Home TEMA DANA 50 POLjSKIH SPECIJALACA SLETELO U SARAJEVO! DODIKU SPREMAJU MAKEDONSKI SCENARIO!

50 POLjSKIH SPECIJALACA SLETELO U SARAJEVO! DODIKU SPREMAJU MAKEDONSKI SCENARIO!

243
0
SHARE

Na internacionalnom aerodromu Butmir u Sarajevu u nedelju na dan održavanja opštih izbora u BiH sletelo je 50 poljskih specijalaca. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ranije je upozoravao javnost da se u bazi Butmir kod Sarajeva nalaze 2.000 pripadnika bezbednosnih snaga, i da je na to mestu prihvatilište za sve “crne operacije”.

Pitanje je, međutim, zbog čega je baš 50 dobro obučenih poljskih specijalaca sletelo u Butmir uoči izbora u BiH? Kakav su ishod očekivali i da li je plan bio da se u BiH napravi makedonski scenario, kada su strane sile sa vlasti skinule Nikolu Gruevskog i postavile svog pijuna Zorana Zaeva.

Dok su zapadnjački mediji u BiH promovisali opoziciju, govorili o mešanju Rusije i Srbije u izborni proces u toj zemlji, upravo ovih 50 specijalaca koji su poslati iz Poljske pokazuju da je Zapad hteo da umeša prste u izborni proces u SAD.

Vojno-politički komentator i novinar Miroslav Lazanski smatra da bi se moglo raditi o komando akciji koja bi mogla dovesti i do političkih likvidacija, s obzirom da medijski pritisci zapada nisu uspeli.

– Poljaci su najverniji američki saveznici unutar NATO, a ne znam da li se radi o stručnjacima za neku vrstu postizborne kombinatorike ili medijskog rata. Možda se radi o komando akciji. Prva faza je predmedijski pritisak i stvaranje atmosfere, uz pomoć propagandno-psiholoških timova, pred izbora, uticaj na medije, stvaranje afera.

Ta faza, očigledno nije uspela. Sad ide druga faza, koja se sastoji u nepriznanju izbora od strane opozicije, pritisak na CIK, što isto rade propagandno-psihološki timovi. Ako to ne donese rezultate koje Zapad očekuje, treća faza može biti gola upotreba fizičke sile. U toj fazi neko od političara eventualno može biti otet, ubijen, to odrađuju specijalci.

Meta mogu biti i političari iz vlasti, ali i iz opozicije. Kad govorim o političarima opozicije, mislim tu na operacije pod lažnom zastavom, kako bi se stvorio haos – upozorava Lazanski.

Vojno-politički komentator skreće pažnju i na sve jaču Dodikovu poziciju u BiH.

– Postavlja se pitanje vlasti unutar same Federacije. Dodiku fale, ja mislim, još dva poslanika da u parlamentarnoj skupštini BiH ima mogućnost da blokira svaku odluku i na nivou BiH, i odluku Saveta ministara. Savet ministara neće moći formirati bez njega. To što pojačavaju sa komandosima verovatno je u cilju neke radikalne nasilne akcije. Ne radi se o velikom broju za čisto vojnu akciju, u smislu pojačanja snaga EUFOR-a, već se očito radi o tome da ti vojnici imaju jasan zadatak I to specijalan – smatra vojnopolitički komentator.

Govoreći o makedonskom scenariju, Lazanski ipak smatra da je Dodik nije ono što je bio Grujevski.

– Vrlo je teško sad za njih da sprovedu takvu akcije jer je Dodik ubedljivo pobedio. Treba sačekati da vidimo proglašenje zvaničnih rezultata i kako će izgledati pritisci u tom periodu – jasan je Lazanski.

Predsednik SRS dr Vojislav Šešelj upozorava predsednika RS Milorada Dodika da ne ide neobezbeđen u Federaciju.

– Mora Dodik da se pazi i nek se drži srpskog dela Sarajeva, nek tamo otvori kancelariju i video-linkom neka drže sastanke. Ne sme nigde da ode gde ga neće braniti ozbiljne i osposobljene policijske jedinice. Mislim da je plan da ga uhapse i da mu sude, a videli smo u Haškom tribunalu, kad čoveka uhapse, nije važno za šta će da mu sude, za šta im padne na pamet – upozorava Šešelj.

Lider radikala očekuje da, ako zagusti, i SDS bi se mogao opredeliti za patriotsku opciju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here