Home MAGAZIN RASPISIVANJE IZBORA KAO IZGOVOR ZA ZAUZIMANJE SEVERA KOSOVA

RASPISIVANJE IZBORA KAO IZGOVOR ZA ZAUZIMANJE SEVERA KOSOVA

123
0
SHARE

Raspisivanjem izbora za predsednike u četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom 19. maja privremene kosovske institucije pokušavaju da destabilizuju političke predstavnike Srba.

Ukoliko Srpska lista, za koju je na poslednjim izborima glasalo oko 90 odsto Srba, bojkotuje izbore u severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, predsednici ove četiri opštine najverovatnije će biti Albanci.

U tom slučaju postoji opasnost da krene spirala protesta i nasilja, što bi, kako saznaje „Politika”, moglo da dovede do intervencije policije Rosu na severu pokrajine, za šta bi Priština optužila lokalne Srbe i Beograd.

Policijsku intervenciju na severu Kosova Priština bi iskoristila i da zauzme „Trepču”, kao i sve administrativne prelaze i da sve ono što su poslednjih nedelja kosovski specijalci vežbali u Severnoj Makedoniji primene na terenu. Predsednici četiri opštine na severu Kosova iz redova Srpske liste u novembru su podneli ostavke nakon što je kosovska vlada uvela taksu od 100 odsto na srpske proizvode.

Eventualni bojkot majskih izbora Hašim Tači i Ramuš Haradinaj bi iskoristili da optuže Beograd da krši Briselski sporazum.

Na taj način Priština bi uz pomoć sponzora kosovske nezavisnosti mogla da za zastoj u Briselskom dijalogu optuži Beograd, dok bi takse od 100 odsto i prištinska platforma koja onemogućava nastavak dijaloga bile gurnute pod tepih.

Iako su zvanično „oštro suprotstavljeni”, Tači i Haradinaj su se lako dogovorili da izbori u četiri opštine moraju da budu održani 19. maja. Tako je Haradinaj u ponedeljak pozvao građane četiri opštine da izađu na izbore i glasaju za kandidate koji će raditi u interesu građana.

Ova odluka navodno je iznenadila kosovsku Centralnu izbornu komisiju, čija je predsednica Valdete Daka rekla da je odluka doneta bez konsultacija sa CIK. „Rokovi za izborna okupljanja počinju 13. maja i završavaju 17. maja.

Rok za prijavu političkih subjekata počinje 8. aprila i završava se 19. aprila. Aplikacija političkih subjekata počinje 9. aprila i završava se 18. aprila”, rekla je Daka.

Da li će Srpska lista učestvovati na izborima zavisi od današnjeg sastanka predstavnika Srba sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji će biti održan u 12 sati.

Iz Srpske liste juče je kratko saopšteno da će nastaviti da se bore za interes srpskog naroda na Kosovu.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić za „Politiku” kaže da će Srpska lista nastaviti da se bori za interese našeg naroda u pokrajini uz saradnju sa predsednikom Vučićem. Odbacuje kao netačne Tačijeve priče da je datum lokalnih izbora dogovoren sa političkim predstavnicima Srba.

„Albancima smeta srpsko jedinstvo na Kosmetu i sada Priština preko ’svojih’ Srba pokušava da nas razjedini, ali neće uspeti. Raspisani izbori u četiri opštine su provokacija Prištine, ali na to smo od Prištine navikli. Od privremenih kosovskih institucija može sve da se očekuje”, navodi Simić.

Na pitanje da li će Srpska lista ipak izaći na majske izbore, Simić kaže da će danas, posle razgovora sa predsednikom Vučićem, biti poznato i da su Srbi uvek donosili prave odluke. Dodaje da će se, dok predstavnici Srpske liste budu razgovarali s predsednikom Vučićem, Priština istovremeno konsultovati sa onima koji ap„solutno ne predstavljaju Srbe na KiM”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here