Home POGLEDI ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE PRENERAZILO SVET: BLISKI ISTOK NIJE U PLAMENU ZBOG NAFTE, STVAR...

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE PRENERAZILO SVET: BLISKI ISTOK NIJE U PLAMENU ZBOG NAFTE, STVAR JE MNOGO GORA- RUSI UVUČENI U OPASAN SCENARIO..!

2617
0
SHARE

Piše: Vladimir Dimitrijević

Rade Janković, pravnik i analitičar duhovno-političkih procesa savremenog sveta, nedavno je, u izdanju šabačkog „Centra akademske reči“, objavio knjigu „Doba raz-uma“, u kojoj se, između ostalog, bavi svojevrsnom „mistikom geopolitike“ u naše dane.

On smatra da nije dovoljno da se stvarnost opisuje samo ekonomsko-političkim pojmovima: nafta, novac, bogatstvo, Volstrit, finansijska elita, oligarhija, duboka država, zavera, tajne operacije, politički establišment, skrivena moć, borba elita… Nije dovoljna ni „klasična“ geopolitika.

Naravno, značajno je da je, posle sloma komunizma, i na Istoku došlo do usvajanja geopolitičkih pojmova: na našem horizontu pojavile su se, do tada zanemarene, reke i doline, brda i planine, šume i stepe…

Čuli smo za sukob „kopna“ i „mora“ (telurokratija protiv talasokratije). Ipak, tvrdi Janković, neopohodno je uočiti i duhovno-religioznu komponentu savremenih političkih zbivanja.

Ona se ne može razumeti bez sagledavanja eshatologije tri velike monoteističke religije, judaizma, hrišćanstva i islama, kojima je koren na Bliskom Istoku.

SAKRALNI SVETSKI PROSTORI

Po Jankoviću, postoje planetarni prostori koji su zasićeni sveštenim smislom. To su sakralna središta: kao ono od Nila do Eufrata, kao Balkan (i na njemu Kosovo i Metohija), kao Kavkaz.

To je u skladu sa rečima Mirče Elijadea: „Postoji „jaki“, značajni prostor, ali postoji i drugi, ne-posvećeni i, dakle, bez strukture i postojanosti, jednom reči: amorfni prostor.“

Ova središta su povezana nevidljivim nitima i čine jedinstvenu celinu svetskog sakralnog prostora. Sve izvan te celine je, kaže Janković, „profani“ svet.

Unutar profane oblasti često deluju zloduhovne sile koje žele da pokidaju fine niti od kojih je satkana sakralna mreža sveta; da premreže planetu još gušćom i neprozirnijom mrežom, ali bezlogosnom, kao što su Facebook, Twitter, MTV, CNN, World Wide Web…

Ideja globalista u službi sila tame je, što je uočio još Karl Šmit, da se stvori neutralni prostor u kojem bi čovečanstvo u svetu bez Boga postalo jedinstveno, „beskonfliktno“, prepušteno vlasti luciferijanske elite, gde bi dojučerašnji neprijatelji trebalo da postanu partneri koji „ćaskaju“ i „cvrkuću“ o razlikama, ali bezlično, bez emocija i bez žara, klanjajući se bogu mamonu, idolu zvanom  Svetsko Tržište.

BIBLIJSKI PROSTOR

Da bismo pojmili današnju „geopolitičku mistiku“, Janković nas poziva da gledamo na Bliski Istok: „Prostor od reke Nila do Eufrata duhovno je srce Kontinenta,  heartland jedne drugačije geopolitike – geopolitike poslednjih vremena.

To je biblijski  prostor na kojem su se odigrali svi najznačajniji događaji od postanka sveta do danas.

Jugozapadno od Jerusalima je Misir, današnji Egipat, iz kojeg su Mojsije i Aron izveli svoj narod u obećanu zemlju, nakon „četiri stotine i trideset godina“ prebivanja, po starozavetnom predanju.

Ovde je more koje Gospod „rascijepi“, kako veli to isto predanje, da načini prolaz izabranom narodu, da „idu sinovi Izrailjevi posred mora suhim.“

Ovde je Sinajska gora na kojoj je Mojsije primio deset Božjih zapovesti i planina Morija na koju je Avram poveo sina Isaka, jedinca svojega, odlučan da ga žrtvuje Bogu.

Ali videvši njegovu odlučnost Bog se obradova i načini zavet s njim: „kad si tako učinio i nijesi požalio sina svojega, jedinca svojega, zaista ću te blagosloviti i seme tvoje veoma umnožiti…“

SVETI PROSTOR

To je, kaže Janković, i sveti prostor – Sveta zemlja hrišćana, muslimana i Jevreja. Ovde su rođeni Isus Hristos i svi apostoli; po njoj su hodali, tu boravili i propovedali Jevanđelje. Ovde je sveta reka Jordan u kojoj je Sv.

Jovan Krstitelj krstio Gospoda Isusa Hristosa; Maslinska gora, brdo Tavor i Golgota. Ovde je mesto Preobraženja, Tajne večere i Raspeća. Ovde su nastale prve hrišćanske zajednice i prve hrišćanske crkve, u Jerusalimu, Tiru, Damasku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here