Home POGLEDI VAKCINA ZA KORONU VEĆ POSTOJI SAMO SE ČEKA TAJMING- EVO ŠTA SE...

VAKCINA ZA KORONU VEĆ POSTOJI SAMO SE ČEKA TAJMING- EVO ŠTA SE KRIJE..

259
0
SHARE

Nijedna vakcina ne štiti samo sa jednom dozom i moraju se dati dve doze u razmaku od mesec dana ili nešto manje.

Zato bi ove dve milijarde vakcina protiv Kovida 19, koje pominje Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u prvoj godini primene, bile dovoljne otprilike za milijardu stanovnika, a na planeti ima 7,7 milijardi ljudi.

To kaže za Sputnjik naš iskusni imunolog, dr Radmilo Petrović, koji smatra da za godinu dana, što se tiče vakcinisanja, ne može ništa značajno da bude postignuto.

To je bio cilj – Vakcinisati celu planetu i zaraditi trilijarde

„Da bi se jedan virus istrebio sa lica zemlje to ne može da se uradi  u jednom aktu. To mora da bude sistematska primena u toku niza godina. Kao što smo radili protiv variole koju samo istrebljivali 120 godina, a protiv malih boginja je 60 godina primenjivana vakcina, pa su se opet negde vraćale.

Vakcina ako se ne da visokom procentu stanovništva, otpilike 80-90 posto, ona dozvoljava da virus preživi među onima koji nisu vakcinisani. Znači, da se rešimo virusa korona neće moći bez toga da se vakciniše više godina i da se napravi vakcina od 15-16 milijardi doza“, tvrdi poznati imunolog.

 

A to će, kako ističe, koštati puno. I kada vakcina bude gotova prvo će je kupiti oni koji su najbogatiji, nema dilemu Petrović.

On kaže i da je nepoznato kakav će stav biti zauzet – da li da se ona daje najširoj populaciji ili samo rizičnim grupama stanovništva. Naravno, ne zna se ni koliko će ona dugo da štiti, da li četiri meseca, šest, kao ova sada protiv gripa, 10 godina kao vakcina protiv morbila, ili doživotno, ističe ovaj imunolog, dodajući da upravo ta ispitivanja najduže traju. Za jednu godinu to neće biti moguće ispitati, tvrdi on.

Kad naprave veštački virus pa vakcina puno košta

Petrović, naš poznati imunolog, jedan od onih koji je bio deo tima lekara koji su bili bitku protiv epidemije smrtonosnih velikih boginja u Jugoslaviji 1972. godine, podseća da su mnogi obznanili da rade na pronalaženju vakcine, ali detalje o tome ne žele da otkrivaju, jer je u pitanju poslovna tajna. Ne znamo o kavim vakcinama se radi, napominje on i dodaje da svakako rad na vakcini puno košta.

Petrović objašnjava za Sputnjik da se vakcine mogu dobiti različitom metodologijom:

„Postoji mogućnost izrade tri vrste vakcina. Jedna je živa vakcina protiv korona virusa, što je najmanje verovatno, jer je ona najmanje bezbedna. Postoji mogućnost kada se taj virus pripitomi i ne bude agresivan i oslabi imunitet da dođe do povratka virulencije, odnosno da podivlja u toku same primene i da napravi dar-mar“.

 

To se, kaže on, kod nas  dogodilo sa vakcinom protiv gripa 1975-76. godine. Jedina prednost te žive vakcine je što je jeftina za proizvodnju  i što može da se proizvede i do 100 puta više takve vakcine, kaže Petrović koji smatra da na toj vrsti vakcine niko neće da radi.

„Drugi tip vakcine je ona napravljena od virusa ubijenog formalinom koja štiti u procentu koji nije veći od oko 70 posto. I to je jeftina proizvodnja i najlakša je da se napravi. Treća

vrsta vakcine je najsavremenija vakcina gde se virus raščlani i uzme samo onaj antigen iz virusa koji je odgovoran za stvaranje imuniteta i ne može ničim da nam naškodi“, navodi naš sagovornik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here