Home POGLEDI VAKCINA ZA KORONU VEĆ POSTOJI SAMO SE ČEKA TAJMING- EVO ŠTA SE...

VAKCINA ZA KORONU VEĆ POSTOJI SAMO SE ČEKA TAJMING- EVO ŠTA SE KRIJE..

123
0
SHARE

Žive, lože, nebezbedne i štetne vakcine za sirotinjske zemlje

Baš zato što nema nikakve reakcije, ta takozvana antigena vakcina je apsolutno najbezbednija, ali je to i najskuplja procedura, jer je i njeno ispitivanje najduže.

U prilog stavu da su potrebne godine da bi se uništio neki virus na planeti, Petrović podseća da je vakcina protiv variole vere pronađena čak 1796. godine, a da je vakcina protiv gripa pronađena 1943. godine, kada je počela vakcinacija u američkoj armiji, za vreme Drugog svetskog rata. Ta vakcina je masovnije počela da se proizvodi tek posle rata, a mi i dalje svake godine imamo pojavu virusa gripa, dodaje naš sagovornik.

 

Finansijski unosan projekat

Petrović ne sumnja da će vakcina protiv Kovida 19 biti pronađena, uprkos trvenjima na relaciji SAD-SZO kojoj je Amerika nedavno uskratila sredstva, nezadovoljna odgovorom te organizacije na pandemiju korona virusa.

A da li će biti ispunjen cilj da svi ljudi na svetu, gde god se nalazili, treba da imaju podjednak pristup testovima i vakcini, kako je to tokom donatorske konferencije održane proteklog vikenda poručila šefica Evrospke komisije (EK) Ursula fon der Lajen je pod velikim znakom pitanja. Do toga sigurno neće doći u prvoj godini primene vakcina, kada i ako je bude, sa predviđenih dve milijarde doza.

Farmaceutski lobi na lošem glasu opravdano

Da je u pitanju finansijski unosan posao govori i podatak da je u svetu pokrenuto oko 80 projekata za izradu vakcine i većinu predstavlja partnerstvo velikih farmaceutskih koncerna i manjih biotehnoloških kompanija.

A farmaceutska industrija odavno nije na dobrom glasu kada je reč o vakcinama, jer je glavna smernica za njihovu raspodelu do sada bila tržišna snaga kupaca. S druge strane, da se ideja međunarodne saradnje brzo zaboravlja čak i kada se radi o pitanjima života i smrti, potvrdila je upravo ova korona krize, kada je u Evropi i SAD obustavljen izvoz medicinske opreme čak i najbližim saveznicima.

 

Prave donatorsku konferenciju za vakciju koja već postoji i čeka tajming

Evropska komisija je tokom vikenda organizovala veliku donatorsku konferenciju za prikupljanje novčanih sredstava potrebnih za pronalaženje vakcine protiv virusa korona.

Do početka konferencije, u međunarodnoj akciji su već dobili obećanja za sumu od 9,8 milijardi evra, što je za 2,3 milijarde više od inicijalno predviđene sume. Od toga, EK je izdvojila 1,4 milijarde, ali je najavila i dodatnih  4,9 milijardi evra.

Donatorska konferencija EK organizovana je kao odgovor na apel SZO koja je izračunala da će samo u sledećoj godini biti potrebno 31,3 milijarde dolara za borbu protiv virusa korona, i to za obezbeđivanje 500 miliona testova, 245 miliona tretmana i za dve milijarde doza vakcine, naravno ako bude pronađena do sledeće godine.

Teško je izvagati sumu od 31,3 milijarde dolara koliko SZO smatra da će samo u sledećoj godini biti potrebno za borbu protiv virusa korona, smatra  Radmilo Petrović, ali i napominje da je to dugogodišnja bitka koja će svakako jako mnogo koštati.

Mira Kankaraš Trklja (Sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here