Home MAGAZIN RUSKI SVEŠTENICI I STRUČNJACI: STRAŠNA JERES I VERSKI RAT PRETE PRAVOSLAVLJU

RUSKI SVEŠTENICI I STRUČNJACI: STRAŠNA JERES I VERSKI RAT PRETE PRAVOSLAVLJU

236
0
SHARE

 

Pravoslavni filozof Arkadij Maler:

Konstantinopolj može početi beskonačno da odlaže tomos, da nas sve vreme drži na nišanu, vodi rat živaca, dok mi sa njima nećemo održavati odnose. To može trajati dugo vremena, decenijama. Mi ćemo uspostaviti sa njima odnose tek kada oni povuku ekzarhe i zvanično objave da nemaju nameru da daju autokefalnost Ukrajini. Za njih je to vrlo ozbiljna situacija, iako sa strane može da izgleda da su oni ravnodušni. Nije im prijatno, niti žele da ih polovina čitave svetske pravoslavne pastve (vernici RPC) ignoriše. Oni će se uvrediti, međutim, sami su započeli taj rat. Pošto nisu potpuno samostalni, pošto iza njih stoji američki lobi, oni će ih slušati i pokušati da izađu iz vode maksimalno čisti.

Jurij Tabak, istoričar religije:

U toku je nekanonski presedan u istoriji crkve. Za autokefalnost se može obraćati kanonska crkva, a ona se nije obraćala. Jedina kanonska crkva je Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije, obe druge crkve kijevske patrijaršije su nekanonske. Druge crkve ih nisu priznale…

 

RPC ima jake veze sa drugim crkvama i može da pokrene političke akcije i na marginama da razgovara sa drugim crkvama, dogovarajući se sa njima da i oni prekinu odnose sa Vaseljenskom patrijaršijom i možda formiraju neku novu zajednicu pravoslavnih crkava, zbog narušavanja istorijskih pravila od strane Vaseljenske patrijaršije. U svakom slučaju, to neće biti skoro. Situacija je vrlo ozbiljna i na kraju može dovesti do izmene čitave pravoslavne, crkvene zajednice.

Roman Silantjev, istoričar religije:

Ovo će srušiti ceo sistem kanonskih granica kanonskih teritorija i Ruska pravoslavna crkva će, na primer, dobiti pravo da formira svoje opštine na teritoriji koja je ranije kanonski pripadala Vaseljenskoj patrijaršiji. Ne isključujem da tu organizaciju, uzimajući u obzir pravac kojim se kreće, proglase jeretičkom. Nije samo da se RPC ne sviđa njen stav. Ne mislim da može doći do nekog raskola kao što je to bio onaj iz 1054. godine, jer Konstantinopolj ima mali broj vernika. Tim pre što na Vartolomejevo mesto može da dođe neki drugi patrijarh.

Andrej Suzdaljcev, politički ekspert:

 

Krše se apsolutno svi kanoni. Na kraju se to može okrenuti verskim ratom. Negde će zapleniti imovinu, negde oduzeti ili uništiti crkve Moskovske patrijaršije i zameniti ih konstantinopoljskim, odnosno autokefalnim. U tome je stvar. I neće svi pristati na to. Time se raspiruje pravi verski rat uoči predsedničkih izbora u Ukrajini.

Pavel Salin, politički ekspert:

U ovom trenutku je malo verovatan verski konflikt, jer ima malo ljudi u Rusiji i Ukrajini kojima je religija na prvom mestu. Međutim, svašta može da se desi. Na primeru Donbasa vidimo da rat može da bukne tamo rat gde se najmanje nadamo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here