Home POGLEDI ENGLESKI ISTORIČARI PRIZNANJEM PRENERAZILI SVET: HITLER NIJE ŽELEO JOŠ JEDAN VELIKI RAT-...

ENGLESKI ISTORIČARI PRIZNANJEM PRENERAZILI SVET: HITLER NIJE ŽELEO JOŠ JEDAN VELIKI RAT- EVO ŠTA SE STVARNO DOGODILO!

597
0
SHARE

Piše: Vladimir Možegov

Poljaci nisu pozvali predsednika Rusije na svoje obeležavanje početka Drugog svetskog rata.

Kabinet predsednika Poljske obavestio je Kremlj da će to biti manifestacija zatvorenog tipa. Međutim, prošle nedelje je poljski vice-premijer Jacek Sasin dao je sasvim drugo objašnjenje: „Smatramo neumesnim da godišnjicu oružane agresije protiv Poljske obeležavamo sa liderom koji protiv svojih suseda koristi iste metode“.

Zbog svega ovoga, vredi se septembrom 1939-te pozabaviti ozbiljnije nego što obično čine na Zapadu.

Zapadni liderali brane svoje `svete krave` i, čak, prete zatvorom istoričarima koji slobodno istražuju Drugi svetski rat. Pogotovo brinu o ispravnosti svega što su činili `saveznici`.

Prvi kandidat za zatvor zbog ovakvog greha verovatno bi bio jedan od kreatora „Jalte“ Josif Staljin.

On je o uzrocima Drugog svetskog rata 1952-ge rekao:

„Obe kapitalističke koalicije, koje su se sudarile u ovom ratu, računale su da će razbiti protivnika i da će zagospodariti svetom. Obe su u ratu tražile izlaz iz svoje krize. Sjedinjene Države su računale da će izbaciti iz igre najopasnije konkurente – Nemačku i Japan, preuzeti kontrolu nad svetskim tržištima i izvorima sirovina i tako zavladati svetom“.

Staljin je bio još određeniji kada je oponirao agenciji Gavas koja je optužila sovjetskog lidera da želi da rat što više produži „kako bi obe sukobljene strane bile što iznurenije“.

Njegov odgovor pojavio se u broju „Pravde“ od 1. decembra 1939-te, a u njemu Staljin, pored ostalog, piše:

„Koliko god gospoda iz agencije Gavas lagala, nikako ne mogu poreći da nije Nemačka napala Francusku i Englesku jer su Francuska i Engleska napale Nemačku i tako na sebe preuzele odgovornost za sadašnji rat.

– Ne mogu poreći ni da se Nemačka nakon otpočinjanja vojnih operacija obratila Francuskoj i Engleskoj sa mirovnim predlozima, da je SSSR otvoreno podržao mirovne predloge Nemačke jer je smatrao, a i dalje smatra, da bi što skorije okončanje rata suštinski olakšalo položaj svih zemalja i naroda.

– Ne mogu poreći ni da su vladajući krugovi Engleske i Francuske grubo odbacili mirovne predloge Nemačke, kao i pokušaje SSSR da izdejstvuje što brže okončanje rata. Evo, ovo su činjenice“.

Koliko god ovo nekima danas čudno izgledalo, činjenica je da je 1. septembra 1939-te počeo lokalni oružani konflikt između Nemačke i Poljske zbog nerešenog problema između dve zemlje povodom nemačkog grada Danciga (današnjeg Gdanjska).

Taj konflikt je u sveevropski rat prerastao tek 3. septembra 1939-te kada su Engleska i Francuska objavile rat Nemačkoj. A svetski – koji dan kasnije, kada su rat Nemačkoj objavili britanski dominioni. Zato je Staljin apsolutno u pravu: upravo su Engleska i Francuska taj konflikt pretvorile u svetski.

Sovjetski vođa je u pravu i povodom Hitlerovih predloga.

On je Englezima 1. septembra 1939-te svoju prvu ponudu dao samo nekoliko sati po otpoćinjanju rata. Tokom dvonedeljne poljske kampanje bilo ih je još sedam.

Posle razbijanja Poljske usledilo je čuveno Hitlerovo obraćanje Engleskoj i Francuskoj iz Rajhstaga:

„Ne vidim razloge da se ovaj rat nastavi… Možda jedino može da popravi finansije nekih vojnih industrijalaca, vlasnika novina ili još nekih internacionalnih biznismena koji profiziraju  na ratovima“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here