Home POGLEDI NIKO NE ZNA NJIHOVU TAJNU: MISTERIOZNE SFERE IZ KOSTARIKE

NIKO NE ZNA NJIHOVU TAJNU: MISTERIOZNE SFERE IZ KOSTARIKE

74
0
SHARE

Slično kao i piramide iz Egipta, misteriozne kamene sfere iz Kostarike postavljaju više pitanja nego što pružaju odgovora.

Jedno od najčešćih je: kako su dospele tamo? Koja je njihova svrha? Ko ih je „napravio“? Iako su brojni pojedinci pokušali da reše misteriju ovih lopti, niko još uvek nije došao do racionalnog zaključka.

Misteriozne sfere su otkrivene tridesetih godina prošlog veka kada su ih radnici plantaža pronašli u prirodi.

Istraživači tvrde da je otkriveno oko 3.000 ovih lopti, ali tačan broj nije poznat pošto su mnoge završile ispred kuća poznatih političara i biznismena, dok su neke uništene jer su ljudi tražili zlato u njima. Istraživači smatraju da bi neke od njih mogle biti zakopane u zemlji.

Ove sfere su dokaz neverovatnih veština klesanja, a istraživanje sa Univerziteta u Pensilvaniji je pokazalo da su objekti 96% savršene lopte. Starost ovih sfera je još uvek tema rasprava, ali mnogi navode da potiču iz perioda između 800. i 1200. godine pre nove ere. Drugi veruju da su još starije.

Neki smatraju da su kamene sfere iz Kostarike „dokaz“ o tome da se Atlantida, mitski ostrvski kontinent koji je opisan od strane grčkog filozofa Platona, nalazila negde u Americi.

Ivar Zap i Džordž Erikson su dva antropologa koji podržavaju tu teoriju. Oni navode da su lopte veličina između 0,5 i 2,5 metara dokaz da su u Dikvis Delti, jugozapadu države, živele napredne drevne civilizacije u prošlosti.

Oni u svom istraživanju objašnjavaju kako je ova civilizacija pre Kolumba razvila neku vrstu navigacione škole i da su sfere korišćene kao važan navigacioni instrument.

Istraživači smatraju da megalitske građevine poput Herkulesovih stubova (Gibraltar), egipatskih piramida, Stounhendža (Engleska) i statua sa Uskršnjeg ostrva predstavljaju dokaz da je civilizacija sa Atlantide bila u kontaktu sa ostalim civilizacijama širom sveta.

Domoroci koji su postavili sfere na sadašnje lokacije tvrde da ih nisu izgradili. Oni veruju da su ove sfere znak od bogova i pridaju im veliki značaj.

Dakle, ako ih domoroci nisu napravili, ko jeste? Da li je to učinila neka drevna civilizacija koja je naseljavala region u vremenu pre Kolumba? Ili je ipak moguće da je drevni kontinent/grad Atlantida postojao u Južnoj Americi i da su ove sfere dokaz za to?

Prema kosmogoniji Bribrija, najveće etničke grupe u Kostariki, bog gromova Tara je bacio džinovske kamene lopte na Serkesa (boga vetrova i uragana) kako bi ga oterao sa kopna.

Neka plemena su verovala da se u kamenim sferama nalazi zlato i drago kamenje, zbog čega su mnoge sfere uništene.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here