Home POGLEDI SKRIVENA ISTORIJA: KAKO SU SOVJETSKI MIGOVI OBORILI 10 AMERIČKIH “SUPERTVRĐAVA” I SPREČILI...

SKRIVENA ISTORIJA: KAKO SU SOVJETSKI MIGOVI OBORILI 10 AMERIČKIH “SUPERTVRĐAVA” I SPREČILI NUKLEARNI NAPAD!

556
0
SHARE

Pre 68 godina (12. aprila 1951. godine), na nebu iznad Korejskog poluostrva odigrala se velika vazdušna bitka koju Amerikanci zovu “Crnim četvrtkom”.

Naime, za svega 10 minuta bitke RZ SAD-a je izgubilo 14 aviona: 10 teških bombardera B-29 Superfortress i 4 lovca. Njih su oborili sovjetski lovci MiG-15 koji su se bez gubitaka vratili u svoje matične baze.

Crvena zona poznatija kao “Aleja MiG-ova”

Sjedinjene Države su u Koreji ratovale na strani Južne Koreje, pod zastavom UN-a, sa svim rodovima svoje vojske. S druge strane je SSSR tajno podržavao Severnu Koreju. Na poluostrvo je upućeno oko 200 vojnih savetnika, nekoliko divizija s PZO oružjem, sistemi opremljeni reflektorima i radiotehničkim sredstvima, a takođe i jedan vazduhoplovni korpus koji je po svom letačkom sastavu bio elitni.

U njegovom sastavu su se nalazili novi lovački mlazni avioni MiG-15. Radi prikrivanja učestvovanja SSSR-a u ovom ratu, na avione su nalepljene oznake Severne Koreje, a piloti su tokom izvođenja borbenih delovanja međusobno komunicirali na vrlo komplikovanom korejskom jeziku.

Amerikanci su do pojave sovjetske avijacije imali apsolutnu vazdušnu premoć na nebu iznad Korejskog poluostrva. Njihovi lovački avioni F-80 Shooting Star i F-84 Thunderjet su lako izlazili na kraj s nedovoljno razvijenom vazduhoplovnom komponentom vojske Severne Koreje i Kine.

Međutim, s pojavom sovjetskih lovaca MiG-15 stvari su se iz korena promenile. Ovaj avion je u odnosu na američke suparnike imao znatno bolje letno-tehničke karakteristike, kao što su maksimalna brzina leta, ubrzanje, pokretljivost, sposobnost penjanja itd.

Suočeni s pojačanim gubicima, američki piloti su sve više izbegavali direktnu konfrontaciju u vazduhu, gde su se i pri samoj pojavi aviona MiG-15 davali u bekstvo.

RZ SAD-a je moralo nešto da učini, jer su stvari postajale sve gore. Pod hitno je u Koreju poslat veliki broj novih lovaca F-86 Sabre. Ovaj avion je svojevremeno smatran revolucionarnim rešenjem jer je posedovao tzv. strelasto krilo i snažan mlazni motor koji su mu omogućavali relativno visoku brzinu leta (verzija aviona F-86F je mogla dostići brzinu od 1110 km/sat).

Njegova osnovna namena je bila borba sa sovjetskim lovcima MiG-15 u cilju ponovnog uspostavljanja vazdušne prevlasti iznad Korejskog poluostrva. Lovačkim avionima F-80 Shooting Star i F-84 Thunderjet je naređeno da izbegavaju vazdušnu bitku i da se pre svega fokusiraju na podršku trupama na zemlji.

Upoređujući letno-tehničke karakteristike aviona MiG-15 i F-86 Sabre, vojni stručnjaci su došli do zaključka da oba aviona pripadaju sličnoj kategoriji, ali sa različitim naoružanjem i opremom. Sovjetski MiG-15 je imao izvesnu prednost pri maksimalnoj brzini leta (a posebno u brzini prilikom penjanja).

Za F-86 Sabre se moglo reći da je bio nešto bolji prilikom izvođenja manavara u horizontalnoj ravni, na manjim visinama. Osetna prednost sovjetskog lovca se ogledala u jačem naoružanju, koje se sastojalo od tri topa (1×37 + 2×23 mm), dok je F-86 Sabre bio naoružan sa šest mitraljeza kal. 12,7 mm.

U borbi protiv lovaca MiG-15, Amerikanci su pokušali maksimalno da iskoriste najbolje prednosti svojih aviona. Oni su često praktikovali napade s velikih visina, gde su se obrušavali na protivnika koji je još bio u fazi uzletanja sa aerodroma. U ovakvim uslovima  veliki broj mitraljeza kojim su bili naoružani Sabreovi je znao da bude koban po sovjetske avione.

Međutim, sovjetskim pilotima je i u ovako teškim taktičkim situacijama često uspevalo da izađu kao pobednici. Na taj način je oboren poznati američki pilot i vazdušni as major Džordž Andru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here