Home POGLEDI DERETIĆ UPOZORAVA NACIJU: EVO DA LI ĆE SE U SRBIJI PONOVITI 1999....

DERETIĆ UPOZORAVA NACIJU: EVO DA LI ĆE SE U SRBIJI PONOVITI 1999. GODINA!

136
0
SHARE

“Kada istorija ne bi bila falsifikovana i kada bi istoričari priznali pravu istinu, Srbija bi bila tri puta veća nego što je danas. Minimum. I Albanci ne bi imali šta da traže na Kosovu i Metohiji. Oni na Kosovu mogu imati samo ono što im mi damo, jer oni na Kosovu nemaju apsolutno ništa svoje.”

Za Kosovo se sa razlogom kaže da je najskuplja reč koja se „bez krvi nije mogla kupiti, a bez krvi se ne može ni prodati“. Ali i reč koja je 2018. godine unela prave političko-tektonske poremećaje ne samo u Srbiji i na Balkanu, već i celom svetu.

Reč koju su svi koristili, mnogi zloupotrebljavali, ali retko ko razumeo njenu društveno-istorijsku važnost. Reč koja je utemeljila korene srpske i svetske istorije, i odredila tok mnogih društvenih kretanja.

Pre više od šest vekova dogodio se čuveni boj na Kosovu, ali borba i dalje traje, samo se koriste drugačija sredstva. Ishod te bitke je još nepoznat, kako one 1389. godine, tako i ove današnje.

Ako ubrzamo sled događaja, slobodno se može reći da je Kosovo i reč koja je obeležila i godinu za nama. Počev od srpskog unutrašnjeg dijaloga čiji rezultat bi značio obavezujuće i sveobuhvatno rešenje za južnu srpsku pokrajinu, ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, preko hapšenja direktora kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici, prvi put spominjanja ideje razgraničenja između Srba i Albanaca, zveckanja oružjem i albanskim provokacijama na jezeru Gazivode, posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosmetu, povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova od mnogih svetskih država, pa sve do pokušaja ulaska lažne države u Interpol, uvođenja sramnih taksi od sto odsto na srpske proizvode, prekida dijaloga Beograda i Prištine, kao i formiranja takozvane Vojske Kosova koja je bila kap koja je, čak i u očima svetske javnosti, prelila čašu samovolje i bezobrazluka lidera Albanaca na Kosovu, Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija.

Mnogi zloslutnici su zbog svega navedenog brže bolje pohrlili da glasno, ali i tajno kažu da je pitanje Kosova rešena stvar, res iudicata. Da je samo pitanje vremena kada će steći punu formalno-pravnu nezavisnost.

Međutim, da li je to baš zaista tako? Da li će rešenje kosovsko-hamletovske drame dobiti svoj konačan epilog u 2019. godini i kakav će on uistinu biti? Hoće li doći do neke vrste pomirenja i primirja između Albanaca i Srba ili će morati da se uzimaju puške u ruke?

Imaju li Albanci bilo kakvog razloga da traže svoje mesto pod mapom Balkana, ali imaju li i Srbi snage da se izbore sa sveprisutnom idejom stvaranja Velike Albanije i kako joj se suprotstaviti? Hoće li doći do ujedinjenja Srbije i Republike Srpske u tom slučaju?

Da li će se u Srbiji ponoviti scenario iz 1999. godine? Odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja može dati samo istorija. Zbot toga smo razgovarali sa jednim od najcenjenijih, ali ujedno i najkontroverznijih istoričara današnjice Jovanom Deretićem.

Odavno je poznato da je istorija učiteljica života koja služi ne samo da saznamo prošlost, već i da razumemo sadašnjost i predvidimo budućnost. Koja su Vaša predviđanja za 2019. godinu kada je Kosovo u pitanju?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here