Home TEMA DANA ALARMANTNO! ISLAMSKA DRŽAVA IMA NOVI ZADATAK: PRODOR U SREDNJU AZIJU! EVO ŠTA...

ALARMANTNO! ISLAMSKA DRŽAVA IMA NOVI ZADATAK: PRODOR U SREDNJU AZIJU! EVO ŠTA TO ZNAČI

171
0
SHARE

Islamska država je za SAD kao nestašno dete, koje jednom rukom udaraju po stražnjici, a drugom ga maze po glavi. Ova „kreativna destrukcija“ strategija za Bliski istok, u kojoj je sva imovina dozvoljena, prijavljena je u američkom izvještaju Al-Kaide 2011. godine, kada je Stejt department ponudio 10 miliona dolara za glavu vođe te terorističke organizacije, koji je još uvek živ.

Generalno, šta god SAD kaže o ID , to je laž, jer američka administracija i obaveštajna služba vrlo dobro znaju sve stvari i aktivnosti ove grupe. Dakle, izveštaj koji je pripremio Pentagon, prema kojem će se teritorija koju još uvek drži ID zauzeti u roku od godinu dana, nije nerazumno.

I tromesečni dokument o toku operacije “borbe protiv terorizma”, kojeg je sastavila Kanelaarija glavnog inspektora Pentagona, dolazi u pravo vreme. Američka vojno-obavještajna služba je provela “popunjavanje redova kalifata”, stoga je poruka da ID pokušava vratiti “kalifat u fizičkom obliku” morala biti objavljena na vreme.

U dokumentu se naglašava da sirijske vlasti neće ući u otvoreni sukob s teroristima dok militanti ne ugroze državnu infrastrukturu. To znači da svi napori za takozvanu „pobedu nad Islamskom državom“, koju je Trump proglasio prošlog decembra, moraju biti završeni.

Međutim, sada je Tramp, koji je naredio svojim vojnicima da se vrate kući, zbog “novootkrivenih okolnosti” suspendirao “demobilizaciju” na četiri meseca, što može radikalno promeniti odluku o povlačenju trupa.

U međuvremenu, stvarna ratna pretnja Rusiji dolazi iz Tadžikistana, jer ID premešta snage u Srednju Aziju, kako bi od tamo zadao odlučan udarac najvećem neprijatelju.

Na teritorijima gde je iskorenjen, ID je kontrolisao 8 miliona ljudi, od kojih je samo u Siriji, prema različitim procenama, od početka aktivnosti imao od 80 do 200 hiljada “aktivnih boraca”. Kolone sa zatvorenicima i predaje nisu posebno primećene.

Niko nije pokazao desetine hiljada mrtvih militanata, uprkos uspešnim preciznim udarima ruskih vazduhoplovnih snaga i demonstrativnim lažnim bombardovanjima američkih aviona. Ipak, ID je izgubio veliki deo teritorija i čini se da njegova prisutnost u Siriji više ne predstavlja opasnost. Međutim, gde su militanti? Jesu li pobegli, skrivaju se ili su u “zimskom snu”? Ništa nije sigurno.

ID se u Siriji ne želi prikazati onakav kakav zaista jeste, ni u teritorijalnom smislu, ni aktivnim učestvovanjem u “borbi za kalifat”. Ali ako se ne dokaže da se više ne može okupiti, onda je izjava Pentagona o njegovom verovatnom povratku istinita.

Militanti su napustili Siriju, ali se nameravaju vratiti. Zadržali su priličan broj boraca, oružje i ideologiju takfirizma, najekstremnijeg oblika fundamentalnog islamizma, kojeg će se i dalje pridržavati.

Kao i svaki drugi sličan ekstremistički pokret, “Islamsku državu” je nemoguće potpuno uništiti. Podsetimo na naciste u  zapadnoj Ukrajini, za koje se činilo da su od strane policije i službi sigurnosti eliminisani pre nekoliko decenija.

Stepan Bandera je izgubio podršku lokalnog stanovništva, a njegove pristalice  su otišle duboko u podzemlje. Mnogi su emigrirali, ali se pokazalo da je ideologija sačuvana. Onda su se odjednom pojavili “veterana” SS divizije “Galicija”, jedinice OUN-UPA, koji sada marširaju na čelu raznih nacionalističkih i neonacističkih povorki.

Nova generacija pristaša Bandere je rasla tiho i sada u Ukrajini diktiraju vlastita pravila. Ulice i avenije se nazivaju po Banderi i Romanu Šuheviču i njihovu je ideologiju oberučke prigrlio režim u Kijevu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here