Home POGLEDI SAS KOMANDOSI DOBILI PO NOSU: KAKO SU KONOBARI PRED NATO AGRESIJU PREBILI...

SAS KOMANDOSI DOBILI PO NOSU: KAKO SU KONOBARI PRED NATO AGRESIJU PREBILI ČETU BRITANSKIH SPECIJALACA

442
0
SHARE

U kafani “Dva jelena” u Skoplju, čiji je vlasnik vođa benda “Kuku lele” Sašo Kaimovski Panki, dogodila se 6. marta 1999. godine, neposredno pred bombardovanje Jugoslavije, svetska makljaža u kojoj su batine dobili pripadnici elitne britanske jedinice SAS.

U zapisniku pripadnika domaće makedonske i vojne policije NATO ostalo je zabeleženo da su dvadeset i dvojica vojnika, pripadnika specijalnih britanski snaga SAS koji su u Makedoniju poslati sa zadatkom da izvlače verifikatore sa Kosova, uglavnom oficiri, bili akteri jedne od učestalih krvavih tuča sa civilima.

Zapisano je da je u skopskoj kafani “Dva jelena” družina pomenutih britanskih komandosa, pod dejstvom alkohola, izazvala nered nedostojan njihovog renomea.

Sve je započelo nešto pred ponoć, kad su pripiti komandosi počeli da izazivaju ostale goste, neukusno se šaleći na račun njihovih lepših polovina.

Ne želeći da imaju nikakva posla sa osionim i pijanim natovcima, gosti, redovni posetioci kafane, pre vremena su napustili renomirani ugostiteljski objekat.

Britanski vojnici su nastavili sa pijankom, ali kad su im konobari saopštili da “pijane goste ne služe”, počela je rasprava koja se pretvorila u krvavu tuču.

Dvadeset dvojica natovaca krenuli su pesnicama i opasačima na konobare i gazdu kafane.

Posle polučasovnog okršaja na podu demolirane kafane ostalo je da leži desetak britanski vojnika.

Britanski potpukovnik Endrju Venas, portparol NATO snaga u Skoplju, potvrdio je da je tuča izbila i da se “dva britanska vojnika u teškom stanju nalaze u bolnici”.

Pankijev opis događaja

Sašo je, u Beogradu na konferenciji za štampu, par dana posle podviga, ispričao do detalja šta se dogodilo u noći 6. marta u Skoplju.

“To se desilo 6. marta. Preko dana u kafanu je došao neki oficir i rezervisao sto za 30 vojnika. Kod nas u kafanu ne dolaze vojnici, ni UNPROFOR-a, ni OEBS-a, ni NATO-a, nego samo oficiri. Ovog puta su bili vojnici, ali ne u uniformama, nego u civilnim odelima.

Oficir je rezervisao sto za trideset ljudi, za oko osam sati uveče. Oni su došli u osam sati, mi smo pripremili sto, lep, veliki. Bili su i drugi gosti u kafani, biznismeni iz Skoplja, koji su isto imali rezervacije. Kad su oni ušli na vrata, naši gosti su malo negodovali, pošto smo pustili toliku grupu stranaca, Engleza.

Rekli smo im da nema problema, da će sve biti u redu. Ipak, nije bilo tako. Oni su poručili večeru, mi smo ih lepo uslužili. Počeli su da piju, prvo su pili pivo, pa su onda prešli na vino. Kafana nije velika, ima oko 30, 40 kvadrata.

Onda su oni ustali sa stolica i počeli da šetaju između stolova, kao da je to njihovo, kao da su oni otkupili kafanu, postajali su sve bučniji, glasniji. Mi smo ih upozorili da budu malo tiši, pošto ima i drugih gostiju, ali oni uopšte nisu na to obraćali pažnju. I tako je prolazilo vreme.

Iz sata u sat oni su bili sve bahatiji, počeli su da gase pikavce u pepeljare drugih gostiju, da im se plaze, neki su imali i minđuše na jeziku. Neko je čuo kako je jedan od njih rekao – ti ćeš posle ovog, ja ću ovog, kao da hoće da se obračunavaju.

Rekao sam, dobro, nema veze, pusti ih, pijani su. Onda su gosti počeli da traže račune, da idu iz kafane, da se ljute što smo to uradili, što smo pustili toliku grupu vojnika. Šta smo mi mogli, mogli smo samo da se izvinimo i da kažemo da se to više neće ponoviti, pošto će oni jednom da odu, a mi ćemo sutra opet da radimo sa našim gostima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here