Home POGLEDI POZNATA HRVATSKA DOKTORKA ŠOKIRALA BALKAN: PA VI STE ELEMENTARNE STVARI O KORONAVIRUSU...

POZNATA HRVATSKA DOKTORKA ŠOKIRALA BALKAN: PA VI STE ELEMENTARNE STVARI O KORONAVIRUSU SAKRILI OD NARODA- OVO JE ISTINA

1946
0
SHARE

Sada već čuvena hrvatska doktorka dr Lidija Gajski ima takav status u javnosti ne samo Hrvatske nego bi se slobodno moglo reći Balkana, da joj bilo kakve kritike od strane državnih ili nekih drugih organa ne mogu zasmetati ili naneti štetu.

Ovoj doktorki narod bespogovoeno veruje i svaki njen komentar ili tvrdnja udaraju kao grom iz vedrog neba.

Pročitatjte kako je ova doktorka prosto razbila činjenicama establišmnet laži i obmana.

Prenosimo vam tekst hrvatskog portala:

Građani Hrvatske svedoci su uvođenja dosad neviđenih restriktivnih i represivnih mera u vezi s epidemijom korona virusa. Reč je o merama koje suspenduju osnovna ljudska prava i slobode i imaće velike i nesagledive štetne posledice na telesno i psihičko zdravlje, individualno i kolektivno bogatstvo, obrazovanje, međuljudske odnose, društveni sistem i demokratiju.

Donosioci ovih odluka ili su medicinski stručnjaci ili se na njih pozivaju. Uvedene mere, dakle, temelje se na stavovima lekarske struke, tačnije epidemiologa i infektologa predstavljenih u osobama načelnika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i načelnice Klinike za infektivne bolesti.

Nakon početnog šoka i paralize od spoznaje da smo se preko noći našli u orvelijanskoj totalitarnoj diktaturi, pomalo se počinju javljati neslaganja i kritike, koje će, nadam se, biti uvod u javnu raspravu o aktuelnim događajima.

A diskusija o bilo kojoj temi, jer to je najvažniji uslov za njenu smislenost i plodnost, mora krenuti od osnova.

Ovde se radi o složenom i višeslojnom problemu, no pre rasprave o svim drugim aspektima, jasno i do detalja mora biti rasvetljen njen osnovni predmet. A to je sama epidemija, tačnije, bolest zbog koje su mere donesene.

Nadležni autoriteti uveravaju nas da su mere koje po restriktivnosti nadmašuju i one kakve smo imali za vreme rata, donesene s namerom da se zaštiti zdravlje pučanstva.

No to obrazlažu tek s nekoliko šturih informacija o prirodi bolesti (koja je realno blaga), bez jasnih podataka, objašnjenja i argumentacije koji bi potkrepili i obrazložili uvođenje tako velikih ograničenja i drastičnih promena ponašanja i života.

Stoga kao pojedinac pogođen ovim merama, ali i kao lekar u čije su ime donesene, nadležnima postavljam sledeća pitanja:

O KAKVOJ SE BOLESTI RADI?

Koja su obeležja bolesti uzrokovane KOVID-om 19? Koliko je ona opasna s obzirom na kliničku sliku, komplikacije i smrtnost? Kojom brzinom se širi i koliki joj je deo populacije podložan? Kratko rečeno, koliko je relevantna za javno zdravlje?

Svake sezone čitav niz virusa uzrokuje respiratornu bolest koju nazivamo prehladom ili bolešću sličnoj gripu. Znatan deo tih virusa nije ni poznat, odnosno identifikovan, jer je bolest trivijalna.

Za korona viruse se zna da uzrokuju prosečno oko 10 % od svih prehlada. Kao i drugi slični virusi, stalno se menjaju (mutiraju) i pojavljuju se novi tipovi. Dva takva bili su prilično opasni SARS i MERS.

Dosadašnja saznanja o novom virusu KOVID-19 pokazuju da je reč o bolesti koja nije preterano zarazna (za razliku od ospica) i većinom je blagog toka – više od 80 % zaraženih preboli je kao prehladu ili uopšte ne razvije simptome.

Komplikacije, najčešće plućne, javljaju se gotovo isključivo kod starijih i teže hronično bolesnih ljudi, a umre, prema najnovijoj studiji koja se odnosi na kineski grad Wuhan, 1,4 % onih koji su razvili simptome.

Podaci (do sredine marta) iz provincije Hubei koja je bila pogođena zarazom pokazuju da je verovatnoća smrti od ove bolesti u opštoj populaciji izuzetno niska – 0,000054 ili 5-6 ljudi na 100 000 stanovnika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here