Home POGLEDI JOŠKA BROZ: “TITO NIJE MOGAO DA SPREČI RASPAD JUGOSLAVIJE JER JE NAPRAVIO...

JOŠKA BROZ: “TITO NIJE MOGAO DA SPREČI RASPAD JUGOSLAVIJE JER JE NAPRAVIO NAJVEĆU GREŠKU U ŽIVOTU”- VELIKI INTERVJU

225
0
SHARE

Unuk doživotnog predsednika SFRJ Josip Joška Broz u ekskluzivnom intervjuu za Espreso otkriva najveće tajne njegovog dede druga Tita, ko je ubio Jugoslaviju, gde je nestalo maršalovo blago i šta je mislio o Jovanki Broz!

Otišli smo sa Joškom Broz u Kumrovec (Hrvatska), rodnu kuću njegovog dede Josipa Broza Tita, tamo smo u kafani “kod Starog” gde je svojevremeno i sam maršal boravio razgovarali o svim tajnama “najvećeg sina naših naroda i narodnosti”.

Posle koliko godina ste u rodnoj kući Vašeg dede?

– Tu sam posle 5. godina, jednostavno ne mogu da stignem da dođem. Ovde se obično održavaju manifestacije dan pre ili posle 25. maja. Meni je žao što ne mogu da stignem tada ovde, jer u Beogradu tih dana takođe bude mnogo delegacija iz svih Republika i to moram ispoštovati, a ovo je daleko.

Kakve Vas uspomene vežu za Kumrovec?

– To su porodične uspomene. Deda je rođen tu, tu je odrastao, evo pogledajte slike one dovoljno govore čak i onima koji tvrde da on nikada nije dolazio u Kumrovec, da on nije odavde.

Pogledajte samo slike, to su sve meštani odavde koje je on poznavao, sa kojima je razgovarao. Ti tvrde da ga meštani Kumrovca ne poznaju, tako i novine pišu, a evo ovde se sve može videti, kao i to da su sve te njihove insinuacije pale u vodu.

Videli smo da meštani i Vas prepoznaju, da Vas vole, cene?

– To je normalno, jer su poštovali i njega. Ja sam naslednik te njegove ideologije i trudim se da odbranim to vreme i da odgovorim na sve ove napade koji su u poslednje vreme sve češći.

Ja uvek volim da istaknem činjenicu, a to je da se svaki dan govori o Titu. Svaki dan, bilo da je loše ili dobro, ali se o njemu govori. Niko drugi se iz istorije ne spominje osim Tita, to znači da je ipak nešto značio.

Rekli ste da ste jedini koji ima pravo da brani njegovu ideologiju, koliko je to danas teško raditi u Srbiji?

 

– Nije teško jer, sama njegova dela brane tu ideologiju. Mis smo u ono vreme imali državu koja je bila prava država, imali smo besplatno školstvo, zdravstvo, imali smo sve privilegije, topli obrok, prevoz, regres, imali smo najbolju policiju, vojsku, na kraju krajeva imali smo demokratiju.

A sad to što ti ne možeš da pljuješ po državi i predsedniku države, to nigde u svetu nije moguće, već samo kod nas sada. Znate ono što smo imali tada, danas ne mogu da nam pruže ni deseti deo od toga.

Pre neki dan sam gledao na televiziji neke disidene iz tog doba, dvojica sa Golog otoka i jednog robijaša i sva trojica su se složila u jednoj pretpostavki da je u Titovo doba 10 odsto bilo loše, a sve ostalo dobro, dok je danas 90 odsto loše, a samo 10 odsto dobro. Kad su se oni složili onda o čemu dalje da pričamo?

Ja nudim svakom političaru da sednemo da stavimo list papira i on neka piše šta je bilo loše, a ja ću šta je bilo dobro. Nijedan to još nije prihvatio, niti će da prihvati jer ne može. Sve ovo što se priča o njemu su političke igre. Tito se stalno spominje, najviše pred izbore i to je tako.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here