Home POGLEDI NAJMARAČNIJA TAJNA IKADA: EU JE POLIGON ZA STVARANJE NEMAČKE KAO GLOBALNE SILE-...

NAJMARAČNIJA TAJNA IKADA: EU JE POLIGON ZA STVARANJE NEMAČKE KAO GLOBALNE SILE- EVO ŠTA ČEKA SVET

368
0
SHARE

Odgovor predsednice nemačkog CDU-a i verovatne  buduće kancelarke Anegret Kramp-Karenbauer na Makronovo pismo, u kom opisuje neku renesansu Evrope, jasno iskazuje  da je stvarni centar evropske moći u Berlinu.

Kramp-Karenbauer  odbacila je gotovo sve što je francuski predsednik predložio u svom obraćanju medijima, a prihvatila samo ono što odgovara nemačkim nacionalnim interesima.

Nemačka politika procenila je, zapravo, da je postigla potpunu dominaciju nad evropskom politikom, finansijama i ekonomijom i da je došlo vreme da se igra otvorenih karata. Sada, kada je Nemačka čvrsto na evropskom tronu s kog ga više ništa ne može skinuti, nema više ni previše razloga za nastavak igre skrivanja na evropskoj političkoj sceni.

Nemačka već gotovo tri decenije od ujedinjenja sistemski gradi svoju novu dominantnu moć na evropskim prostorima u cilju svog prerastanja u globalnu silu na međunarodnoj sceni.

Stvaranje paradigme o navodnom američkom povlačenju iz evropskih poslova nakon dolaska na vlast Donalda Trampa i pokretanja njegove agende „Prvo Amerika“, kao i širenje panike zbog tobože velikog ugrožavanja bezbednosti Evrope nastale mogućim povlačenjem američkog bezbednosnog kišobrana, samo je veliki blef koji treba da osigura alibi za otvoreno jačanje nemačke „meke „ ali i „tvrde“ moći na globalnom nivou, kako bi se u takvom svetu, bez američkog rukovodstva, Evropa  tobože zaštitila od haosa.

Nemačka politika, posebno nakon neugodne Minhenske bezbednosne konferencije, otvara karte svojih spoljno-političkih opcija i jasno iskazuje nameru da se u svetu u kom se SAD, kako se tumači, povlači u izolaciju u stilu 30.-ih godina prošlog veka, nametne kao činilac svetske politike.

Nemačka, tako, svoju ekonomsku silu, koristeći Evropsku uniju kao polugu, transformiše u geopolitičku moć, a sve pokriva navodnim slabljenjem bezbednosnih garanta SAD i cele transatlantske integracije.

Gubitak američkog rukovodstva navodi se  kao temeljni razlog zbog kog je u sadašnjem trenutku potrebno Nemačku i njenu Evropsku uniju uzdignuti do nivoa globalne moći. U javnosti je prezentovana pojednostavljena paradigma međunarodnih odnosa prema kojoj se SAD povlače iz svetskih i evropskih poslova u sve dublju izolaciju i kako je, radi održavanja mirovnog poretka u Evropi i osiguranja dalje projekcije nemačkih i evropskih geoekonomskih i geopolitičkih interesa, potrebno da nemačka i evropska politika aktivno deluju u dinamici  svetskih zbivanja i kreiraju ih po meri vlastitih interesa.

Prema tom prikazu za vreme ranijih američkih administracija, posebno za vreme predsednika Baraka Obame, vladali su idilični odnosi u transatlantskoj zajednici i samo je eto, dolazak Donalda Trampa na vlast i radikalna promena američke politike izazvala promenu smera nemačke i evropske politike i nateralo je da se žurno transformiše u politiku globalnog raspona moći.

Svakako da to nije tako. Niti se američka politika radikalno promenila,  niti su nakon  Trampovog preuzimanja predsedništava nastale bilo kakva nova dramatična ugrožavanja nemačkih i evropskih interesa.

Preobražaj nemačke pozicije u međunarodnim odnosima počeo  je mnogo pre dolaska Trampa. Jedino što se promenilo je skidanje maske s međusobnih odnosa američkog i evropskog kraka evroatlanske integracije i jačanje međusobnog nadmetanja na ekonomskom planu,  koje je postojalo i ranije  ali je bilo medijski prigušeno.

Amerika se ne povlači iz Evrope, nego upravo obrnuto – pokušava da ojača svoj uticaj i, konačno, svoje rukovodstvo u Evropi i celoj evroatlanskoj  integraciji. Vodi se zapravo ogorčena bitka za kontrolu evropskog  kraka, tog najvećeg svetskog ekonomskog vojnog i političkog kompleksa.

Svakako,  uvek na temelju istih večnih geopolitičkih postavki ograničavanja kontinentalne moći Nemačke i blokiranja projekcije njenih ekonomskih i geopolitičkih interesa prema istoku i jugoistoku  Evrope,  Bliskom istoku i dalje prema Aziji. SAD se ne povlače iz svetskih poslova i sve što podseća na izolaciju  samo je dimna zavesa koja pokriva daleko veći angažman na međunarodnoj sceni nego za vreme ranije američke administracije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here