Home MAGAZIN UGLJANIN SPREMAN DA ZAPALI RAŠKU- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

UGLJANIN SPREMAN DA ZAPALI RAŠKU- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

185
0
SHARE

Neprihvatljiva je ideja albanizacije Bošnjaka, Ugljanin nekada igra tursku, nekada albansku, a u stvari uskointeresnu igru s ciljem da se što duže održi na političkoj sceni

Mislim da smo konačno na korak do otvaranja nove stranice političkih odnosa u Sandžaku. Tu mislim i na sazrevanje političke scene ovde, ali i na sazrevanje stavova Beograda prema sandžačkoj političkoj sceni, kaže u intervjuu za „Politiku” predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i narodni poslanik Muamer Zukorlić povodom najnovijih događaja u Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV) i sve češćih pucanja šavova u koaliciji između SDA Sulejmana Ugljanina i SDP-a, čiji osnivač je Rasim Ljajić.

 

– Na silu su pravljeni savezi, ne zato što je neko srodan u političkom programu ili je postignut dogovor oko nekih političkih ciljeva ili metoda, nego zato što je neko izračunao da bi dvojica trebalo da budu protiv trećeg jer je on sve jači i opasniji. Često je to bilo i pod mentorstvom raznih faktora izvan Sandžaka, a vrlo često i izvan države. To je bila jako nezdrava situacija koja je imala negativne refleksije na bezbednosne i razvojne i na celokupne odnose u Sandžaku – ističe Muamer Zukorlić.

Da li je ovo završna faza takvih odnosa?

Ti odnosi su u poodmakloj fazi fermentacije i više ne mogu da opstanu. Koalicija između Ugljaninove i Ljajićeve grupacije mnogo je kraće trajala nego što je očekivano zato što nije dala rezultate u obliku političkog trijumfa. A drugo, antagonizam između njih i politički i ideološki, ali i u sferi međuljudskih odnosa, mnogo je jači nego nužda koja ih je naterala na taj zagrljaj.

Do kraja razulareno Ugljaninovo ponašanje definitivno će pomoći da se završi ova dekada bezakonja u BNV-u, praćena svim i svačim, osim interesom Bošnjaka i ulogom koju bi BNV trebalo da ima.

 

Sada Ugljanin, zbog sve očitijeg gubljenja političkog uticaja u Sandžaku i zato što je bačen u senku pošto nije izabran za predsednika BNV-a, a nema ni monopol u veću, sve očitije kreće s provokacijama prema državi, s obračunima i teškim rečima prema koalicionim partnerima, čak i prema saradnicima.

Zapravo, nije na pomolu samo pucanje koalicije, mislim da je i SDA na korak do nekog raspada jer, prema mojim informacijama, već postoji žestok sukob između Ugljanina i predsednika opština u Sjenici i Tutinu. Čak je bilo i fizičkih obračuna između Ugljaninovih telohranitelja i nekih visokih činovnika u toj stranci.

Da li je zbog svega toga moguće prekomponovanje političke scene na ovom prostoru, gde bi vaš SPP ušao u neku koaliciju u lokalnim skupštinama ili u BNV?

Proces raspada vladajuće većine u BNV-u se lako može preneti i na lokalne uprave. Moguće je prekomponovanje tih većina, u kojima bi jedino osveženje bio SPP, jer mi smo jedini faktor koji nije potrošen i okaljan.

 

Mi smo spremni za razgovore o mogućoj saradnji, ali to zavisi i od drugih političkih faktora, SDP-a i svih drugih, uključujući i srpske stranke, SNS i SPS, koje imaju odbornike i koje u Sandžaku nisu beznačajne.

Je li i Ugljaninov zahtev za specijalni status Sandžaka provokacija nekoga ko gubi?

Svakako da jeste. Ali to je pokazalo i svu prirodu Ugljaninove politike. On je cepao Islamsku zajednicu 2007, oteo nam je BNV uz pomoć državnog aparata 2010. godine, i sad ponovo cepa BNV. Imate jednu prirodu samovolje i autoritarnosti, koji kada lično nije zadovoljan, spreman je da zapali sve oko sebe, samo da bi to zadovoljstvo popravio.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here