Home MAGAZIN NEMAČKI MEDIJI: NEMA NIŠTA OD ŠIRENJA, POČINJE „SKUPLJANJE“! MAKRON SAHRANIO SVAKU IDEJU...

NEMAČKI MEDIJI: NEMA NIŠTA OD ŠIRENJA, POČINJE „SKUPLJANJE“! MAKRON SAHRANIO SVAKU IDEJU O PROŠIRENJU EU!

95
0
SHARE

Proširenje EU je odavno mrtvo i Makron ga je samo sahranio, kažu jedni. To je pogubna politika, kažu drugi. Između dve škole mišljenja pomalja se ideja o „norveškom modelu“ za Zapadni Balkan. Šta je to i može li da uspe?

Gerald Knaus bi morao da zna šta se zbiva. On je direktor Evropske inicijative za stabilnost, trusta mozgova veoma uticajnog u Briselu.

Knaus je bio glavni tvorac izbegličkog dila između EU i Turske kojim je znatno ublažen izbeglički talas preko Balkana.

Veto kojim je Emanuel Makron blokirao početak pregovora sa Skopljem i Tiranom – a zapravo zakočio čitav proces proširenje EU – Knaus naziva „prekraćivanjem muka“ (Coup de grâce).

Ako bi pristupanje Zapadnog Balkana bilo bik, piše Knaus, onda su mnogi pikadori godinama malo po malo ubijali životinju. Makron se pojavio kao matador da prekrati mučenje.

„EU bi trebalo da ponudi svim državama Zapadnog Balkana mogućnost da se priključe jedinstvenom tržištu, poput Norveške ili Islanda“, dodaje uticajni analitičar u tekstu objavljenom prošle sedmice.

Makron je prekinuo igru

Knaus nije jedini. Sve je više glasova koji kažu da je kucnuo nulti čas evropske politike na Balkanu, trenutak da se sahrani odavno mrtvi koncept proširenja EU i pronađe nešto novo. Nešto manje od proširenja, ali dovoljno primamljivo da državice Balkana zadrži u dvorištu EU.

Večernje novosti su, pozivajući se na neimenovane izvore, javile da Pariz i Berlin spremaju ponudu za proleće. U maju će se lideri regiona okupiti na samitu sa EU u Zagrebu. Da li će na stolu biti norveški model?

„Makronov veto je torpedirao čitav proces proširenja. Mislim da mu je to i bila namera“, priča Andreas Ernst, iskusni novinar Noje cirher cajtunga koji je godinama bio dopisnik tog lista iz Beograda.

„Ali prednost je što je tako postala očigledna lažna priroda odnosa EU i Zapadnog Balkana“.

Makron je spremno preuzeo ulogu matadora. Neki kažu, jer se plaši jačanja Marin Lepen kod kuće – 58 odsto Francuza protivi se proširenju EU.

Drugi misle da Makron uzima Zapadni Balkan kao taoca dok ne progura svoju viziju Evrope.

Između redova se čita da francuski predsednik želi EU sa više brzina ili koncentričnih krugova. Jezgro bi gravitiralo oko osovine Pariz-Berlin, spolja bi bile zemlje integrisane u tržište, a sasvim spolja pridružene zemlje, među njima možda Srbija i komšiluk.

Makron je dobio tihu podršku iz Holandije i Danske. Kritike iz Berlina na račun Makrona stižu uz mig – trebalo je da pustimo Skoplje i Tiranu da pregovaraju, ionako neće ući u EU najmanje deset godina.

Ta nemačka igra je, kaže Ernst, još perfidnija. Pravila su, kaže švajcarski novinar, već godinama ovakva: EU kobajagi želi da primi balkanske zemlje u članstvo, a rukovodstva tih zemalja kobajagi sprovode reforme.

„To je moglo da traje još deset godina ili večno. Ceo taj teatar, i politički novogovor o ‘evropskoj perspektivi’ i ‘evropskim vrednostima’ sada je dobio težak udarac i to je dobro“, dodaje on za DW. „Sada mora da stigne nova ponuda i ona mora da bude dobra“.

Izgovor za balkanske vladaoce?

Kada dve decenije evropskog puta naizgled završe u ćorsokaku, nije lako preko noći to primiti k znanju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here