Home POGLEDI ŠPIJUN POD ŠIFROM “SFERA” PREDAO AMERICI VELIKE TAJNE KOJE SU VREDELE MILIJARDE-...

ŠPIJUN POD ŠIFROM “SFERA” PREDAO AMERICI VELIKE TAJNE KOJE SU VREDELE MILIJARDE- EVO ŠTA JE IZNEO IZ SSSR-a

248
0
SHARE

Jedne obične hladne januarske večeri 1977. neprimetni pedesetogodišnjak prišao je nepoznatom čoveku na benzinskoj pumpi nedaleko od američke ambasade u Moskvi. Taj drugi čovek bio je šef odeljenja CIA-je, a susret nije bio nikakva slučajnost.

Glavni razlog najvećeg curenja informacija o novim razradama sovjetske vojne avijacije bio je čovek po imenu Adolf  Tolkačov. On je u razdoblju od 1979. do 1985. preneo Amerikancima toliko korisnih informacija da je omogućio američkim vojnim inženjerima da se optimiziju u borbi protiv najsavremenijih aviona iz arsenala Sadama Huseina i dao prednost Izraelu nad Palestinom, čiji su avioni takođe bili čista sovjetska tehnologija.

I sve to za mesečnu platu veću od plate američkog predsednika. Istina, Tolkačov nije doživio da taj novac i potroši.

Špijun koji je radio pod šifrom Sfera postao je poznat kao najplaćeniji sovjetski građanin. A još važnije je to koliko su zahvaljujući njemu uštedele Sjedinjene Države na tehnološkim inovacijama. Ministarstvo odbrane SAD-a je priznalo da je koristi od Sfere imalo i početkom 90-ih godina. Američki laserski i radiolokacijski sistemi su brzo napredovali zahvaljujući jednom ruskom izdajniku.

 

Tolkačov, neprimetni i melanholični čovek, radio je na tehnologijama radiolokacije i laserskog navođenja za vojnu avijaciju u Naučno-istraživačkom institutu “Fazotron” u Moskvi. Imao je šta da zameri politici SSSR-a, kao i pristup tajnim tehnologijama, a to je vrlo loša kombinacija!

Motivi

U aprilu 1979. godine, kada se prvi put obratio CIA-ji, Tolkačov je izložio svoje motive, sve ono o čemu je razmišljao prethodnih 5-6 godina.

“…Mogu samo reći da su veliku ulogu u tome odigrali Solženjicin i Saharov, iako ih lično ne poznajem. […] Nešto iznutra me počelo gristi, nešto sam morao učiniti. […] Izabrao sam put koji mi ne daje da se vratim  natrag i ne nameravam da skrenem s tog puta. Što se tiče novčane nagrade, ne bih uspostavljao kontakt ni za kakav novac, na primer, s kineskom ambasadom. A što se tiče Amerike? Možda me ona začarala i ja je, lud čovek, volim? Nisam video vašu zemlju svojim očima. Nemam dovoljno mašte i romantizma. Ali na temelju nekih činjenica stekao sam utisak da bih živeo u Americi. To je jedan od glavnih razloga zašto sam vam predložio svoju saradnju. Nagrada za mene nije samo novac. To je nešto više: značaj i važnost mog rada…”, objasnio je Tolkačov.

 

Kako uspostaviti kontakt s neprijateljem?

Tolkačov je živeo sa ženom i sinom u, za 70-te godine ,relativno velikom stanu s dve spavaće sobe na devetom spratu u zgradi na Kudrinskom trgu, 400 metara od američke ambasade u Moskvi.

Nekoliko nedelja pre prvog susreta s glavnim čovekom CIA-je u Moskvi 1977. šetao se u večernjim satima po komšiluku , razgledajući automobile s diplomatskim registracijama.

Kada je prišao šefu CIA-je, samo ga je pitao je li Amerikanac, a zatim ostavio kovertu ispod brisača. U pismu kratko stoji da je zainteresovan za razgovor u strogoj tajnosti s nadležnim ljudima.

Amerikanci su mu poverovali tek nakon dve godine sličnih poruka.

Kakve je instrumente koristila CIA

 

Američke “igračke” su bile dobre. Zaista dobre! Čak se i u članku lista “Pravda” o hapšenju Tolkačova mogu pročitati pohvale od strane KGB-a na račun mnogobrojnih malih kamera koje je špijun koristio.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here