Home MAGAZIN PUTIN OTKRIO ŠTA ĆE SE DOGODITI SA „TURSKIM TOKOM“ KROZ SRBIJU (VIDEO)

PUTIN OTKRIO ŠTA ĆE SE DOGODITI SA „TURSKIM TOKOM“ KROZ SRBIJU (VIDEO)

529
0
SHARE

Radove možemo prilično brzo da završimo, naveo je Putin.

Radovi na izgradnji gasovoda „Turski tok“ sa bugarskim i srpskim partnerima biće završeni do kraja 2020. godine, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin nakon razgovora sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom u Budimpešti.

„Već smo završili radove na Crnom moru i završićemo radove na kopnu.

Okončaćemo aktivnosti sa bugarskim i srpskim partnerima otprilike krajem naredne godine“, poručio je Putin, a prenosi TASS.

On je dodao da će deo „Turskog toka“ na teritoriji Mađarske biti samo 15 kilometara dugačak.

 

„Generalno, možemo da se uskladimo sa našim kolegama i započnemo radove već početkom naredne godine i prilično brzo ih završimo“, naveo je Putin.

„Turski tok“ kroz Srbiju dobio dozvolu!

Izgradnja deonice „Turskog toka“ kroz Srbiju, dugog 403 kilometra, konačno je počela!

Bez pompe i ceremonijalnih presecanja crvene vrpce kapitalni projekat, koji bi našoj državi mogao da donese energetsku stabilnost i učvrsti njene geopolitičke pozicije, započeo je svoj život, a svi radovi trebalo bi da budu gotovi do 18. decembra.

Prema dostupnim podacima, izdate su dozvole za pripremne radove za deonice 1, 2 i 3. Ta tri dela unutrašnjeg gasnog sistema, koji se može nazvati i „Srpski tok“, ukupno su dugačka 300 kilometara.

Prva deonica rasprostire se od bugarske granice do Ćuprije, druga od Ćuprije do Dunava, a treća od Dunava do Zrenjanina. Četvrta deonica ide od Gospođinaca do Subotice.

Izdata je građevinska dozvola za deonicu tri i dva, a ovih dana, kako nezvanično saznajemo, deonica jedan će dobiti građevinsko odobrenje.

 

Eksproprijacija na deonicama 1,2,3 je urađena i trenutno je faza uklanjanja bespravno podignutih objekata na toj trasi. Krči se šuma, uklanjaju svi „divlji“ objekti… priprema se teren za postavljanje cevi.

Inače, barže ovih dana neprekidno dopremaju kontejnere u luke Smederevo i Novi Sad. Prevoze ogromne cevi u koje bi lako i čovek mogao stati. Ekipa „Novosti“ prati put gasovoda.

U Šajkašu, Kovinu, Beloj Palanci, uveliko su u toku pripremni radovi. Bruje džinovski bageri, buldožeri… Ravna se teren, a pristižu i cevi.

U Ćupriji i Zaječaru su već i mašine, spremne da krenu sa radovima na izgradnji prvih kilometara magistralnog gasovoda, koji bi trebalo da Srbiji obezbedi sigurno snabdevanje plavim energentom.

Kako nezvanično saznajemo, sve pripreme rade srpske kompanije u saradnji sa „Srbijagasom“.

– Svi radnici ovde su zaposleni u našim firmama. Koliko znam stranaca na pripremnim radovima nema. Mi smo zaduženi za ravnanje terena, iskopavanje i zatrpavanje – priča nam jedan od radnika.

 

Na pojedinim mestima cevi su već i sastavljene. Zavarivanje je u toku. Nosilac posla je velika ruska kompanija, u saradnji sa „Srbijagasom“. U tom delu izgradnje gasovodnog sistema, kako nezvanično saznajemo, biće angažovane tri zapadnoevropske kompanije. I to iz Italije i Nemačke.

Upravo ove kompanije biće glavni izvođači radova na podbušivanju Dunava i Tise, koje bi kako saznajemo trebalo da počne ovih dana. Pripreme za prolaz kroz reke su već počele.

Sredstva za izgradnju nisu bila problem. Odlukama Vlade i Skupštine Srbije, dosada su izvršene tri dokapitalizacije. „Srbijagas“ i „Gasprom“ su uplatili po 15 miliona evra.

Sledeća tranša je bila po 75 miliona evra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here