Home POGLEDI NAJOPASNIJA TAJNA OPERACIJA SVIH VREMENA: “OPERACIJA GLADIO” – MISTERIOZNI SAVEZ VATIKANA, CIA-E...

NAJOPASNIJA TAJNA OPERACIJA SVIH VREMENA: “OPERACIJA GLADIO” – MISTERIOZNI SAVEZ VATIKANA, CIA-E I MAFIJE

209
0
SHARE

Vrelog letnjeg jutra, 2. avgusta 1980., godine masovna eksplozija raznela je glavnu čekaonicu železničke stanice u Bolonji. Poginulo je 85 ljudi, a stotinu je povređeno. Iako su u početku okrivljeni legendarni urbani gerilci u Italiji, Crvene brigade, uskoro se pokazalo da je napad, u stvari, došao iz “dip stejta” same italijanske vlade.

Potpuna priroda ove tajne, paralelne države otkrila se tek deceniju kasnije, kada je italijanski premijer Džulio Andreoti, na ispitivanju specijalne istražne komisije, otkrio postojanje skrivenih oružja u celoj zemlji,  koje su bile na raspolaganju organizaciji koja je kasnije identifikovana kao ‘Gladio’.

Pokazalo se da članovi ove grupe ne uključuju samo stotine krajnje desničarskih ličnosti u obaveštajnom, vojnom, vladinom, medijskom, crkvenom i korporativnom sektoru, već i šaroliki asortiman fašista, psihopata i pripadnika kriminalnog podzemlja.

I uprkos Andreotijevim pokušajima da se grupa proglasi “patriotama”, većini ostatka italijanskog političkog poretka bilo je očigledno da su oni delovali kao prilično loši ljudi.

Prateća istraživanja pratila su veze sa sličnim grupama koje su se širile širom Evrope i za koje su svi ustanovili da su terorističke organizacije dip stejta, a za sve je na kraju ustanovljeno da su podređene najvišim nivoima komandne strukture CIA-e i NATO-a.

Nadimak ‘Gladio’ na kraju je proširen i uključivao je srodne terorističke strukture dip stejta, uključujući: ‘P2’ u Italiji, ‘P26’ u Švajcarskoj, ‘Sveborg’ u Švedskoj , ‘Kaunter-Gerila’ u Turskoj i ‘Šipskin’ u Grčkoj.

Za ovu evropsku listu  je tada otkriveno da ima veze ne samo sa praktično svakom tajnom državnom terorističkom organizacijom koju sponzoriše SAD širom sveta (uključujući i slične operacije Kondor u Latinskoj Americi), već i sa mnogim globalnim narko kartelima koji su imali skriveno bogatstvo, neophodno za finansiranje.

 

Novinar Pol L. Vilijamsa napisao je knjigu pod nazivom “Operacija Gladio: Nečasni savez između Vatikana, CIA-e i mafije”. Iako postoje i druge knjige o ovoj temi koje su vredne pomena, Vilijamsu dugujemo posebnu zahvalnost što imamo manje-više potpuno integrisani portret globalnih spletkarenja Operacije Gladio.

Opšte poreklo ove lavirintske mreže dip stejt aktera leži u takozvanom “ostanku iza vojske” koje su savezničke sile (pre svega SAD) uspostavile krajem Drugog svetskog rata, navodno da bi delovale kao snage otpora, ako bi se Sovjeti ikada odlučili za napad na Evropu.

Prvobitni autor ‘ostani iza vojske’,  kako kaže Vilijams, bio je general Rajnhard Gelen, šef nemačke vojne obaveštajne službe tokom Drugog svetskog rata. Pošto je rano predvideo da je Rajh osuđen na poraz, Gelen je “stvorio ideju o formiranju tajnih gerilskih odreda sastavljenih od Hitlerove omladine i tvrdokornih fašističkih fanatika”, navodno da bi odbranio neizbežnu sovjetsku invaziju. Ove gerilske jedinice nazvao je “vukodlacima”.

Tu fašističku priliku nisu mogli da propuste pa je američka Kancelarija za strateške usluge (OSS, i preteča CIA), pod vodstvom Vilijama „divljeg Bila“ Donovana, brzo angažovala i Gelena i SS Generala Karla Vulfa (1945) u formiranju Gelen organizacije (kasnije transformisane u današnji nemački BND), koja se na početku finansirala iz obaveštajnih resursa američke vojske G-2.

Amerikanac koji je radio na ovome bio je Alen Dales, prvi predsednik (1927.) Saveta za međunarodne odnose, a kasnije i prvi šef CIA-e. Propisno pripojeni američkom odboru, “vukodlaci” su se, s obzirom na to da su se njihova početna uplitanja odigrala u Italiji, preimenovali u “gladijatore”. Operacija Gladio je rođena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here