Home TEMA DANA AMERIČKI ADMIRAL OTKRIO ISTINU KOJA JE ŠOKIRALA SVET

AMERIČKI ADMIRAL OTKRIO ISTINU KOJA JE ŠOKIRALA SVET

425
0
SHARE

Izgradnja ratnih površinskih brodova u SAD je nemoguća bez nabavke komponenti iz Rusije i Kine. Ovo je izjavio američki ministar vojno-pomorskih snaga admiral Ričard Spenser.

On smatra, da Vašington mora da prekine zavisnost od uvoznih komponenti, tako što će domaćim snagama da nađe adekvatna zamenska rešenja. Međutim, to neće biti ni malo lak zadatak.

Kako se dogodilo da SAD postanu zavisne od svojih direktnih geostrateških konkurenata, moglo se pročitati u tekstu koji je objavila RIA Novosti.

„Krhki“ lanac snabdevanja

Prema rečima Spensera, situacija po ovom pitanju može uskoro da postane kritična – a glavni uzrok je nepredvidiv lanac snabdevanja. Kako prenosi internet portal Financial Times, ova opasnost je navedena u ekspertskom istraživanju koje je naručeno od strane komadne američke ratne mornarice.

Istraživanje je pokazalo da se u izgradnji ratnih brodova mnogi dobavljači oslanjaju na strane isporučioce kada je u pitanju nabavka „određenih visokotehnoloških i visokopreciznih“ komponenti. Ovo povećava verovatnoću da se ove komponente nabavljaju od geostrategijskih rivala – u prvom redu od ruskih i kineskih kompanija.

„Ovakav pristup apsolutno nije u skaldu sa nacionalnim interesima u kontekstu globalnog nadmetanja između velikih sila”, i stoga dobavljači „moraju da znaju šta rade”, naglasio je Spenser.

Posebno zabrinjavaju potezi NR Kine, koja pokušava da „naoruža svoj kapital“ pomoću projekta „Jedan pojas, jedan put“. Ministar je kao eklatantan primer naveo italijansku brodograđeivnsku kompaniju Fincantieri, koja učestvuje u izgradnji raketnih fregata za potrebe RM SAD, a koja je istvoremeno deo kineske strategijske inicijative.

Spenser je takođe optužio NR Kinu da različitim državama nudi kredite za pokrivanje njihovih dugova, gde na takav način stiče mogućnost da nad njima ostvari kontrolu.

– Kinezi su uspostavili kontrolu nad velikim brojem pomorskih luka u državama trećeg sveta, i ukoliko Peking u jednom momentu odluči da onemogući njihovu upotrebu za brodove RM SAD, naše snabdevanje u Indo-Pacifičkom regionu će u potpunosti biti paralisano– napominje Spenser.

Pentagon je uveren da je glavni zadatak savremene američke vojne industrije da se osloni na sopstvene kapacitete i postane autonomna od zavisnosti od inostranih komponenti, posebno onih koje dolaze iz Rusije i Kine. Tačnije, neophodno je uspostaviti tehnološki lanac snabdevanja i kompletnu proizvodnju izvoditi na teritoriji SAD.

„Ukoliko ne promenimo put koji sada sledimo, i ne zauzmemo kurs održivog i predvidljivog finansiranja delova naše industrije u kojoj imamo izazove (kosmos, sajberprostranstvo, vojno-pomorska sfera), rizikujemo da izgubimo trku sa Rusima i

Kinezima– rekao je Džozef Danford, predsednik Objedinjenog komiteta načelnika štabova SAD na forumu o međunarodnoj bezbednosti u Halifaksu.

Prema njegovim rečima, Pentagon je identifikovao 14 tehnoloških oblasti u koje Rusija i Kina ulažu, formirao je prognozu za 2025. godinu, i naznačio gde bi Sjedinjene Države i njihovi saveznici trebale više da ulažu.

Ne samo da nema novca, nego nema ni novih ideja

Međutim, ovi planove neće biti lako realizovati jer najveće investicione banke nerado sarađuju sa odbrambenim preduzećima. Američka vlada je čak pokrenula specijalan program za privlačenje privatnog kapitala radi ulaganja u vojne projekte.

Investitorima se obećavaju velike vladine narudžbe za proizvodnju nove tehnike u svim oblastima – od održavanja brodova do proizvodnje oružja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here