedu i testiraju potencijalnu vakcinu.

“Predsednik će izdvojiti koliko god novca je potrebno da se osigura da bilo koja vakcina ispunjava standarde naše Uprave za hranu i lekove (FDA) za bezbednost i efikasnost”, poručio je Dir u saopštenju.

Inicijativa Trampove administracije samo je jedna od mnogih širom sveta, čiji cilj je da se brzo razvije vakcina. Trenutno je u toku nekoliko kasnih faza kliničkih testova.

U međuvremenu, panel zdravstvenih stručnjaka američke vlade saopštio je da nema dokaza da je “krvna plazma pacijenata koji su se oporavili od koronavirusa efikasna u lečenju zaraženih”.

Uprava za hranu i lekove je 23. avgusta odobrila hitnu upotrebu krvne plazme, što je predsednik Tramp tada nazvao “istorijskom odlukom”.

Međutim, panel od više od 35 stručnjaka Nacionalnih instituta za zdravlje naveo je u utorak u saopštenju da ne postoje “dovoljni podaci da bi se donela odluka o tome da li bi trebalo preporučiti upotrebu krvne plazme” i da lekari ne bi trebalo da je koriste kao standard u lečenju dok se ne sprovede više istraživanja.

Dan nakon što je odobrena hitna upotreba krvne plazme, šef Uprave za hranu i lekove Stiven Han izvinio se zato što je preuveličao benefite tog tretmana.

Na brifingu za novinare, Tramp i njegov sekretar za zdravstvo Aleks Azar konstatovali su da je smrtnost kod osoba mlađih od 80 godina, koje nisu bile na respiratorima, smanjena za 35 odsto nakon što su, u ranoj fazi bolesti, primili tretman krvnom plazmom. Han je potvrdio te navode.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here