Home POGLEDI UKLETA MESTA KOJA PROGANJAJU PARANORMALNE POJAVE: ČULI SU SE KRICI, VIĐALI SU...

UKLETA MESTA KOJA PROGANJAJU PARANORMALNE POJAVE: ČULI SU SE KRICI, VIĐALI SU ŽENU U BELOM, ZBOG JEZIVIH LEGENDI TAMO NIKO NE ULAZI (VIDEO)

467
0
SHARE

Mesta na kojima su se događale neobjašnjive stvari pominju se staro Jurjevsko groblje na Gornjem gradu, vila Auer u Nazorovoj 10, Vila Rebar na Sljemenu, stara bolnica Brestovac… u Zagrebu.

U Hrvatskoj niko nije uradio ozbiljno istraživanje o svemu ovome, a postoje mnoga mesta o kojima se prepričavaju jezive legende i neobjašnjiva iskustva.

Idemo redom.

BOLNICA BRESTOVAC

Duh Ljerke Šram i ubijenih bolesnika

Mnoge legende se vezuju za bolnicu Brestovac, nekad najmoderniju bolnicu za lečenje bolesti disajnog sistema u ovom delu Evrope, sagrađenu na obroncima Medvednice, piše portal 24sata.hr.

Njenu izgradnju je inicirao lekar i novinar Milivoj Dežman, pre svega, iz ljubavi prema zagrebačkoj lepotici i glumici Ljerki Šram, koja je bolovala od tuberkuloze.

 

Umrla je Dežmanu na rukama upravo u tom sanatorijumu. Radio je do 1968. godine, kad je zatvoren zbog promena u zdravstvenom sistemu i zbog novih medicinskih metoda lečenja tuberkuloze, a ubrzo nakon toga gradom je počela da se širi legenda o tome da se na tome mestu oseća čudna energija i da Brestovcem lutaju duhovi. Mnogi tvrde da je reč baš o duhu prelepe zagrebačke glumice.

Ova tužna priča samo je jedna u nizu jezivih smrti koje su se nizale na Brestovcu. Brojne bolesnike je, baš kao Ljerku Šram, ugušio krvavi kašalj u njihovim sobama na Brestovcu.

Tokom Drugog svetskog rata Brestovac je poslužio kao bolnica za ranjenike – Nemce, domobrane i ustaše, ali i civile.

VILA AUER, NAZOROVA

Jecaji, lupanje, smeh i škripa sa starog groblja

Jedna od njih je i priča o vili nekadašnje ugledne porodice Auer, u Nazorovoj 10, na Britanskom trgu. Sagrađena je 1903. godine, po planu arhitekta Viktora Kovačića. Mit o čudnim energijama koje se susreću na tome mestu započeo je još tokom izgradnje, 1903. godine, kad je sagrađena kao jedna od tri vile u toj ulici.

Njena tačna lokacija je na međi između Nazorove ulice i Rokovog perivoja, koji se takođe spominje kao uklet, verovatno zbog toga jer je na tome mestu ranije bilo staro groblje.

I crkvica na Rokovom perivoju govori o tome, dok je u istoj ulici, na broju 8, ranije bila – mrtvačnica. Ostaci starog groblja preseljeni su 1907. godine, to je bilo dovoljno da mesto ostane ukleto.

Poslednji vlasnik Zdravko Raškaj započeo je njenu obnovu, ali stare priče se i dalje prepričavaju. Na zemlji oko kuće postoji izvor vode, a obližnji stanari znali su da idu do te kuće po vodu kada bi bila nestašica vode.

Neki od njih svedočili su da se iz kuće povremeno čuju uznemirujući zvuci, kao što su škripanje, plač, jecaji, smeh, lupanje, lanci… Oni manje skloni pričama o ukletosti pripisuju to omladini koja se često okupljala tamo s alkoholom.

Spominje se i komšinica koja je želela da spusti cenu vile i da je namerno širila priče o ukletosti.

VILA REBAR

Tuneli s blagom ispod Vile Rebar

Malo je zagrebačkih građevina oko kojih se isplelo toliko mističnih priča i kobnih nesreća kao oko Vile Rebar.

Njena istorija ide u 1920-e godine prošlog veka. Tada je na tome mestu bila lovačka kuća, a Grad Zagreb je 1932. tu sagradio novu vilu s teniskim igralištem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here