Home POGLEDI ŠOKANTNO PRIZNANJE RUSKOG GENERALA: NAPRAVILI SMO VELIKU GREŠKU KADA SMO SE POVUKLI...

ŠOKANTNO PRIZNANJE RUSKOG GENERALA: NAPRAVILI SMO VELIKU GREŠKU KADA SMO SE POVUKLI SA KOSOVA

380
0
SHARE

Leonid Grigorijević Ivašov je visoki, ruski, vojni i javni zvaničnik i stručnjak za geopolitiku. On je predsednik Akademije za geopolitičke probleme i penzionisani general-pukovnik.

Ali on je verovatno najpoznatiji kao jedan od ključnih ljudi koji su organizovali marš ruskih padobranaca u Prištinu 1999. godine, kada je 250 padobranaca preuzelo kontrolu nad aerodromom u Prištini, neposredno ispred nosa NATO-ovih okupacionih snaga, nakon marša od 500km iz Bosne, gde su bili stacionirani kao mirovnjaci.

“Znam da veliki broj evropskih država ne želi da Kosovo dobije vojsku”, rekao je penzionisani general-pukovnik i jedan od vodećih ruskih geopolitičkih stručnjaka u intervjuu za srpske “Novosti”.

– Činjenica da Hašim Tači stalno govori da će uskoro dobiti vojsku Kosova ne znači ništa, jer o tome ne odlučuju u Prištini. Hoće li Zapad dozvoliti Kosovu da dobije vojsku zavisi od toga da li se razumniji deo Evrope može suprotstaviti Amerikancima. I znam da jedan broj evropskih država ne želi da Kosovo dobije vojsku.

 

„Mnogi političari u Evropi su svesni da bi Vojska Kosova bila potpuno muslimanska vojska. Videćemo da li će se Evropljani ponovo predati američkom pritisku.

Vašington je Albancima u stvari dao drugu državu tako što je odvojio teritoriju Srbije i omogućio im da dobiju vojsku ”, rekao je 74-godišnji Leonid Grigorijević Ivašov, jedan od vodećih, ruskih, geopolitičkih stručnjaka, profesor na Moskovskom institutu za međunarodne odnose, u ekskluzivnom intervjuu za srpske “Novosti”. Ruske diplomate se obučavaju u Moskovskom institutu za međunarodne odnose.

Ivašov, koji je bio šef Glavne uprave za međunarodnu vojnu saradnju ruskog Ministarstva odbrane, podseća da su priče o navodnom beogradskom teroru i represiji nad Albancima izmišljene u pokušaju da se Srbi demonizuju.

Da li zapadni političari, koji su napustili geopolitičku scenu, priznaju grešku sa Kosovom?

– Trebalo je da o tome razmišljaju ranije, sada je kasno da priznaju svoje greške kada je nepravda prema Srbima već učinjena. Nadajmo se da Zapadna Evropa neće ponoviti grešku i dozvoliti stvaranje vojske Kosova.

Kosovski Albanci su bili uključeni u terorističke akcije, trgovinu drogom, kao i prisilnu trgovinu seksom. Ako Evropa ponovo napravi istu grešku, ona će se ogorčeno sećati dana kada su priznali nezavisnost Kosova i njihovu vojsku.

 

Zašto je odlučeno da 650 ruskih vojnika i oficira napusti Kosovo 2003. godine?

– Tada sam razmišljao i još uvek mislim da je to bila velika greška. Predlog da se vojska povuče sa Kosova i Metohije mogao je doći samo od neznalice ili od izdajice.

Ne samo da nismo morali da se povlačimo, već je, na Balkanu, Rusija morala ne samo da sačuva, već postepeno i da povećava svoj kontingent za strateške ciljeve.

Igor Ivanov (Lavrovljev prethodnik) rekao je da odlazak ruskih mirovnih snaga iz Bosne i Kosova ne znači da je “Rusija napustila Balkan jer će Moskva nastaviti da sarađuje sa OEBS-om i drugim međunarodnim institucijama”.

– Imali smo samo štetu od poverenja u Amerikance. Težinu i posledice grešaka koje smo napravili možemo videti danas. Ali to pokazuje da lekcije iz istorije nisu naučene. Samo neznalice mogu verovati da će NATO ispuniti svoje obećanje. Naivnost ili neznanje, pa čak i naklonost prema Vašingtonu bili su očigledni.

Vi ste bili svedok tokom suđenja Miloševiću u Hagu?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here