Home MAGAZIN ONI ŽELE NOVOG PAPU: SPREMA LI SE PUČ PROTIV FRANJE U JEKU...

ONI ŽELE NOVOG PAPU: SPREMA LI SE PUČ PROTIV FRANJE U JEKU NEVIĐENIH SKANDALA U KATOLIČKOJ CRKVI…

214
0
SHARE

Konzervativne struje u Katoličkoj crvi žele smenu ili odlazak pape Franje i pripremaju svoje kandidate za narednu izbornu konklavu, pišu strani mediji. Papini saradnici tvrde da je najnoviji napad na papu, odnosno optužba da je štitio pedofila u crkvenim redovima, pokušaj da bude diskreditovan zbog svojih liberalnih stavova.

Nadbiskup Karlo Marija Vigano, bivši vatikanski ambasador u Vašingtonu, pozvao je papu da podnese ostavku, optužujući ga da je godinama znao da je istaknuti američki kardinal Teodor Mekerik seksualno zlostavljao decu iz bogoslovske crkve i da nije ništa preduzeo.

Međutim, papini saradnici navode da Vigano pripada grupi koja želi da „utre put budućem konzervativnom papi koji bi poništio papino otvaranje Crkve prema razvedenim i homoseksualcima“.

Nadbiskup Vigano nije dostupan za komentar na svoje tvrdnje, a američki mediji objavili su da se „skriva zbog bezbednosnih razloga“.

Na povratku iz Irske, papa Franja je poručio da „neće reći ni reč“ o tim optužbama.

– Pažljivo pročitajte dokument i prosudite sami – naveo je papa.

Papine pristalice tvrde da je Viganova izjava „puna rupa“ i da je protivrečna i ukazuju na činjenicu da je Vigano napisao zajedno sa novinarom Markom Tosatijem, koji često kritikuje papu. Oni tvrde da je to dokaz „ideološke strategije protiv pape Franje“.

Kardinal Josef Tobin smatra je Viganova izjava puna „činjeničnih greški, pretpostavki i ideologije straha“. S druge strane, Viganove pristalice u Italiji i inostranstvu hvale ga što „sledi svoju savest“.

– Ovo je operacija puča protiv papa Franje. Neverovatna je slučajnost lične agende Vigana i teološke agende onih koji ne vole papa Franju – rekao je za CNN Masimo Fađioli, profesor katoličke istorije na Univerzitetu Vilanova u Pensilvaniji.

Konzervativci su do sada napadali papu na doktrinarnoj osnovi, a sada su „podigli uloge“ optužujući ga da je, zajedno sa drugim vatikanskim i crkvenim velikodostojnicima, propustio da deluje u slučaju seksualnog zlostavljanja dece.

Dejvid Gibson, direktor Centra za religiju i kulturu pri Univerzitetu Fordam u Njujorku, smatra da je ceo ovaj slučaj pažljivo koordinisan sa konzervativnim katoličkim medijima.

Gibson veruje da konzervativci pripremaju teren za izbor kandidata iz svojih redova za Franjinog naslednika, nanoseći štetu njegovoj zaostavštini pre nego što umre ili podnese ostavku.

KO ŽELI DA SMENI PAPU?

Vigano je napisao da su papa Franja i njegov prethodnik Benedikt Šesnaesti „godinama znali da je kardinal Teodor Mekerik, nadbiskup Vašingtona, polno zlostavljao polaznike bogoslovske škole“.

Vigano navodi da je papa Benedikt Šesnaesti, doznavši za te optužbe, naredio Mekeriku da se povuče i provede život u molitvi i kajanju.

Međutim, Vigano se ne seća kada je ta navodna kazna, koja nikada nije bila objavljena javnosti, izrečena. Crkveni analitičari navode da je Vigano deo grupe koja tvrdi da je papa Franja previše liberalan.

Makerik, čiju je ostavku Franja prihvatio prošlog meseca, prvi je kardinal koji je podneo ostavku sa visoke pozicije u crkvi, nakon što je istraga utvrdila da su navodi da je zlostavljao 16-godišnjeg dečaka „kredibilni“.

Konzervativci u Katoličkoj crkvi neprestano prozivaju papu, a u aprilu je održana konferencija pod nazivom „Granice papinske vlasti“. Neki su otvoreno govorili o papi Franji kao „prethodniku antihrista i kraja sveta“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here