Home POGLEDI TITO: TA DVA MINUTA KOD STALJINA SU MI BILA NAJDUŽA U ŽIVOTU...

TITO: TA DVA MINUTA KOD STALJINA SU MI BILA NAJDUŽA U ŽIVOTU – EVO ŠTA SE DESILO…

199
0
SHARE

Doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito za dlaku je izbegao atentat u toaletu kada je otišao da poseti vođu Sovjetskog Saveza Josifa Visarionoviča Staljina, otkriva za Srpski telegraf čuveni beogradski advokat Toma Fila.

Tito bio na ručku kod Staljina i, pošto je bio šećeraš, njemu je Staljin dozvolio da mu daju dvaput vodu i čaj i jedanput votku, dok su svi drugi morali bez prestanka da piju votku. Ustane Staljin, kaže: “Da zdravstvuje Sovjetski Sajuz”, svi ustanu, živeli i krk, popiju piće, sedaju.

Ustaje drugi i kaže: “Da zdravstvuje Sovjetski Sajuz, da zdravstvuje Josif Visarionovič Staljin”… Dođe treći: “Da zdravstvuje…”, i tako ukrug, a iza svakog stoji po jedan oficir KGB, mlad i jak – prepričava Fila ono što je čuo od Maršalove supruge, kako kaže, uobražene prve dame Jovanke Broz.

Staljinove ubice bile su zadužene da te brzo vrate u igru nakon što se onesvestiš od votke, dodaje Fila.

– I onda padneš od pića, jednostavno se onesvestiš i padneš, onda te oni podignu i odnose u sobu da se ispovraćaš, presvuku te i vrate nazad da se produžava pijanka dalje. Nikad se nije znalo ovog što ga odnesu da li će da se vrati, a Tita priteralo da ide u toalet, izvini se Staljinu, ustade i ode, a likvidator kojeg mu je namenio Staljin pođe za njim… – navodi Fila.

Tito kaže: “Pišam ja i mislim se da l’ mi je ovo zadnje” i završi, opere ruke, krene, ovaj Staljinov iz KGB ga gleda dva minuta i kaže mu: “U redu je, možeš nazad”. Rekao Tito da mu to bilo najduža dva minuta u životu, mislio se da li će da ga roknu ili će da se vrati nazad. I to je bio poslednji put da je Tito došao kod Staljina – priča Fila.

Kad imate ljude koji su veoma važni u državi poput Tita, teško je sa njima, navodi Fila.

– Imao je veliki ego i Tito se obračunavao sa političkim neistomišljenicima tako što je, na primer, imao svoje ljude svuda koji su tako išli od kancelarije do kancelarije da otkucaju “ovaj rekao ovo, ovaj rekao ono protiv Tita, protiv države”… i čim neki sudija dobije predmet da sudi, tačno smo znali da je to politika i da će ovaj da nadrlja.

Najteže je braniti nevinog čoveka koji je žrtva politike. Znate da je nevin, ali sudije su odabrane, telefoni rade. U vreme komunizma u svakom okružnom sudu bio je jedan sudija za takve slučajeve i onda smo znali – poručuje Fila.

– Staljin je pokušao da ubije Tita 22 puta

– Najpoznatiji je pokušaj trovanja od ruskih lekara koji su bili poslati u SFRJ, ali su atentatori osujećeni u nameri i vraćeni su Staljinu, ali u mrtvačkom kovčegu

– Posle neuspelih atentata Tito je Staljinu poslao sledeću poruku: -“Druže Staljine, prestani da šalješ svoje agente u Jugoslaviju s nalogom da me ubiju. Uhvatili smo već sedmoricu tvojih ljudi koji su nameravali da to učine. Ako se to ne obustavi, ja ću biti prinuđen da pošaljem čoveka u Moskvu i, ako to učinim, neće biti potrebno da šaljem drugog.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here