Home MAGAZIN OVO SE KRIJE: IRAN NAPAO VOJNE BAZE SAD, AMERIKA UZVRATILA ZEMLJOTRESOM! EVO...

OVO SE KRIJE: IRAN NAPAO VOJNE BAZE SAD, AMERIKA UZVRATILA ZEMLJOTRESOM! EVO ŠTA SE DOGODILO..

521
0
SHARE

Nakon zemljotresa koji je jutros pogodio Iran, na društvenim mrežama su se pojavile spekulacije da je uzrok tome moguća upotreba sistema HAARP od strane američke vojske.

HAARP je istraživački projekat koji želi da “razume, stimuliše i kontroliše procese u jonosferi koji mogu da izmene učinak komunikacionih i sistema za nadgledanje”. Započet je 1993. godine i predloženo je da traje 20 godina.

Osnovni ciljevi projekta su izučavanja fenomena polarne svetlosti i radio komunikacija. Nalazi se severoistočno od mesta Gakona na Aljasci, a projektom upravlja Univerzitet Aljaske, US Air Force i Ratna mornarica SAD. Ukupno je 14 univerziteta je bilo uključeno u planiranje sistema.

Ovo nije prvi put da se dovodi u pitanje upotreba sistema HAARP protiv Irana.

Iranski zvaničnici su u maju prošle godine odbacili takve tvrdnje, kada ih je zadesio razoran zemljotres.

MISTERIJA KOBNOG PADA AVIONA: Ukrajina objavila da je uzrok nesreće kvar motora, a sada je tu izjavu POVUKLA- SUMNJA PADA NA PENTAGON

Ukrajinski avion „boing 737“ sa 176 ljudi srušio se ubrzo po poletanju sa aerodroma u Teheranu, prlikom kojeg su svi putnici i članovi posade poginuli. Ukrajinska avio-kompanija „Internešnl erlajns“, u čijem je vlasništvu letelica, objavila je na neodređeno vreme suspendovala sve letove ka Teheranu, kao i letove iznad iranskog vazdušnog prostora.

Iz avio-kompanije su potvrdili da je let PS752, čija je destinacija trebalo da bude Kijev, nestala sa radara nekoliko minuta nakon poletanja iz iranske prestonice. Avion je poleteo u 6:10 minuta, objavljeno je u saopštenju.

Avion koji se srušio, marke „boing 737-NG“, napravljen je 2016. godine, a ukrajinska avio-kompanija navela da je poslednja tehnička provera letelice obavljena u ponedeljak, dodajući da rade sve da bi se utvrdio uzrok nesreće.

U međuvremenu, ukrajinska avio-kompanija objavila je da je da je mogućnost greške pilota minimalna i da je letelica bila u dobrom stanju. Predsednik avio-kompanije Evgenij Dikne je rekao da je avion koji se srušio bio „jedan od najboljih“ i da je bio na servisu pre dva dana.

U međuvremenu, Ambasada Ukrajine u Iranu zamenila je prvobitno saopštenje o uzrocima pada aviona u Teheranu u kojem se teroristički ili raketni napad isključuje kao uzrok nesreće, javio je CNN. Ambasada je u novom saopštenju navela da se uzroci incidenta „razjašnjavaju“, kao i da prethodna saopštenja o uzrocima nesreće „nisu zvanična“.

– Informacije o uzrocima avionske nesreće razjašnjava komisija. Svako saopštenje koje se odnosi na uzroke nesreće pre odluke navedene komisije nije zvanično – kaže se u saopštenju.

U prvobitnom saopštenju na sajtu ambasade, koje je uklonjeno, isključen je teroristički napad kao mogući uzrok pada, uz navođenje da preliminarne informacije sugerišu na neispravnost motora.

Prve informacije nakon pada

Hasan Rezeifar, generalni direktor komisije iranske organizacije za civilnu avijaciju koja istražuje avionske nesreće, rekao je da avion nije proglasio uzbunu pre pada.

Prema navodima portparola iranske službe za saobraćaj, Kasema Biniaza, avion je poleteo sa međunarodnog aerodroma „Imam Homeini“ u iranskoj prestonici kada se zapalio jedan od motora. Pilot je izgubio kontrolu nad letelicom koja se srušila, naveo je Biniaz.

Avion se po rušenju u blizini aerodroma zapalio.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here