Home POGLEDI VELIKA TAJNA KOJA SE KRIJE OD SRBA: OVO JE PRAVA ALBANIJA, A...

VELIKA TAJNA KOJA SE KRIJE OD SRBA: OVO JE PRAVA ALBANIJA, A NE ONA KOJA SE NALAZI NA BALKANU I ZA KOJU SVI ZNAJU (FOTO)

1387
0
SHARE

Kada se kaže Albanija, svi pomisle na državu koja se nalazi na Balkanu, južno od Srbije, i koja se graniči sa Crnom Gorom, Makedonijom i Grčkom. Ova Albanija je proglasila nezavisnost 1912. godine, ali je mnogo vekova pre nje postojala Kavkaska Albanija, za koju mnogi i ne znaju.

Kavkaska Albanija je prva i prava Albanija, koja je nastala u 2. veku pre Hrista i odnosila se na istorijsku regiju u istočnom Kavkazu, koja je postojala na teritoriji današnjeg Azerbajdžana i delimično u južnom Dagestanu.

Oko prvog stoleća pre Hrista i posle Hrista zemlje južno od Velikog Kavkaza i severno od Malog Kavkaza bile su podeljene između Kolhida na zapadu, Kraljevstva Iberija u središtu i Kavkaske Albanije na istoku.

 

Albanija na Kakvazu nalazila se na istočnim padinama ove planine, izmedu Kaspijskog mora i vrha Kavkaza. Sa njene južne strane počinjala je od Apšeronskog poluostrva, na kome se nalazi savremeni azerbejdžanski grad Baku. Severno od Albanije nalazila se zemlja Alana, severozapadno su bili Iberi, a zapadno i južno od Albanije nalazili su se Jermeni.

Južni deo te anticke Albanije pripada danas Azerbejdžanu, a severni deo Rusiji. Postojao je jedan grad pod imenom Albana na obali Kaspijskog mora između savremenih gradova Divicija i Derbenta. Po imenu ovog grada zemlja u njegovom zaleđu dobila je ime Albanija.

U predislamsko vreme, Kavkaska Albanija (Aran) obuhvatala je šire područje od onoga posle islama. Drevna Albanija prekrivala je celo istočno Transkavkazije, koje je uključivalo većinu teritorije današnjeg Azerbejdžana i dela Dagestana. Međutim, u postislamskom razdoblju geografski pojam Aran smanjen je na područje između reka Kure i Aras.

 

Glavni grad Kavkaske Albanije bio je Kabalak, u 5. veku glavni grad premešten je u Partav.

Izvorno područje Albanije obuhvatalo je oko 23.000 kilometara kvadratnih. Nakon 387. godine teritorija Kavkaske Albanije, koja se ponekad od strane naučnika naziva „Velika Albanija“, porasla je na oko 45.000 km kvadratnih.

Politeistička religija Albanije usmerena je na obožavanje tri božanstva Sol, Zeusa i Luna.

Hrišćanstvo je već tokom 1. stoleća počelo da dolazi u Kavkasku Albaniju. Prvu hrišćansku crkvu u regiji sagradio je sveti Elizeja, učenik Tadeja od Edese, na mestu zvanom Gis.

Ubrzo je Jermenija usvojila hrišćanstvo kao državnu religiju (301. godine), a kralj Albanije Urnajr primio je sakrament krštenja od Grgura Prosvetitelja, prvog patrijarha Jermenije.

Pod islamski uticaj Albanija je pala nakon Islamskog osvajanja Persije sredinom 7. stoleća, a ukinuta je u 8. veku.

 

Kavkaska Albanija bila je krševita i siromašna zemlja, zbog čega nije privlačila osvajače. Bila je poznata po velikim i opasnim psima, takozvanim kavkaskim ovčarima. Pisalo se da je u vreme kada je Aleksandar Veliki osvajao Aziju, pred njega izašao neki vladar Albanije i poklonio mu jednog velikog psa.

Albanija, za koju mi danas znamo, nalazi se na Balkanu, južno od Srbije, i graniči se sa Crnom Gorom, Makedonijom i Grčkom.

Teritorija današnje Albanije u svojoj istoriji bila je deo rimskih provincija Dalmacije (južni Ilirik), Makedonije i Gornje Mezije.

Današnja republika je postala nezavisna posle kolapsa Osmanskog carstva u Evropi nakon Balkanskih ratova.

Albanija je proglasila nezavisnost 1912. a priznata je 1913. i bila kneževina, republika i kraljevina sve do italijanske invazije 1939, kada je osnovana protektorat fašističke Italije, a koja je 1943. postala protektorat nacističke Nemačke.

Socijalistička Narodna Republika je osnovana 1944. pod vođstvom Envera Hodže i Partije rada Albanije. Socijalistička republika je raspuštena i 1991. je nastala moderna Albanija.

 

KAVKASKA TEORIJA O POREKLU ALBANACA

O poreklu Albanaca postoje tri teorije, a prema jednoj od njih, oni vode poreklo upravo sa Kavkaza.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here