Home MAGAZIN ZBOG LITIJA U CG ĐUKANOVIĆEVA STRANKA I VLAST SE OSIPAJU- STVARI IZMIČU...

ZBOG LITIJA U CG ĐUKANOVIĆEVA STRANKA I VLAST SE OSIPAJU- STVARI IZMIČU KONTROLI! OVO SE DEŠAVA..

258
0
SHARE

Litije na kojima se okupljaju desetine hiljada građana nanose popriličnu štetu DPS-u, koji u izbornoj godini ima problem osipanja biračkog tela, pišu Vijesti.

Sagovornici podgoričkog lista kažu da je Demokratska partija socijalista izglasavanjem Zakona sebi naneo nesagledivu političku štetu, čega su svesni i u samom vrhu te partije, zbog čega neće “skrštenih ruku” posmatrati razvoj situacije.

To je, navodi se, jasno i iz poruka koje se od 18. januara šalju nakon sednica opštinskih odbora, koje obilaze visoki partijski zvaničnici i svakodnevnog insistiranja da su litije politički skupovi upereni protiv države.

DPS od pre nekoliko dana i otvoreno sugeriše svojim aktiivstima da im nije mesto na litijama, i da u suprotnom nemaju šta da traže u partiji.

Politički analitičar Dragiša Janjušević kazao je za Vijesti da je očigledno da sve masovnije litije nanose popriličnu štetu DPS-u, čim pokušava da je sanira i predsednik države i DPS-a Milo Ðukanović obilazeći opštinske odbore.

“Nastala šteta, po njihovim procenama, sigurno nije mala, dok se to radi sa tog nivoa i kad su im opštinski odbori u permanentnim zasedanjima…”, ocenio je Janjušević.

Predsednik DPS-a u Tivtu je poručio pristalicama da ne dozvole da se njihova verska sloboda zloupotrebljava na način na koji se to činilo da bi se srušila Crna Gora, a predsednica tivatskog odbora Jovanka Laličić rekla je da su članovi DPS-a koji učestvuju u litijama zalutali u partiju.

Ocenivši da u partijskom smislu, DPS već ne “sedi skrštenih ruku”, Janjušević pojašnjava da se, u kontekstu izvršne vlasti, vlada nalazi u jednoj pat poziciji – niti može da povuče zakon, što bi značilo znak slabosti i predaje u tom sukobu, a s druge strane, u partijskom smislu, gube značajno biračko telo.

“Vlada je u pat poziciji, koja joj ne odgovara, jer u partijskom smislu gube značajno biračko telo i izborna je godina, vreme curi.

Nije se radilo na izbornom zakonodavstvu, nije se radilo na mnogim stvarima koje je tražila opozicija da bi izašla na izbore, tako da se i u pogledu izvršne vlasti, takođe, trpi velika šteta”, ocenio je Janjušević.

On je kazao da se problemi DPS-a usložnjavaju, navodeći da u izbornoj godini imaju najbitniji problem – osipanje biračkog tela.

Istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava za decembar, pokazalo je da je rejting DPS-a od jula porastao sa 34 na 37 procenata, ali da se partija nije vratila na poziciju koju je imala u decembru 2018. kada je imala 41,5 odsto podrške.

Istraživanja koja su radile pojedine partije ukazuju na povećanje broja apstinenata, ali ona nisu dostupna javnosti.

Iz DPS-a nisu odgovorili na pitanja – da li smatraju da su litije smanjile poverenje birača i šta će tim povodom preduzeti.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak ocenila je da su iz DPS-a, time što su “dirnuli u pitanje vere”, osudili sebe na propast.

Konstatovala je da Ðukanović otvoreno pokazuje nervozu i da je sigurna da će učiniti sve da isprovocira ekscese:

“Zato ne treba nasedati i treba biti mudar i ne dozvoliti da nas isprovocira. Zversko hapšenje majke Milana Kneževića i pretresanje kuća pristalica DF-a je ništa drugo do provokacija, koja je imala za cilj uvođenje vanrednog stanja i izazivanje nemira. Nije im uspelo. A koji će sledeći atak biti ostaje da se vidi.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here