Home POGLEDI GENERAL PAVKOVIĆ: MILOŠEVIĆ NIJE ŽELEO KRV NA ULICAMA BEOGRADA, ALI EVO KO...

GENERAL PAVKOVIĆ: MILOŠEVIĆ NIJE ŽELEO KRV NA ULICAMA BEOGRADA, ALI EVO KO JESTE..

137
0
SHARE

Bivši komandant Treće armije Vojske Jugoslavije u svojoj verziji priče o padu Slobodana Miloševiča iznosi svoju verziju događaja i kako kaže jedinu istinu, evo šta on kaže da li je i na koji način Vojska Jugoslavije bila umešana u demokratske promene

Bivši komandant Treće armije Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković, kojem je u januaru 2014. godine pred Haškim tribunalom potvrđena prvostepena presuda od 22 godine zatvora iz Finske, gde služi svoju kaznu uputio je pismo u kom objašnjava do detalja dešavanja u Jugoslaviji, kako je došlo do demokratskih promena 5. oktobra 2000-te godine, kao i kako je zaista uhapšen Slobodan Milošević i da li je planirao da šalje tenkove na Srbe!

U pismu svom pismu koje je objavio Svedok, Pavković je pokušao da demantuje neke tvrdnje iznete u knjiz “JOŠ NIJE GOTOVO – MILOŠEVIĆ”, autora Slobodana Antonića i u njemu je izneo svoje viđenje stvari koje su se dešavale 2000-te godine u Jugoslaviji.

Pavković ističe da je na sastanku u Belom dvoru 4. oktobra sa Slobodanom Miloševićem i policijskim čelnicima bilo planirano da jedinice Vojne policije u Beogradu i drugim gradovima angažuju za zaštitu vojnih objekata od posebnog značaja (kasarne, vojni magacini, objekti komandovanja, centri veze, objekti komandi, Klubovi VJ, izdvojeni objekti) i da su sve jedinice dobile naređenje da se ne smeju angazovati u međustranačkim sukobima, i pojavljivati na ulicama.

Na kraju sam naglasio da u Beogradu nema borbenih jedinica koje se mogu brzo upotrebiti. Istakao sam da je situacija istovetna, i u svim gradovima i garnizonima, i da su sve jedinice dobile naređenje da se ne smeju angazovati u međustranačkim sukobima, i pojavljivati na ulicama. O bezbednosnoj situaciji govorio je načelnik UB, general Milan Đaković.

Upoznao je prisutne da služba raspolaže podacima da su u svim većim gradovima, a posebno u Nišu, Čacku, Kragujevcu, i Novom Sadu, sekretarijati MUP-a, ostvarili kontakte sa čelnicima opozicije, i obećali da neće intervenisati. To je posebno karakteristično za Niš i Čačak.

Pored toga, služba ima saznanja da su pripadnici opozicije, predvođeni Velimirom Ilićem, došli u posed veće količine naoružanja iz fabrike ”Sloboda”, čiji direktor je prišao opoziciji – napisao je Pavković.

slobodan-milosevic-peti-oktobar-nebojsa-pavkovic

General Pavković desno

Prema njegovim rečima sve je bilo spremno da se Milošević sruši tog dana, a General Branko Krga, informisao je prisutne sa informacijom, da se u okolnim zemljama, posebno u BiH i Hrvatskoj, nalaze pripremljene, specijalne jedinice, opremljene uniformama VJ i MUP-a, spremne da intervenišu, ako dođe do sukoba u Beogradu i Srbiji.

– Zaključio sam izlaganje pripadnika vojske da se, vojska neće mešati za rešavanje političkih razmirica, ali da će štititi vojne objekte, i pripadnike vojske. Naglasio sam da u Beogradu i okolini nema većih borbenih jedinica, i da se jedinice 1.A nalaze na poligonima i vežbalištima, a jedan deo je angažovan na dubinskom obezbeđenju granice prema BiH i Hrvatskoj – tvrdi Pavković.

Kada je reč o događajima 5. oktobra Pavković tvrdi da ga je ministar Stoiljković zvao nekoliko puta, i tražio da vojska pošalje tenk sa dozerom, kod Lipovačke šume, da prepreči komunikaciju i spreči dolazak kolone demostranata, Ibarskom magistralom.

– U popodnevnim časovima, zvali su me načelnik RJB, general Đorđević, i RDB Marković. Prvi je pitao da li su tenkovi krenuli, i zašto ne kreću, a drugi je rekao da kod zgrade RTS-a, Legija vodi veliku borbu sa demostrantima, da ima puno poginulih i ranjenih, i tražio da vojska pritekne u pomoć?!

Znao sam da su ovo bile smišljene provokacije, da bi se vojska izvela na ulice. Znali su i jedan i drugi da se prate aktivnosti vojske, i slušaju veze. Cilj je bio da se pokaže da postoji plan za upotrebu vojske i zajedničkog delovanja. U krajnjem trebalo je vojsku izvesti na ulice da rešava ”zadatke” MUP-a – opisuje događaj Pavković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here