Home POGLEDI ŽIVADIN JOVANOVIĆ NAPOKON OTKRIO SVE DETALJE IZ 1999. GODINE: EVO ŠTA SE...

ŽIVADIN JOVANOVIĆ NAPOKON OTKRIO SVE DETALJE IZ 1999. GODINE: EVO ŠTA SE DEŠAVALO OKO RUSKOG ORUŽJA I DA LI SU RUSI HTELI DA POMOGNU

237
0
SHARE

Rusija u vreme predsednika Borisa Jeljcina nije vodila samostalnu politiku u odnosu na Srbiju i SRJ. Izgledalo mi je da je procenio kako Rusija nije dovoljno moćna da vodi politiku nezavisno od SAD. Bila je oslabljena, ekonomski i moralno.

Ovako, za „Novosti“, u danima kada se skidaju tajne oznake sa mnogih dokumenata iz lične biblioteke nekadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona, koji se odnose na događaje na Balkanu devedesetih, govori Živadin Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije.

U objavljenim transkriptima, Klinton i Jeljcin oslovljavaju se sa „dragi“, prvi čovek Rusije poslušno govori da neće Srbima dati oružje, traži novčanu pomoć da isplati penzije kako bi dobio izbore, govori da je smenio ruskog generala koji je bio spreman da pomogne SRJ…

Svedočeći o susretima predsednika SRJ Slobodana Miloševića sa Jeljcinom, američkim, evropskim i ruskim izaslanicima Ričardom Holbrukom, Martijem Ahtisarijem i Viktorom Černomirdinom, koji su igrali glavne uloge u pregovorima o okončanju sukoba u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji, poručuje da je prvi čovek Rusije, a posebno njegovo okruženje, smatralo da treba da slede američku politiku.

– Vojni vrh se nama ispovedio da želi da pomogne oružjem i tehnikom radi odvraćanja napada na SRJ, ali da politički vrh Moskve to ne dozvoljava. Tražili smo oružje, govorili da nemamo novac, ali nudimo tekstil, nameštaj, žito, obuću… Tražili smo da nam naplate od 1,7 miliona dolara duga po kliringu, nudili naše pilote koji će da prelete „migovima“. Nisu dali. Rekli su da Rusija neće da ratuje – priča Jovanović.

Podseća na sastanak koji je Milošević 10. avgusta 1995. godine, posle proterivanja 250.000 Srba iz Hrvatske u „Oluji“, imao sa predsednikom Rusije i tadašnjim ministrom spoljnih poslova Andrejom Kozirjevom, najvećim zagovornikom američke politike, koji danas živi u Americi.

– Na sastanku se nije pojavio hrvatski lider Franjo Tuđman. Milošević moli Jeljcina da učini sve da se ukinu sankcije SRJ. Očekuje od Rusije da izjavi da ne želi da poštuje sankcije i govori da bi to bio zaokret ka miru – priča Jovanović i dodaje da „Kozirjev suflira da Zapad ne bi gledao blagonaklono na taj potez Rusije“.

Milošević vrši pritisak na Jeljcina:

– Kunem vam se. Niko vama nema šta da zameri. Samo bi vas više cenili, jer ne prihvatate laži i kažnjavanje srpskog naroda. Pokazali biste humanost. To bi pozdravio ruski narod.

Posle sastanka objavljen je zvanični tekst Jeljcinovog plana od pet tačaka u kojoj kontakt-grupa treba da obaveže Hrvatsku da obustavi neprijateljstva i poštuje prava srpske manjine, da spreči humanitarnu katastrofu, obustavi borbe i ne dozvoli odlaganje plana za Bosnu.

– Nije bilo ni reči o predlogu Rusije za ukidanje sankcija. Može se reći da je ovaj plan bio prethodnica Dejtonskom sporazumu – priča Jovanović.

O odnosu Jeljcinove Rusije prema SRJ govori i događaj iz septembra 1998. godine, kada je pre sednice SB UN o KiM, Jovanović trebalo da se sastane sa šefom diplomatije Igorom Ivanovim.

– Njihova delegacija nam je govorila da je prezauzet, da će se sastati sa Klintonom. U toj trci, vidim ga u hodniku. Priđem i kažem da nam je jako bitno da razgovaramo. Obećao je da hoćemo. Ipak, nismo.

Iste godine, naša delegacija je otišla u Moskvu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here