Home POGLEDI RUSKI ISTORIČAR RAZREŠIO MISTERIJU I ZAPANjIO SVE: EVO KO JE STVARNO BIO...

RUSKI ISTORIČAR RAZREŠIO MISTERIJU I ZAPANjIO SVE: EVO KO JE STVARNO BIO TITO!

493
0
SHARE

Moskovska izdavačka kuča „Veće“ objavila je knjigu ruskog istoričara Nikite Bondareva „Ruske tajne Josipa Broza Tita. Arhive svedoče“.

Način na koji Bondarev prikazuje epohu veoma je zanimljiv, ali on se ne bavi istorijom „za neupućene“. Umesto toga istoričar pažljivo analizira detalje i činjenice, za razliku od autora koji Tita prikazuju kao ustašu pod maskom partizana ili kao vođu velikosrpskog hegemonizma.

Knjiga se bavi istorijskim periodom od trenutka kada je Tito prvi put doputovao u Rusiju u vreme Prvog svetskog rata, pa do proleća 1939. godine, kada je izabran u privremeno rukovodstvo KPJ, zajedno sa Kardeljom, Đilasom, Rankovićem, Ribarom i drugim komunistima.

U tom smislu, drugi deo naslova — arhive svedoče — mnogo je važniji od prvog dela. Bondarev demantuje mitove o jugoslovenskom lideru u kojima Tito izgleda kao bronzani spomenik, ali ne i kao istorijska ličnost.

Osim toga, Bondarev detaljno opisuje veoma komplikovani sistem obaveštajnih i bezbednosnih službi koji je postojao u SSSR-u u to vreme, umesto prilično pojednostavljene slike koja se često prikazuje u naučnim radovima o Josipu Brozu, prenosi Sputnjik.

Zvanična Titova biografija navodi da je on radio u Komunističkoj internacionali u Moskvi i učestvovao na njenom kongresu, ali se ćuti o tome kako je došlo do neviđenog i prilično zagonetnog uspona na politički Olimp jednog redovnog člana KPJ Josipa Broza Tita, koji je, kako Bondarev piše, očigledno imao visokorangirane pokrovitelje u kadrovskoj službi i koji je prošao obuku u takozvanoj partizanskoj akademiji, gde je naučio sve veštine neophodne za vođenje partizanskog rata.

Ovaj ruski istoričar smatra da su zahvaljujući partizanskoj akademiji, Tito i njegovi istomišljenici postigli toliko značajne uspehe tokom Drugog svetskog rata, kako u vojnom smislu tako i na polju, što bi se reklo, „medijskog praćenja“ njihovih aktivnosti.

NEKA OD GLAVNIH PITANjA

1. Da li su Tita regrutovale sovjetske tajne službe i da li je bio „moskovski agent“ u Kraljevini SHS?

Ne, ali sovjetske tajne službe su ga locirale sredinom dvadesetih.

2. Da li je Tito bio glavni kandidat za dužnost političkog referenta Kominterne, zaduženog za Jugoslaviju?

Ne, prednost su imali drugi jugoslovenski komunisti.

3. Da li je Tito na svoju ruku ignorisao naredbe zvaničnih organa KPJ?

Ne, očigledno je imao dozvolu „odozgo“.

Bondarev dokazuje da je uspon Tita, koji je u Kominterni koristio, između ostalog, i nadimak Valter, prouzrokovan planovima Moskve da se naprave ozbiljne podele u KPJ uoči velike „čistke“ u redovima ove stranke.

Ruski istoričar smatra da je Tito preživeo “veliki teror“ umnogome zahvaljujući tome što je umeo da piše „karakteristike“, odnosno izveštaje o svojim stranačkim kolegama.

„Svi su pisali ove izveštaje, ali neki to nisu radili baš profesionalno, dok je Tito to radio s nadahnućem. Njegovi izveštaji su pravi ’romani u stihovima‘. S jedne strane, Tito hvali kolege, ali između redova piše takve stvari da je odmah jasno da će taj kolega uskoro postati žrtva sovjetskih represivnih organa“, kaže Bondarev.

SIN FRANCA JOZEFA

S druge strane, publicista Milan Vidojević izneo je svojevremeno zanimljivu teoriju (zavere) koja se odnosi na poreklo Josipa Broza.

Sve počinje sa jednim mladim astrologom..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here