Home POGLEDI POČELO JE- UDARNA VEST: ZBOG KORENE KRENULI SA ČIPOVANJEM PRVO NBA IGRAČA..

POČELO JE- UDARNA VEST: ZBOG KORENE KRENULI SA ČIPOVANJEM PRVO NBA IGRAČA..

303
0
SHARE

NBA liga u Diznilendu na Floridi napravila je pravi grad pred nastavak sezone koja je prekinuta u martu zbog pandemije virusa korona. To je jedinstven projekat u zatvorenom kampusu, gde niko osim timova i njihovog osoblja nema pristup. Preduzete su stroge mere kontrole, a sve u cilju kako se infekcija kovid 19 ne bi zahvatila u „mehuru“.

Neven Spahija, hrvatski trener, koji radi kao pomoćnik u timu Memfisa, otrkrio je detalje sa Floride.

„Fascinantno je u kakav je poduhvat NBA ušao i kako se to sprovodi. Ovo je za sve nas nedoživljeno iskustvo. To je megazahvat koji NBA ligu košta čak milion i po dolara dnevno“, istakao je u razgovoru za „Večernji list“ Spahija.

Od ulaska u kampus svaki igrač i član stručnog štaba ekipe najpre je morao u trodnevnu izolaciju, koja je podrazumevala dostavu hrane ispred vrata soba, a onda su svi dobili jasne instrukcije o pravilima ponašanja i obavezama, ali i gomilu „dodatne opreme“ radi bezbednosti.

„Da bi mogao da odeš u dvoranu na trening, na ručak ili timski sastanak, ti moraš na posebnu aplikaciju da uneseš svoju dnevnu temperaturu, ali i simptome ako ih imaš.

Tek ako su ti sve rubrike zelene, možeš da izađeš iz sobe i to sa svojom čipovanom akreditacijom, posebnom narukvicom s kojom overavaš sve kontrolne tačke, i naravno maskom. Postoji i pametni prsten, ali njegovo nošenje nije obavezno.

On je sjajna podrška kvalitetu života i ja ga ne skidam. Taj prsten prati sve vaše dnevne aktivnosti, pa ljudi iz vašeg okruženja mogu da znaju u kakvom ste stanju, jeste li optimalno spavali i slično.

Prsten ne samo da prati otkucaje mog srca dok ujutro praktikujem brzo hodanje nego i kako se srce ponašalo tokom spavanja. To je zaista nešto impresivno i ja ću to maksimalno koristiti“, objasnio je Spahija.

On je napomenuo da se apsolutno svi pridržavaju propisanih mera, ali da ima i onih koji se dodatno štite.

„Svi se pridržavaju pravila o fizičkoj distanci, a kada nekoga i sretnu nema dugog zadržavanja. Postoje igrači koji misle da se treba i bolje zaštititi od propisanog pa osim maske, nose i kape, naočari, duge rukave i dugu trenerku. Video sam na slici da je Embid došao u skafanderu, mada ga nisam sreo, ali jesam njegovog saigrača Horforda čak tri puta“, naveo je on.

Izlazak iz kampusa je strogo zabranjen, kao i dolazak u dodir sa bilo kim iz „spoljašnjeg sveta. Mnogi to nisu shvatili ozbiljno, pa su „pali“, poput košarkaša Džošue Holmsa iz Sakramenta koji je naručio hranu van kampusa.

Spahija otkriva da postoje i specijalne telefonske linije putem kojih se anonimno može dojaviti ukoliko neko krši pravila izolacije, ali da ih niko ne koristi jer je kampus opremljen tehnologijom „koja sve vidi i registruje“.

Prema strogim pravilima niko ko trenutno boravi u kampusu neće smeti da dođe u kontakt sa bilo kim iz svoje porodice pre završetka prvog kruga takmičenja.

„Kada bi nam neko uneo virus, to bi moglo da okonča sezonu. Jer vrlo teško bi ga bilo obuzdati, ceo tim bi morao u karantin jer se broj zaraženih eksponencijalno širi“, naveo je Spahija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here