Home POGLEDI EKSPERT ZA BALKAN OTKRIO: RASPAD SFRJ KREIRALI SU BUŠ I MMF, A...

EKSPERT ZA BALKAN OTKRIO: RASPAD SFRJ KREIRALI SU BUŠ I MMF, A „OTPOR“ JE BIO CIA PROJEKAT

156
0
SHARE

Teško je u ovom trenutku sagledati koliko dugo će Srbija odolevati pritiscima da prizna nezavisnost Kosova i Metohije i da, uporedo, neguje bliskost sa svojim starim saveznikom Rusijom.

Kosovo su otcepili Bil Klinton, Madlen Olbrajt i CIA, i to je bio veoma prljav proces. Srbija treba slobodno da odlučuje o svemu, pa i o svojim saveznicima, a Rusija jeste vaš tradicionalni saveznik.

Srbija ne treba da dozvoli da joj saveznike biraju Brisel i Vašington – poručuje u ekskluzivnom intervjuu „Novostima“ Frederik Vilijam Engdal ugledni američko-nemački nezavisni autor, novinar, istraživač geostrateških ekonomskih pitanja i dobar poznavalac istorije Balkana.

Veliko interesovanje izazvala je vaša nova knjiga Manifest Destiny: Democracy as Cognitive Dissonance,u kojoj ste otkrili do sada nepoznate detalje o tome kako su CIA i američka vlada, u vreme predsednika Regana, započeli stvaranje „demokratija“ pomoću nevladinih organizacija koje su postale produžena ruka CIA.

Naslovi nekih od poglavlja za nas su naročito zanimljivi i glase: „Vašington i njegove nevladine organizacije dezintegrisale su Jugoslaviju, „Otpor, lažna demokratija u Srbiji“… Kada je početo stvaranje američke lažne demokratije?

– Tokom osamdesetih godina u okviru Nacionalne zadužbine za demokratiju i drugih nevladinih organizacija. Od tada je u širokoj upotrebi – u „arapskom proleću“ i u državnom udaru u Ukrajini 2014. godine kojim je orkestrirao bivši direktor CIA Džon Brenan. Te obojene revolucije nemaju nikakve veze sa demokratijom.

Jeste li uspeli da dođete do novih saznanja o tome kako je CIA rasparčala Jugoslaviju u vreme predsednika Buša i Klintona?

– Raspad i rat kreirala je i finansirala administracija Džordža Buša u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom i američkim Kongresom. CIA je tajno dovela mudžahedine Osame bin Ladena da ovde vode rat. Malo ljudi zna pozadinu svega toga. Po mom mišljenju, pokojni predsednik Buš i njegov prijatelj Klinton i Madlen Olbrajt snose najveću odgovornost za ono što se desilo. Klinton i Olbrajtova trebalo je da budu izvedeni pred Haški sud.

Kako je teklo „instaliranje“ pokreta „Otpor“ u Beogradu?

– Dobili su novac, obuku, opremu od američke vlade i Nacionalnog fonda za demokratiju tokom Klintonovog mandata. I to je dokumentovano. Sada nastavljaju da deluju pod imenom KANVAS sa stranim finansiranjem. Vaša zemlja već nekoliko godina ima direktna saznanja o ovim lažnim demokratskim krugovima.

Takvo nametanje „demokratije“ nije uspelo u Egiptu…

– U Egiptu je program CIA bio da se predstavi Muslimansko bratstvo i Mursi kako bi se stvorila islamska država. To nije uspelo iz mnogo razloga. Ova ista mašinerija predstavlja nevidljivu vladu, a neki je nazivaju i dubokom državom zakopanom unutar američke birokratije u Vašingtonu i mejnstrim medijima kao što je Si-En-En.

Koje organizacije civilnog društva danas stoje iza „obojenih revolucija“?

– Nacionalna zadužbina za demokratiju i njihove podružnice kao što je Međunarodni republikanski institut. Tu je i Kuća slobode, Čuvar ljudskih prava, Međunarodna krizna grupa… lista je dugačka. Oni uvek sarađuju sa organizacijama otvorenog društva i ponekad ih finansiraju. Postoji mnogo lažnih nevladinih organizacija.

U poslednje vreme fokus im je u našem komšiluku, u Mađarskoj. Premijer Viktor Orban objavio je svojevrstan rat Sorošu. Ko će iz tog sukoba izaći kao pobednik?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here